קצינים בכירים בארגון המודיעין של משמרות המהפכה של איראן גנבו כ-21 מיליון דולר במטבעות קריפטו בזמן שהעמידו פנים שהם חוקרים פרשת שחיתות, כך חושף היום (שני) דיווח חדש באתר "איראן אינטרנשיונל". הפרשה המסעירה חושפת את עומק השחיתות בקרב הארגון האיראני רב העוצמה, שחבריו הציגו עצמם כלוחמים בשחיתות בעודם מנצלים את עמדתם לביצוע פשעים כלכליים בהיקף עצום.
במרכז הפרשה עומדת חברת קריפטולנד, בורסת מטבעות דיגיטליים שנסגרה לאחר מעצרו של המנכ"ל שלה, סינה אסטאווי, במאי 2021. בזמן המעצר, לא היו לאסטאווי מאשימים רשמיים, אך כאשר החדשות התפשטו, יותר מ-51,000 משקיעים הגישו תלונות. המטבע הדיגיטלי BRG, שאסטאווי פיתח, קרס בערכו מיד לאחר מעצרו. רישומי בלוקצ'יין מגלים תמונה מטרידה: יום אחד בלבד לאחר מעצרו, שישה מיליארד מטבעות BRG הועברו מארנק הקריפטו שלו - זמן רב לפני שהציבור הרחב היה מודע לחשדות נגדו.
While I was in solitary confinement in Iran, #IRGC agents looted $21M in crypto from my project, BRG.
— Sina Estavi (@SinaEstavi) March 31, 2025
They framed me. They destroyed my life.
Now after years of silence, the truth is out.
Thank you @decryptmedia for exposing it.#Crypto #Iran #Justice #BRG $BRG #IRGCterrorists https://t.co/G0WjWZxUCo
מומחה שמונה על ידי בית המשפט האיראני זיהה שתי דמויות מפתח בפרשה: מהדי חאג'יפור ומהדי באדי, שניהם חוקרים בכירים בענף הכלכלי של משמרות המהפכה. הדוח מאשר כי ארנקים דיגיטליים בשליטת חאג'יפור מכרו אסימונים בשווי מעל 21 מיליון דולר. המעניין הוא שחאג'יפור, שלפני הפרשה החזיק בנכסים בשווי כ-40,000 דולר בלבד, זינק הונו תוך ארבעה חודשים לסכום שווה ערך ל-600 מיליארד ריאל איראני - שהוצאו במהירות על נדל"ן, זהב וכלי רכב יוקרתיים.
במרץ 2022, בתפנית דרמטית, סוכני המודיעין הנגדי של משמרות המהפכה עצרו את חאג'יפור במבצע עוקץ. הוא נתפס כשקיבל תשלום של 10,000 דולר מאסטאווי עצמו, שהובל להאמין שהוא רוכש בחזרה את האסימונים הגנובים מגורם שלישי — זהות מזויפת שחאג'יפור יצר. מסמכי בית המשפט חושפים שלחאג'יפור הייתה רשת שלמה של חוקרים בכירים מארגון המודיעין שעבדו עמו. החשוד השני, מהדי באדי, פעל תחת הכינוי ד"ר עבאדי ושמו הופיע במקרים רבים שתויגו כחקירות שחיתות כלכלית של משמרות המהפכה.
באדי אינו סתם חוקר - הוא אחיינו של עלי אכבר חוסייני מהראב, לשעבר סגן לענייני מאבק בשחיתות כלכלית בארגון המודיעין של משמרות המהפכה, ששימש גם כמנהל המודיעין במחוז ח'וזסטאן ולאחר מכן מונה למושל המחוז תחת ממשלת הנשיא אבראהים ראיסי.
סינה אסטאווי, שכספיו נגנבו על ידי החוקרים, נידון ל-15 שנות מאסר והורה להחזיר את הכספים שלכאורה גנב. תחת לחץ מהחוקרים הבכירים - שלמעשה היו הגנבים האמיתיים - הוא ברח מהמדינה. שלושה חודשים לאחר חשיפת הפרשה, חוסיין טאאב פוטר מתפקידו כראש ארגון המודיעין של משמרות המהפכה והוחלף על ידי מוחמד כאזמי, במה שנראה כתגובה לשערורייה.
מחצית מקורבנות ההונאה, שכספם הסתכם ב-14 מיליון דולר, קיבלו פיצוי מחשבונו של אסטאווי בזמן שהיה בכלא. אולם, כ-25,000 משקיעים אחרים עדיין מחכים לכספם - כספים שהושגו ומעולם לא הוחזרו על ידי חאג'יפור, באדי ושאר חברי רשת השחיתות. נכון להיום, אין מידע על גורלם הסופי של הקצינים המעורבים או על העונשים שקיבלו, מלבד העובדה שערעורו של חאג'יפור נדחה בספטמבר 2022 - עדות נוספת למערכת משפט שנויה במחלוקת.