יריבות חדשה מתבשלת באגן הים התיכון. על רקע המתיחות המוגברת בין ישראל לטורקיה בנוגע לסוריה, יוון תכננה הגדלה משמעותית של הוצאות הביטחון שלה.
יוון תוציא 25 מיליארד אירו (27 מיליארד דולר) ב-12 השנים הבאות ב"טרנספורמציה הדרסטית ביותר בהיסטוריה של הכוחות הצבאיים של המדינה", הכריז ראש הממשלה קיריאקוס מיצוטקיס בפרלמנט ב-2 באפריל.
"העולם משתנה בקצב בלתי צפוי", אמר מיצוטקיס. "אנו עומדים כעת בפני סוג אחר של מלחמה ממה שהיינו רגילים אליו - לפחות הסוג שכוחותינו הצבאיים היו מוכנים לו".
יחסי טורקיה ויוון ידעו עליות ומורדות אינספור פעמים מאז נגמרה המלחמה האחרונה ביניהן בשנת 1922, ומאז הן מנהלות מערכת יחסים זהירה ורגישה, במטרה לשמור על הסטטוס קוו, גם בכל הקשור לחלוקה בקפריסין וכעת, המדינות יאלצו להתמודד עם מבחן נוסף.
בכירים במשטר הטורקי שיגרו דרישה מהיוונים לקבלת הסברים בדחיפות, באשר למספר קריאות שנשמעו במצעד צבאי שהתרחש לפני כשבועיים באתונה, הנוגעות לאחת הנקודות הרגישות במערכת היחסים בין המדינות, השליטה בקפריסין.
אל תגידו לא ידענו - הטבה מיוחדת למי שרוצה ללמוד אנגלית. לחצו כאן לשיעור ניסיון מתנה וללא התחייבות>>
בתוך כך, ראש הממשלה בנימין נתניהו קיים בתחילת השבוע פגישה עם ראש ממשלת יוון קיריאקוס מיצוטאקיס בירושלים. המפגש החל בשיחה בארבע עיניים ולאחר מכן התקיימה פגישה מורחבת בהשתתפות המשלחות.
בדברי הפתיחה, הדגיש נתניהו את הקשרים ההיסטוריים והערכיים בין שתי המדינות. "שני דגלי כחול-לבן נפגשים פה," אמר, "שני עמים עתיקים ששורשי הציוויליזציה החופשית שלהם החלו באתונה ובירושלים". הוא עמד על האינטרסים המשותפים והאתגרים הניצבים בפני שתי המדינות.
כזכור, בסוף שנת 2024, שר ההגנה היווני, ניקוס דנדיאס, הציג בפרלמנט תוכנית להקמת מערכת הגנה אווירית מקיפה - "כיפת הברזל היוונית". המערכת, שתפותח בשיתוף ישראל, תכסה את כל שטח יוון מהים האגאי ועד לשטחה היבשתי, בעלות משוערת של כ-2 מיליארד אירו. התוכנית כוללת רפורמה מקיפה בכוחות המזוינים: סגירת 33 בסיסים צבאיים חסרי ערך מבצעי (ועד 2030 צפויים להיסגר 132 בסיסים), והקמת מערכת משולבת נגד כטב"מים ומערכות הגנה אוויריות לכל הטווחים. המטרה המוצהרת היא להפחית את התלות במטוסי חיל האוויר היווני.
התקשורת הטורקית יצאה בהתקפה חריפה על התוכנית. העיתון Takvim הגדיר אותה כ"ברית הגנה נגד טורקיה", בעוד Yeni Şafak טען כי "יוון מפוחדת מהתנועות ההגנתיות של טורקיה". העיתון Sözcü הגדיר את המהלך כ"הכנה למלחמה". CNN טורקיה מדגיש במיוחד את העמקת שיתוף הפעולה עם ישראל, בעוד העיתון Haberler מתמקד בעלות הגבוהה של הפרויקט. Sabah מרחיב על תוכניות הארגון מחדש של הכוחות המזוינים היווניים, והזכיר את דברי ארדואן שהזהיר בעבר כי "ישראל תכוון לשטחי טורקיה אחרי 'פלסטין' ולבנון".