ערוץ התקשורת CBS חשף יוזמה דיפלומטית חסרת תקדים של ממשל טראמפ וישראל, שביקשה לבחון העברת תושבי רצועת עזה למדינות שונות במזרח התיכון, תוך מיקוד מיוחד בסוריה. מקורות בכירים דיווחו על ניסיונות יצירת קשר עם הממשלה הסורית החדשה באמצעות מתווך דיפלומטי.

המהלך המורכב כלל יצירת קשר עם מדינות כסודאן, סומליה וסוריה. סוריה, המצויה בנקודת מפנה פוליטית לאחר החלפת המשטר, הייתה יעד מרכזי בתוכנית. מנהיגה החדש, אחמד אל-שראע, גינה את היוזמה בחריפות, וכינה אותה "פשע חמור שסופו להיכשל". 

שגריר סומליה בוושינגטון, דחיר חסן, דחה את הטענות תוך הבעת חשש אסטרטגי. הוא הזהיר כי דיונים מעין אלה עלולים לשמש כקטליזטור לתעמולה של ארגונים קיצוניים כדוגמת דאעש ואל-שבאב. סודאן, המתמודדת עם מלחמת אזרחים ומשבר הומניטרי, טרם הגיבה באופן רשמי.

דחה על הסף. אחמד אל-שרע (צילום: רויטרס)
דחה על הסף. אחמד אל-שרע (צילום: רויטרס)

במקביל, סטיב ויטקוף, המתווך האמריקאי, המשיך לחקור חלופות. בראיונות פומביים הציע פתרונות גיאוגרפיים, לרבות העברת תושבי עזה למצרים, ירדן ומדינות נוספות. גישה זו עוררה ביקורת נוקבת מצד מדינות ערביות, האו"ם ומחוקקים דמוקרטים, אשר הגדירו את היוזמה כמעשה של "טיהור אתני".

ג'ארד קושנר, חתנו ויועצו של טראמפ, הוסיף נדבך נוסף למהלך בהציעו תפיסה כלכלית חדשנית. בפברואר, הוא טען כי נכסי החוף של עזה טומנים בחובם "פוטנציאל תיירותי עצום", במידה ויושקעו משאבים בתשתיות כלכליות.