יושבי ראש ועדות החוץ בסנאט ובבית הנבחרים האמריקני מאיימים להטיל סנקציות על מועצת זכויות האדם של האו"ם ועל מדינות החברות בה, במידה והמועצה תקדם הקמת גוף חקירה בינלאומי מיוחד נגד ישראל, כך עולה ממכתב שנשלח שלשום (שני) למזכ"ל האו"ם, אנטוניו גוטרש.
הסנאטור הרפובליקני, ג'ים ריש, וחבר הקונגרס הרפובליקני, בריאן מאסט, התריעו במכתבם מפני הקמת מנגנון חקירה בינלאומי, פרי יוזמתם של הרשות הפלסטינית, כחלופה לחקירת בית הדין הפלילי הבינלאומי (ICC) נגד ישראל. המהלך הפלסטיני מגיע לאחר שממשל טראמפ הטיל סנקציות על בית הדין הפלילי הבינלאומי באמצעות צו נשיאותי בעוד שהקונגרס ניסה, אך נכשל, להעביר סנקציות דומות.
במכתבם החריף, הבהירו המחוקקים האמריקנים: "אל תטעו, כל מדינה החברה במועצת זכויות האדם או כל גוף של האו"ם שיתמכו בהקמת מנגנון חקירה ספציפי נגד ישראל יעמדו בפני אותן השלכות שעמדו בפניהן בית הדין הפלילי הבינלאומי בשל חריגה בוטה מסמכות והתעלמות מזכויות ריבוניות". במכתבם קראו ראשי הוועדות למזכ"ל האו"ם "לנקוט בכל הפעולות ולדחות באופן חד-משמעי את הקמת המנגנון בלתי מוגבל זה".
במכתבם, האשימו ראשי הוועדות את מועצת זכויות האדם בהיסטוריה ארוכה של הטיה נגד ישראל, כולל סעיף קבוע בסדר היום המתמקד בישראל וועדת חקירה ייעודית למדינה היהודית. "התמקדות חד-צדדית זו בישראל מערערת את האיום הלגיטימי והאמיתי שמציבים מפרי זכויות אדם אמיתיים, כולל מחבלי חמאס המחזיקים בעשרות חטופים כמו האמריקאי עידן אלכסנדר", כתבו. "זהו חלק ממגמה מדאיגה, מרושעת ואנטי-ישראלית שבתוך האו"ם, במיוחד בכל הנוגע למועצת זכויות האדם, ונראה כלא יותר מניסיון גלוי לתמוך בפעולות אנטי-ישראליות אחרות שבבית הדין הפלילי הבינלאומי ובבית הדין הבינלאומי לצדק".
כאשר החלו להתפשט שמועות אודות ההצבעה הצפויה, הסנאטור רפובליקני, לינדזי גרהאם, חזה כי היא תיתקל בהתנגדות חזקה הן מצד הקונגרס והן מצד הממשל האמריקני. בשיחה עם "ג'ואיש אינסיידר" התבטא גרהאם בחריפות: "המסר שלי פשוט: כל מדינה שתעזור ותתמוך במאמץ הזה (הקמת מנגנון חקירה במועצות זכויות אדם) תתחרט על כך".
במקביל למכתב בנושא מנגנון החקירה, שלחו מאסט וראשי ועדות המשנה בוועדת החוץ של בית הנבחרים מכתב נוסף ליו"ר מועצת זכויות האדם, יורג לאובר. במכתב זה השניים קראו ללואבר שלא למנות מחדש את פרנצ'סקה אלבנזה, ה"דווחית המיוחדת מטעם האו"ם לשטחים הפלסטיניים הכבושים", לכהונה שנייה בת שלוש שנים.
המחוקקים האמריקנים האשימו את אלבנזה בכך שהיא נכשלה בשמירה על כללי ההתנהגות של האו"ם ובחוסר מקצועיות, היעדר אובייקטיביות, וחוסר הגינות. לטענתם, אלבנזה נוטה לצד חמאס, הפיצה ביטויים אנטישמיים, השוותה את ישראל למשטר הנאצי ולמשטר האפרטהייד הדרום אפריקני, ואף קראה להדיח את ישראל מהאו"ם.