נסעתי לאוקראינה, לערים אודסה וקייב, כדי לראות איך הקהילות היהודיות שם מתמודדות בזמן המלחמה. כבר בביקור קודם שלי, לפני כמה שבועות, ראיתי כמה היהודים שם חזקים ותומכים אחד בשני. הפעם רציתי לדעת יותר על איך קהילות נוספות מצליחות להתמודד עם המצב הקשה.

אודסה: עיר חזקה ומלאת תקווה

התחלתי את המסע שלי באודסה ופגשתי את איגור שדכין, שעומד בראש הארגון של הקהילות היהודיות בדרום אוקראינה. הוא סיפר לי שהם עוזרים לאלפי יהודים בכל מה שהם צריכים, כמו לימודים ועזרה לקשישים. הוא אמר בגאווה שלמרות המלחמה, הקהילה ממשיכה לעבוד חזק מאוד, נותנת עזרה לאלפי משפחות ומחלקת כל חודש חבילות אוכל ל-2,000 משפחות.

שדכין הסביר שאודסה היא עיר יהודית עם היסטוריה ארוכה, וגם אחרי אירועים קשים שקרו לאחרונה בעולם, עדיין מכבדים ומבינים שם את היהודים. ביקרתי בבית יתומים מקומי וראיתי איך הקהילה דואגת לילדים שאין להם משפחה, נותנת להם חינוך טוב וטיפול רפואי.

מפגש בין דורי באודסה בין יתומים מבית חב''ד לניצולי שואה (צילום: חב''ד)
מפגש בין דורי באודסה בין יתומים מבית חב''ד לניצולי שואה (צילום: חב''ד)

למרות המצב המלחמתי הקשה באודסה, שהיא כמו עיר הבירה של היהודים באוקראינה, הייתה לא מזמן חתונה מאוד מרגשת. הבן של הרב הראשי של אודסה, הרב אברהם וולף, התחתן עם הבת של הרב הראשי של רוסיה. החתונה הזו הייתה סמל לאחדות של כל היהודים, בלי קשר לגבולות או פוליטיקה, והראתה שהרוח היהודית לא נשברת גם בזמנים קשים.

הרב וולף, שעובד קשה מאוד כדי לעזור ליהודי אודסה, אמר שהחתונה והקמת בית חדש הם כמו הודעה חזקה שהחיים ממשיכים. "אנחנו מתחתנים, מביאים ילדים לעולם, בונים בתים חדשים – ככה אנחנו עונים לאתגרים ולמלחמות. זה הכוח של העם היהודי". הרב וולף סיפר שהמצב באודסה קשה בגלל המלחמה שנמשכת כבר יותר משלוש שנים. בערך 30% מתושבי העיר ברחו, כולל יהודים, אבל עדיין נשארו בעיר יותר מ-25,000 יהודים, ורבים מהם צריכים עזרה ואין להם כסף לדברים בסיסיים.

פליטים נמלטים מאודסה, אוקראינה (צילום: REUTERS/Igor Tkachenko)
פליטים נמלטים מאודסה, אוקראינה (צילום: REUTERS/Igor Tkachenko)

הקהילה היהודית באודסה, בראשותו של הרב וולף, עושה הרבה מאוד כדי לעזור לאנשים, היא מחלקת כל חודש בערך 7,000 חבילות אוכל ומוצרי היגיינה לאנשים שצריכים, עוזרת לפליטים יהודים שהגיעו מערים אחרות, כולל מקום לישון ואוכל חם כל יום. בנוסף היא מפעילה בתי יתומים לילדים יהודים (יש שם 120 ילדים), גני ילדים, בתי ספר ואפילו  אוניברסיטה קהילתית. עוזרת לקשישים ניצולי שואה שאין להם משפחה, ונותנת להם מקום לגור, טיפול, אוכל ופעילויות שונות.

בנוסף לכל העזרה השוטפת, הם גם ממשיכים לבנות בית ספר חדש שיהיו בו מקום ל-400 תלמידים ופנימייה ל-60 בנות יתומות. למרות הקשיים של המלחמה, הבנייה לא נעצרה. בקשר לחתונה של הבן שלו עם הבת של הרב הראשי של רוסיה, הרב וולף אמר שהמלחמה היא לא בין יהודים, ולכן חתונות ושידוכים ממשיכים גם בתקופה הקשה הזו – וזה סימן לתקווה, ברכה ואחדות.

הרב וולף ביקש להדגיש דבר חשוב: למרות המלחמה הקשה והאתגרים הכספיים והרגשיים, הקהילה היהודית באודסה ממשיכה לעבוד חזק מאוד למען יהודי העיר, והוא מבקש מיהודים בכל העולם לעזור ולתמוך בהם כדי שיוכלו להמשיך לעזור ולקיים את הקהילה.

גן ילדים יהודי באוקראינה (צילום: ג'וש ארונסון)
גן ילדים יהודי באוקראינה (צילום: ג'וש ארונסון)

הקהילה היהודית באודסה ממשיכה לעשות כל מה שהיא יכולה: מחלקת אלפי חבילות אוכל לנזקקים, עוזרת לפליטים, מטפלת ביתומים, עוזרת לניצולי שואה, נותנת חינוך יהודי ומשקיעה בדור הצעיר. בנוסף לכל זה, הם בונים עכשיו בית ספר חדש וטוב שיהיו בו מאות תלמידים, כולל ילדים יתומים, בתקווה לימים טובים יותר.

"המלחמה תיגמר," אמר הרב וולף באמונה גדולה, "ואנחנו נישאר כאן, יותר חזקים, יותר מאוחדים, עם ילדים שימשיכו את הדרך שלנו."

הרב שמואל אסמן, מנהל השקעות בקרן יעל, סיפר שהקהילה משקיעה הרבה במערכת חינוך יהודית טובה. הרב הראשי של אודסה, הרב אברהם וולף, תיאר את הקשיים אבל הדגיש שהקהילה חזקה: "למרות המלחמה, אנחנו ממשיכים לתת שירותים חשובים לאלפי יהודים".

הרב שניאור ויגלר, שליח חב"ד באודסה ומנהל הקהילה היהודית, סיפר שלפני 25 שנה, כשהיה בשליחות לשמח חיילים ליד חברון לפני פורים, הוא ניצל מפיגוע ירי כי התכופף ברגע האחרון. הוא אמר שלמרות המלחמה באוקראינה, זו מצווה להמשיך לעזור ליהודי אוקראינה גם בזמן מלחמה.

בית חב''ד באוקראינה (צילום: ג'וש ארונסון)
בית חב''ד באוקראינה (צילום: ג'וש ארונסון)

קייב: עזרה רבה למרות הסכנה

אחרי נסיעה קשה של שש שעות בגלל כבישים שנהרסו מטנקים, הגעתי לקייב בעזרת חברת "אומן אקספרס", שנתנה לי רכב נוח עם מושבים מחוממים ומסאג'.

בקייב פגשתי את הרב יונתן מרקוביץ, שליח חב"ד, שסיפר על כל הפעילויות שהקהילה עושה: "אנחנו מאכילים 250 אנשים כל יום ועושים הרבה דברים כדי להסביר על יהדות. לא מזמן סיימנו לכתוב ספר תורה מיוחד, שהאות הראשונה בו נכתבה על ידי נשיא אוקראינה והאחרונה על ידי נשיא ישראל".

הרבנית אינה מרקוביץ סיפרה לי על מערכת החינוך המיוחדת שיש לקהילה, שכוללת את בית הספר היחיד באוקראינה לילדים עם אוטיזם. "אנחנו נותנים לילדים כלים שיעזרו להם בחיים ועוזרים להם להצליח כמה שיותר", היא אמרה.

יהודי אוקראינה  (צילום: ג'וש ארונסון)
יהודי אוקראינה (צילום: ג'וש ארונסון)

אומן אקספרס: נסיעה בטוחה ונוחה באוקראינה

"אומן אקספרס" היא חברת הסעות שלוקחת אנשים לכל מקום באוקראינה עם רכבים נוחים ונעימים. איציק זאליג, הבעלים, אמר: "אנחנו רוצים לתת שירות נסיעות נוח ובטוח לכל מי שמגיע לאוקראינה, עם נסיעות טובות ובמחירים סבירים".

קהילות חזקות שלא מוותרות

המסע שלי לאודסה ולקייב הראה לי כמה הקהילות היהודיות באוקראינה חזקות ועוצמתיות, והן עובדות בלי הפסקה כדי לעזור ליהודים שנמצאים במצב קשה. למרות המלחמה והקשיים הרבים, הקהילות ממשיכות לעשות כל מה שהן יכולות, עוזרות לאלפי יהודים במה שהם צריכים מבחינה חומרית ורוחנית, והן דוגמה מרשימה לכוח ולתקווה.