למרות הדיווחים על חוסר תמיכה אמריקאית במהלך צבאי, ישראל לא שללה אפשרות לתקיפת מתקני הגרעין של איראן בחודשים הקרובים. לפי גורמים ישראליים ואמריקאיים שצוטטו בסוכנות הידיעות רויטרס, נשיא ארה”ב דונלד טראמפ הבהיר לראש הממשלה בנימין נתניהו כי בשלב זה וושינגטון לא תתמוך בצעד כזה ומעדיפה להתמקד במסלול הדיפלומטי.

ברקע הדברים, נפגשו נציגים אמריקאים ואיראנים לשיחות מקדימות ברומא – סבב שני של משא ומתן גרעיני. במקביל, דווח בניו יורק טיימס כי טראמפ העביר מסר לנתניהו לפיו כל עוד מתנהלות שיחות, אין בכוונתו להיגרר לעימות צבאי.

בעקבות ההתפתחויות שוחחנו עם בני סבטי, חוקר איראן במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), שמנתח את ההשלכות מהדלפת המידע ואת תגובת טהרן: “האיראנים לא מדברים על ההדלפה שהייתה, כנראה בעקבות צנזורה מאוד כבדה על הנושא”, אומר סבטי, “זה מעיד על נכונות הדבר. כי כשהאיראנים מכחישים בתוקף ויוצאים מגדרם, יש הבנה שהם עומדים על משהו. עכשיו, הם פשוט נהנים ושותקים, כי מחלוקת בין ישראל לארצות הברית מבחינתם זה הדבר הכי טוב שיכול לקרות”.

לדבריו, “ישראל מוליכה למקום מסוים וארצות הברית הפכה להיות הסנגור של איראן, והיא מונעת את זה. בעיניהם, מאוד חשוב להדגיש – ממשל טראמפ עובד בשבילם ולא נגדם. ולכן הם חיוביים לקו הזה. גם כשלא מדברים, עצם השתיקה – סימן להסכמה”.

סבטי מפנה לציוצים שפורסמו הבוקר על ידי ראש המועצה לביטחון לאומי של איראן, שבהם נרמז על הסכמה אמריקאית לתנאים שהציבה טהרן: “בציוץ שפורסם, ראש המל”ל שלהם אומר שכנראה האמריקאים, עוד לפני השיחות היום, מסכימים עקרונית לתנאים של איראן, ובמיוחד לגבי המשך ההעשרה בתוך איראן ואי פירוק הצנטריפוגות”.

הוא מוסיף: “זה הכול קשור אחד לשני. עצם ההדלפה מוליכה אותם לשיחות בצורה מחוזקת יותר. הדברים אצלם מאוד קשורים, גם אם מהצד נראה שלא, אצל האיראנים הכל משיק להכל. הם מסיקים הרבה מאוד מסקנות, גם מסוגיית הגרעין, הם משיקים לתחום הטרור ולנושאים אחרים”.

סבטי מצביע על שינוי מגמה בהתנהלות האיראנית מאז הבחירות בארצות הברית: “אחרי הרבה שבועות שמאז הבחירות של טראמפ הם הרגישו פחד, המחירים עלו והיד הפסיכולוגית הייתה קשה נגד המשטר. האיראנים פתאום מרגישים שמותר להם. ודווקא הדברים לא כאלה חמורים כמו שהיה נראה בהתחלה”.

לדבריו, “טראמפ בכלל לא מדבר נגד המשטר עצמו, אז הם מקבלים חיזוק, ומבחינתם הם יכולים להתקדם עם ויתורים מאוד מינימליים”. סבטי מציין פער בין עמדת ההנהגה האיראנית לבין הציבור הרחב: “כמובן שהציבור בכלל לא נהנה מזה. מבחינת הציבור, צריך לבוא ולהשמיד את המשטר, להפציץ אותו, להפציץ את מתקני הגרעין, ולא רק להסתפק בזה. המשטר הוא הבעיה מבחינת הציבור”.

 “אבל מבחינת המשטר האיראני, הוא מקבל חבל מאוד מאוד גדול. וזו בעיה מאוד קשה. האמריקאים צריכים להבהיר להם שאם זה לא יקרה, אנחנו בבעיה מאוד קשה”, הוסיף.

סבטי מתייחס לציוץ נוסף של ראש המועצה לביטחון לאומי של איראן: “בהמשך הוא גם אומר שתפקידה של ארצות הברית הוא לרסן את ישראל וגם למנוע את התחנה הזו את ה’סנאפבאק’ באוקטובר שאת התהליך צריכים להתחיל ביוני. בעצם שוב, ארצות הברית צריכה להיות הסנגור של איראן מול אירופה, שרוצה להחזיר סנקציות קשות, להקשות על איראן בכלל וגם נגד ישראל, כמו שאמרתי, לרסן אותה מתקיפה אלימה”. לדבריו, “מבחינתם, הם באים היום לשיחות כאשר בתקופה האחרונה הם מרגישים שידם על העליונה”.