"ביומיים האחרונים שורר באזורנו שרב כבד. היום נמדדו טמפרטורות של כ-40 מעלות ויותר במישור החוף ובנגב. בערבה נמדדו כ-45 מעלות, ששברו שיאי טמפרטורה לחודש אפריל", מציין מנהל אגף אקלים בשירות המטאורולוגי בבית דגן, ד"ר עמוס פורת.
לדבריו, הטמפרטורות ומזג האוויר בשריפות שהחלו היום (רביעי), נבעו מהתחממות משמעותית, כאשר במישור החוף, בשפלה ובעמקי הצפון נמדדו טמפרטורות של 36 עד 38 מעלות, בנגב ובעמק הירדן 38 עד 40 מעלות ובערבה המרכזית והצפונית 42 עד 44 מעלות.
ד"ר פורת ציין עוד בסקירה מיוחדת, כי היום הייתה התחממות נוספת והשרב הגיע לשיאו במרכז הארץ ובדרומה. במישור החוף, בשפלה, בנגב ובעמק הירדן נמדדו 41-40 מעלות, בערבה 45-42 מעלות ובהרי המרכז 33 עד 35 מעלות. במקביל, הלחות היחסית הייתה מאוד נמוכה והגיעה באזורים רבים לפחות מ-10%.
עם זאת, בצפון הארץ (מצפון לקו עמק יזרעאל-חיפה) הטמפרטורות בחודש ירדו ביחס ליממה הקודמת. בגליל העליון ובצפון הגולן נמדדו 29 עד 30 מעלות ובעמק החולה, בכנרת ובדרום הגולן 32 עד 34 מעלות.
בצהריים החלה שבירה של השרב עם רוחות מערביות והתחזקותן. בחלק מהאזורים נמדדו משבים של יותר מ-50 קמ"ש ובעקבות זאת חלה התקררות ניכרת - תחילה במישור החוף ובהמשך באזורים פנימיים יותר.
"בשל תנאי מזג האוויר פרצו שריפות גדולות בשפלה ובאזור ירושלים והן גרמו לסגירת כבישים, עצירה של תנועת הרכבות ואף לפינוי ישובים באזור", הוא הסביר. ד"ר פורת מסר כי בשתי תחנות בערבה נשברו שיאי טמפרטורה לחודש אפריל – בחצבה נמדדו 44.9 מעלות לעומת השיא הקודם של 44.2 מ-1994 ובפארן נמדדו 44.4 מעלות (השיא הקודם, 44.3, נמדד ב-2008).
"יש לציין עוד כי טמפרטורות של יותר מ-40 מעלות אינן שכיחות במישור החוף ובשפלה בחודש אפריל, ועד לאחרונה התקבלו אחת לכ-10 עד 15 שנים (2008, 1994, 1979, 1970, 1957)", הוא הבהיר. עם זאת, בשנים האחרונות הדבר הפך לשכיח יותר והתקבל ב-2021, ב-2024 ובשנה הנוכחית.
"השרב הכבד, הלחות הנמוכה והרוחות החזקות, הקשו מאוד על פעולות הכיבוי של השריפות הגדולות שפרצו", אמר ל"מעריב" טפסר בדימוס אהרון גודינר, שבמשך עשרות שנים פיקד על תחנת כבאות הצלה רמת גן.
"האש דילגה ממקום למקום ופיזרה גיצים בוערים למרחקים גדולים, בעזרת הרוח החזקה, שגרמו להתלקחויות נוספות", הוא מסביר. "פעולות הכיבוי היו בענני עשן סמיכים מאוד, שגם גרמו לסגירת צירי תנועה והפסקת תנועת הרכבות, באזורים שונים ואף הביאו לפינוי תושבים ממושבים בהרי ירושלים בסיוע המשטרה ופיקוד העורף".
גודינר מציין עוד, כי למעלה מ-150 צוותי כבאות מכל הארץ הגיעו לשריפות שפרצו באזור השפלה ובהרי ירושלים. "קשה מאוד להשתלט על שריפות בתנאי מזג האוויר הקשים שהיו, כאשר לא בכל מקום היו דרכי גישה לרכבי הכיבוי", הוא מציין.
מוסיף כי "חלק מהשריפות היו 'שריפות עומק' בתוך היערות ולשם כך, גם היה צורך להסתייע בצוותי כיבוי מהאוויר. גם הראות הקשה, בשל העשן הסמיך, הקשתה מאוד על צוותי הכבאות הרבים".
גודינר הוסיף כי בניסיון להקל על זיהוי מוקדי האש, הופעל מסוק משטרתי, שנתן תמונת מצב עדכנית מהאוויר לאיתור מוקדים נוספים, שעלולים להוות סכנה. "אני מעריך שעד מחר תהיה השתלטות על מוקדי השריפות, בשל העבודה המקצועית של צוותי כבאות הצלה, שבירת השרב והיחלשות הרוחות החזקות", הוא סיכם בנימה אופטימית – "אבל נזקי הפייח בעצים, בחורש ובשטחים הפתוחים ישארו כצלקת עוד שנים ארוכות".