נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הזהיר אתמול (א') כי יטיל "מכסים משניים" בשיעור של עד 50% על מדינות הרוכשות נפט רוסי אם רוסיה לא תגיע להסכם הפסקת אש באוקראינה, בתגובה זועמת להצעתו של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין להקים "ממשל מעבר" באוקראינה במקום ממשלתו הנוכחית של הנשיא זלנסקי. בראיון לרשת NBC אמש (א'), תיאר טראמפ את תגובתו להצעה הרוסית במילים חריפות: "כועס מאוד" ו"זועם".
סנקציות חדשות שיפגעו קשות בכלכלה הרוסית "אם רוסיה לא תהיה מסוגלת לעשות עסקה להפסקת שפיכות הדמים באוקראינה, ואם אחשוב שזו אשמתה של רוסיה - מה שיכול גם לא להיות - אבל אם אחשוב שזו אשמתה של רוסיה, אני אטיל מכסים משניים על נפט, על כל הנפט המגיע מרוסיה", אמר טראמפ בשיחה עם NBC.
משמעות הדבר, כפי שהסביר, היא ש"אם אתה קונה נפט מרוסיה, אתה לא יכול לעשות עסקים בארה"ב". ככל שיקרה, צעד שכזה עלול להוות פגיעה משמעותית בכלכלה הרוסית המבוססת על ייצוא נפט, במיוחד לנוכח הסנקציות המערביות שכבר הוטלו עליה מאז תחילת הפלישה לאוקראינה. כידוע על בסיס ערוצי תקשורת כלכליים, וביניהם הוול סטריט ג'ורנל, סקטור האנרגיה מהווה את עמוד השדרה של הכלכלה הרוסית, והכנסות מנפט וגז היוו למעלה משליש מהתקציב הפדרלי של רוסיה בשנים האחרונות.
הארצות שייפגעו והשפעה על שוק הנפט העולמי בין היבואניות הגדולות של נפט רוסי כיום נמצאות סין, הודו, טורקיה וברזיל, לפי ניתוח של מרכז המחקר לאנרגיה ואוויר נקי (Centre for Research on Energy and Clean Air). מומחים מעריכים כי צעד כזה עלול לגרום לזעזוע בשוק הנפט העולמי, אך סימנים של עודף נפט בשוק עשויים לאפשר לממשל טראמפ מרחב תמרון. מחיר הנפט מסוג ברנט, הנחשב לאמת מידה עולמית, נע סביב 70 דולר לחבית בשבועות האחרונים, ירידה מלמעלה מ-80 דולר בתחילת השנה.
הסיבה לכעס: דרישתו של פוטין להחלפת ממשל זלנסקי כעסו של טראמפ התעורר בעקבות דבריו של פוטין בשישי האחרון, כאשר הציע להעמיד את אוקראינה תחת "ממשל מעבר" בחסות האו"ם. פוטין אמר כי "אנחנו יכולים לדון עם ארצות הברית, אירופה ובעלי בריתה של מוסקבה, תחת חסות האו"ם, באפשרות להקים ממשל מעבר באוקראינה".
הוא הוסיף כי המטרה היא "לארגן בחירות נשיאותיות דמוקרטיות שיובילו לעלייתה לשלטון של ממשלה כשירה שתזכה לאמון העם". לדברי טראמפ ב-NBC, הערותיו של פוטין בנוגע למהימנותו של זלנסקי "אינן מכוונות לכיוון הנכון", שכן המשמעות היא שלא יושג הסכם בזמן הקרוב. בתגובה רשמית להצעה, הבית הלבן הדגיש כי זכותם של האוקראינים וחוקתם לקבוע את אופן הממשל במדינתם.
מתיחות גוברת והאטה במשא ומתן נראה כי סבלנותו של טראמפ הולכת ופוקעת לנוכח ההתקדמות האיטית בשיחות השלום. הביקורת של הנשיא האמריקני מסמנת שינוי בגישתו כלפי פוטין, שבועות ספורים לאחר עימות נוקב בין טראמפ לזלנסקי בחדר הסגלגל. במהלך אותה פגישה, נשיא אוקראינה הפציר בארה"ב שלא לתת אמון בפוטין, וטראמפ השיב כי על קייב להכיר בכך שעמדתה במשא ומתן חלשה, שלוש שנים לאחר הפלישה הרוסית.
בשבוע שעבר, ארה"ב הודיעה כי אוקראינה ורוסיה הסכימו על הפסקת אש בים השחור כשלב הבא במאמציו של טראמפ לסיים את המלחמה, בעקבות הסכמתן להפסקה בת 30 יום בתקיפות על תשתיות אנרגיה. בעוד אוקראינה הצהירה כי תשמור על הפסקת האש באופן מיידי, הקרמלין דרש את הסרת הסנקציות על הבנק החקלאי הרוסי ומוסדות פיננסיים אחרים המעורבים בסחר החוץ במזון ודשנים.
הערכות פסימיות: "הפסקת אש רק ב-2026" גריגורי קאראסין, יו"ר ועדת היחסים הבינלאומיים של מועצת הפדרציה הרוסית ולשעבר שגרירה של רוסיה בבריטניה, הזהיר אמש (א') כי הפסקת אש עשויה שלא להיות מיושמת עד 2026. "יהיה זה נאיבי לצפות לפריצת דרך בפגישה הראשונה", אמר בטלוויזיה הממלכתית הרוסית. זלנסקי מצדו האשים את פוטין בעיכוב מכוון של הסכם שלום. "כל מה שהוא עושה מעכב כל אפשרות, כל תהליך, כל משא ומתן, ומעכב כל אפשרות, כל צעד לקראת סיום המלחמה", אמר זלנסקי לעיתונאים בקייב. בנאומו שלשום (שבת) בערב, הוסיף כי "זמן רב מדי הצעתה של אמריקה להפסקת אש בלתי מותנית מונחת על השולחן ללא תגובה הולמת מצד רוסיה".
מורכבות אסטרטגית: מתיחות בנושא המחצבים הנדירים והתכוננות לעימות עם סין בהמשך היום שחלף (א'), שינה טראמפ את נימת דבריו במקצת, והפנה חלק מביקורתו כלפי זלנסקי: "הוא מנסה לסגת מהעסקה בנושא מחצבים נדירים", אמר טראמפ לכתבים במטוס הנשיאותי, בהתייחסו להסכם שאמור להעניק לארה"ב גישה למחצבים נדירים באוקראינה.
"אם הוא יעשה זאת, יהיו לו בעיות. בעיות גדולות, גדולות מאוד", הזהיר. במקביל, מסמך אסטרטגי סודי של הפנטגון שנחשף בסוף השבוע הגביר את החששות בנוגע לביטחון אירופה. המסמך שנחשף בידי הוושינגטון פוסט, מרמז כי ארה"ב לא תבוא לעזרת אירופה אם רוסיה תפלוש, וכי וושינגטון ככל הנראה לא תספק תמיכה משמעותית – אם בכלל – בזמן שארה"ב מתכוננת למלחמה אפשרית עם סין.
מדיניות אגרסיבית רחבה: איום בהפצצות על איראן ו"יום השחרור" למרות דברי הביקורת המתוחים כלפי המנהיג הרוסי, טראמפ אמר כי יש לו "יחסים טובים מאוד" עם פוטין והוסיף כי "הכעס מתפוגג במהירות... אם הוא (פוטין) יעשה את הדבר הנכון". הנשיא האמריקני ציין כי הוא מתכנן לשוחח עם פוטין במהלך השבוע. חשוב לציין כי האיומים כלפי רוסיה מגיעים כחלק ממדיניות אגרסיבית רחבה יותר של טראמפ.
באותו ראיון ל-NBC, איים נשיא ארה"ב גם בהפצצות חסרות תקדים על איראן אם טהרן לא תגיע להסכם בנושא תכניתה הגרעינית. "אם הם לא יעשו עסקה, תהיה הפצצה - והפצצה שכמותה הם מעולם לא ראו", אמר. בשבוע שעבר, פרס טראמפ מפציצים חמקניים בבסיס דייגו גרסיה, אותו חולקת ארה"ב עם בריטניה, במה שנתפס כאזהרה לאיראן ובעלות בריתה. במקביל, טראמפ מתכונן להאיץ את מלחמת הסחר העולמית שלו ברביעי הקרוב, המכונה בפיו "יום השחרור", כאשר יישם מכסים מקיפים על יבוא. לפי הטלגרף, ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר גיבש כבר מכסי תגמול.