נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, צפוי להכריז היום (רביעי) בשעה 23:00 (שעון ישראל) על תוכנית מכסים מקיפה שתיכנס לתוקף באופן מיידי, במהלך דרמטי שכונה על ידו "יום השחרור" ועלול לשנות את כללי המשחק בסחר העולמי. לפי הצהרת דוברת הבית הלבן קרוליין לוויט, המכסים יחולו "באופן מיידי" לאחר ההכרזה בטקס שייערך בגינת הוורדים בבית הלבן.

הנשיא האמריקאי טרם חשף את הפרטים המלאים של התוכנית, אך הוא רמז שהמכסים יהיו "הדדיים", כלומר בשיעור דומה לזה שמדינות אחרות מטילות על מוצרים אמריקאיים. עם זאת, מקורות בוושינגטון מדווחים כי בבית הלבן נשקלות שתי אפשרויות עיקריות: האחת היא מכסים מותאמים לכל מדינה בהתאם לשיעורי המכס שהיא מטילה על ארה"ב, והשנייה היא מכס אחיד בשיעור של כ-20% על רוב היבוא לארה"ב.

"המספרים יהיו נמוכים יותר ממה שהם גובים מאיתנו, ובמקרים מסוימים עשויים להיות נמוכים באופן משמעותי", אמר טראמפ לכתבים בחדר הסגלגל אתמול. עוד הוסיף כי קביעת שיעורי המכס למדינות שונות בעולם, כולל בעלות ברית של ארה"ב ייעשה בצורה "נחמדה מאוד, באופן יחסי".

לפי דיווח בוושינגטון פוסט, יועצי הבית הלבן ניסחו הצעה להטלת מכסים בשיעור של כ-20% על רוב היבוא לארה"ב. לוושינגטון פוסט נמסר מאדם המעורה בפרטים, כי ממשל טראמפ סבור כי המכס האחיד, לצד מכסים נוספים על רכבים ומוצרי רוקחות, עשוי להניב למעלה מ-6 טריליון דולר בהכנסות חדשות לממשל הפדרלי, והבית הלבן שוקל להשתמש בכספים אלה למימון החזרי מס או מענקים לאזרחים אמריקאים.

וילבור רוס, מזכיר הסחר האמריקאי מתקופת כהונתו הראשונה של טראמפ, אמר לוושינגטון פוסט כי הבית הלבן שוקל להטיל מכס אחיד בשיעור של בין 15% ל-25% על יבוא ממדינות חוץ. רוס ציין שממשל טראמפ מתמודד עם שאלה מורכבת: כיצד להתאים את המכסים הקיימים, הגבוהים או הנמוכים, לשיעור היעד החדש.

בעיניי ממשל טראמפ, המכסים יסייעו לארה"ב להגדיל הכנסות, להגן על עסקים אמריקאיים, להעביר ייצור לארה"ב וליצור משרות לעובדים אמריקאיים. רעיונות אלה מצאו הד בקרב חלקים נרחבים מבסיס התמיכה הפוליטי של טראמפ, כולל קהילות מעמד הפועלים שנפגעו קשות מירידת הייצור האמריקאי.

אולם, כלכלנים מתחו ביקורת על טיעונים אלה, והזהירו כי המכסים עלולים לפגוע בתעשיות האמריקאיות, שרבות מהן נסמכות על מוצרים מיובאים, ובסופו של דבר יעלו את המחירים לצרכנים האמריקאיים. גם השאלה האם מכסים הם דרך יעילה להגדלת הכנסות נתונה במחלוקת, בהתחשב בכך שחברות אמריקאיות צפויות לייבא פחות ממדינות שיוטלו עליהן מכסים.

מסחר בוול סטריט, אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
מסחר בוול סטריט, אילוסטרציה (צילום: רויטרס)

הצעדים הכלכליים של טראמפ כבר השפיעו על הכלכלה ועל השווקים הפיננסיים. לפי הסקר של "ועידת המועצות" (the Conference Board, מלכ"ר מחקרי המאגד תחתיו כאלף תאגידים ציבוריים ופרטיים), אמון הצרכנים בארה"ב ביחס לעתיד המצב הכלכלי צנח בחודש מרץ לרמתו הנמוכה ביותר מזה 12 שנים. ציפיות הצרכנים לגבי העתיד הכלכלי ירדו בחודש מרץ לשפל של 12 שנים. במקביל, מדד S&P 500 איבד כ-8% מערכו מאז שטראמפ הציג לראשונה את תוכנית המכסים "ההדדיים" באמצע פברואר.

מומחים כלכליים מזהירים מפני ההשלכות האפשריות של המכסים. מארק זנדי, הכלכלן הראשי של חברת מודי'ס, הזהיר בפני הוושינגטון פוסט כי אם מכסים קבועים בשיעור של 20% ייכנסו לתוקף ברבעון הנוכחי, ואם יגררו תגובה נמרצת מצד שותפות הסחר של ארה"ב (דבר שלא ניתן לשלול את התרחשותו), הכלכלה האמריקאית עלולה להיכנס למיתון (דהיינו, האטה כלכלית חמורה לצד צמיחה שלילית) שיימשך למעלה משנה, עם עלייה באבטלה לשיעור של למעלה מ-7%.

בגולדמן זקס מעריכים מעריכים כי בהנחה שטראמפ יטיל מכסים חדשים בשיעור של 15 אחוזים, הכלכלה האמריקאית צפויה להאט לקצב שנתי של 1% בלבד עד סוף השנה, עם סיכוי של יותר מ-1 ל-3 למיתון בשנה הקרובה.

טראמפ, מצדו, דוחה את אזהרות הכלכלנים. "הם לא ייטעו", אמרה לוויט, דוברת הבית הלבן, ביחס להחלטות הממשל ודעותיהם בנוגע לעתיד השפעת המכסים. "זה הולך לעבוד, לנשיא יש צוות מבריק של יועצים שחוקרים את הנושאים האלה במשך עשרות שנים, ואנחנו מתמקדים בהחזרת תור הזהב של אמריקה ובהפיכת אמריקה למעצמת ייצור".

עוד אמרה לוויט כי טראמפ יהיה מוכן להקשיב לממשלות זרות ולמנהיגי תאגידים שיבקשו שיעורי מכס נמוכים יותר, וציינה כי מדינות רבות כבר פנו לממשל בנוגע לתוכניות הנשיא.

לדברי נשיא ארה"ב, מטרת המכסים היא "לתקן את העוולות של העבר, ולהראות שלעובדים האמריקאים יש הזדמנות הוגנת". אתמול, טען טראמפ כי המכסים נועדו לאזן מחדש את מערכות היחסים המסחריות של ארה"ב ולהחזיר ייצור לארה"ב.

ההכרזה המתכוננת לבוא הלילה צפויה לספק בהירות לשווקים שסבלו מחוסר ודאות בשבועות האחרונים, כאשר התוכנית עתידה להיות אבן פינה במאמציו של טראמפ להחזיר את הייצור לארה"ב ולעצב מחדש את מערכת הסחר העולמית שלטענתו פוגעת בעובדים האמריקאים.