סמוך למפגש המתוח בין בכירים אוקראינים ואמריקאים בג'דה שבמסגרתו עשוי דונלד טראמפ לחדש את הסיוע הצבאי והמודיעיני לאוקראינה אם קייב תתחייב לתהליך שלום, אוקראינה מבקשת להזכיר שהיא מגיעה חזקה לשולחן הדיונים. אתמול (שני) בלילה, התרחשה התקפה אוקראינית חריגה על רוסיה, שכללה 337 כטב"מים והובילה להרוג ושלושה פצועים.

בתוך כך, על פי מקור המקורב לנשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי, אוקראינה מתכננת להציע הפסקת אש חלקית בשיחות עם ארה"ב. הפסקת האש, כך נטען, תכלול תקיפות אוויריות ארוכות טווח והתקפות בים. בנוסף, אומרים המקורות כי אוקראינה מעוניינת בהפסקת אש שניתן לפקח עליה, כדי לראות כיצד הרוסים יגיבו. עם זאת, מסגרת הזמן להפוגה עדיין אינה ברורה.

"שלום באמצעות כוח" או ויתורים טריטוריאליים?
משרד ההגנה של רוסיה הודיע אתמול (שני) כי אוקראינה שיגרה 337 כטב"מים לעבר שטחה, בהם 91 לעבר מוסקבה ו-126 לעבר מחוז קורסק. מושל המחוז דיווח על הרוג אחד ולפחות שבעה פצועים שאושפזו. מדובר במתקפת הכטב"מים הגדולה ביותר של אוקראינה מאז פרוץ המלחמה, כש"השיא" הקודם נרשם בספטמבר 2024 עם 158 כטב"מים.

מזכיר המדינה האמריקאי, מרקו רוביו, אמר בהגיעו לג'דה, שבערב הסעודית, כי ממשל טראמפ עשוי לחדש את הסיוע הצבאי והמודיעיני לאוקראינה אם מנהיגיה יתחייבו לתהליך שלום. "ההפסקה הראשונית של הסיוע (מאת ארה"ב לאוקראינה) באה משום שהרגשנו שהאוקראינים לא מחויבים למשא-ומתן לסיום המלחמה, אבל אם זה ישתנה, כנראה שגם המדיניות האמריקאית תשתנה", אמר רוביו לכתבים הזרים.

המסר האמריקאי הכואב: ויתור על שטחים כמחיר השלום
רוביו הבהיר במפורש כי חלק אינהרנטי מכל הסכם שלום, ידרוש מאוקראינה לוותר על שטחיה שנכבשו בידי רוסיה. "שני הצדדים צריכים להבין שאין פתרון צבאי למצב הזה. הרוסים לא יכולים לכבוש את כל אוקראינה, וברור שיהיה קשה מאוד לאוקראינה בכל פרק זמן סביר להדוף את הרוסים בחזרה לגבולות של 2014", ציין רוביו.

בעיני רוביו, הסכסוך באוקראינה הפך למלחמת התשה, וכי אף צד לא יכול לנצח צבאית. לדבריו, שני הצדדים ידרשו לבצע ויתורים, אך ביקש להדגיש כי מטרה מרכזית של הנציגים האמריקאים היא להבין את עמדת אוקראינה. אמירה המבקשת לשלול קולות חוזרים נגד ארה"ב, הטוענים כי ארה"ב דואגת אך ורק לשיקולים הרוסיים, עקב אינטרסים של אמריקאיים ביחס לרוסיה. "הדבר החשוב ביותר שאנחנו צריכים לצאת איתו מכאן (הפגישות בג'דה) היא הבנה חזקה שאוקראינה מוכנה לעשות דברים קשים - כפי שגם הרוסים יצטרכו לעשות דברים קשים - כדי לסיים את הסכסוך הזה", אמר.

מה על הפרק: הפסקת אש בשמים ובים
לפי גורמים אוקראינים בכירים, כמדווח בסוכנות הידיעות AP, המשלחת האוקראינית תציע הפסקת אש ביחס לאזורי הים השחור והתקפות טילים ארוכות טווח, לצד הסדרת שחרור שבויים, כצעדים ראשונים לבניית אמון בין שני הצדדים שבמלחמה. נשיא אוקראינה, וולודימיר זלנסקי, אמר בשבוע שעבר לראשי האיחוד האירופי בבריסל כי הוא פתוח להפסקת אש, ככל שרוסיה תסכים להפסיק התקפות אוויריות ופעולות ימיות, וכי חילופי שבויים צריכים לבוא בעקבות זאת כדרך לבניית אמון.

זלנסקי הגיע לסעודיה ונפגש אתמול (שני) עם יורש העצר מוחמד בן סלמאן. "היה לנו דיון מעמיק על הצעדים והתנאים הנדרשים על מנת לסיים את המלחמה ולהבטיח שלום יציב", צייץ זלנסקי בחשבון ה-X הרשמי שלו. עוד נכתב בציוץ של נשיא אוקראינה כי שחרור שבויים והחזרת ילדים לאוקראינה מרוסיה יכולים לסייע "בבניית אמון במאמצים הדיפלומטיים".

זלנסקי לא ישתתף בשיחות עצמן עם ארה"ב, בשל פרוטוקול דיפלומטי, והן יובלו על ידי ראש לשכתו, אנדריי ירמק, שר החוץ האוקראיני אנדרי סיביהה ושר ההגנה האוקראיני, רוסטם אומרוב. רוביו, שינהיג את המשלחת האמריקאית, ילווה בסטיב ויטקוף, איש העסקים שהפך לשליח המשברים של טראמפ, שמגיע לג'דה היישר משיחות שלום בעזה.

הסכם המינרלים: עסקה שטראמפ רוצה
לפי דיווח בסוכנות הידיעות AP, המשלחת האוקראינית מוכנה לחתום על הסכם עם ארה"ב בנוגע לגישה למחצבים נדירים באוקראינה - עסקה שהנשיא טראמפ מעוניין בה, מאוד. הסכם זה אמור היה להיחתם במהלך ביקורו של זלנסקי בבית הלבן בסוף פברואר, אלא שבמקום זאת - הביקור הסתיים בוויכוח חריף בחדר הסגלגל, כשזלנסקי עזב את הבית הלבן מבלי לחתום על ההסכם.

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ ונשיא אוקראינה ולודימיר זלנסקי (צילום: רויטרס)
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ ונשיא אוקראינה ולודימיר זלנסקי (צילום: רויטרס)


סוכנות הידיעות בלומברג מדווחת כי טראמפ רואה בהסכם המינרלים תנאי מוקדם, אך רוביו אמר כי עניין זה לא יהיה הנושא העיקרי במהלך הפגישות בג'דה, וכי הדבר ידרוש משא ומתן נוסף בנפרד. סטיב ויטקוף, השליח המיוחד של טראמפ, נשמע אופטימי: "אני באמת מלא תקווה. כל הסימנים חיוביים מאוד". הוא ציין כי אין צורך שזלנסקי יחתום על ההסכם על אדמת ארה"ב, דבר החורג מרוב מקרי השלום שארה"ב פעלה בהם (עיינו ערך אוסלו), דבר העשוי לנבוע דווקא מהצד הרוסי שלא מעוניין לתת קרדיט שכזה לאמריקה.

ההסכם אמור לספק לארה"ב גישה למתכות נדירות באוקראינה, כשבכירים אמריקאים טוענים שהדבר ישחק גם לטובת אוקראינה – משום שיספקו מעין ערבות ביטחונית לאוקראינה בהינתן הנוכחות של אנשי עסקים אמריקאים - הסדר שרבים מהבכירים האוקראינים מטילים לגביו ספק, או רואים בו כבלתי מספק.

לאן נעלם המודיעין האמריקאי?
טראמפ השעה את הסיוע הצבאי והמודיעיני לאוקראינה לאחר העימות בבית הלבן, כולל הפסקת העברת ציוד צבאי בשווי 3.85 מיליארד דולר ועצירת שירותי צילומי לוויין שבהם השתמשו יחידות אוקראיניות. לפי התקשורת הזרה, ארה"ב השעתה בעיקר את המודיעין שיכול לשמש למטרות התקפיות, אך המשיכה לספק מידע מודיעיני הגנתי.

עם זאת, רוביו הבהיר כי האוקראינים "כבר מקבלים מידע מודיעיני הגנתי". ויטקוף אמר לרשת פוקס ניוז: "מעולם לא סגרנו את המודיעין עבור... כל דבר הגנתי שהאוקראינים צריכים". שלשום (א'), כשנשאל אם ישקול להסיר את השהיית שיתוף המודיעין, אמר טראמפ: "כמעט עשינו זאת (הפסקת השהיית שיתוף המודיעין). אני מתכוון, אנחנו באמת כמעט עשינו זאת, ואנחנו רוצים לעשות כל מה שביכולתנו כדי לגרום לאוקראינה להיות רצינית בנוגע להשגת דבר מה".

ראש הממשלה הבריטי, קיר סטארמר, שוחח עם טראמפ בטלפון והביע את תקוותו ל"תוצאה חיובית" מהשיחות הקרובות, בתקווה לחידוש שיתוף המודיעין. משרד ראש הממשלה הבריטי אמר לטיימס כי סטארמר אמר לטראמפ "שפקידים בריטים דיברו עם פקידים אוקראינים בסוף השבוע והם נותרו מחויבים לשלום בר-קיימא".

ארה"ב משדרת אופטימיות זהירה, אירופה ספקנית
רוביו ציין כי ארה"ב נמצאת "יותר במצב של הקשבה מאשר דיבור" בשיחות, כנראה בהפניה לביקורות שסברו כי הפגישה של זלנסקי-טראמפ-ואנס שהתקיימה בחדר הסגלגל לפני כשבוע, הייתה "הסבריקה", הסברה אמריקאית, כלפי זלנסקי. "אני לא מציב תנאים מוקדמים על מה שהם (האוקראינים) צריכים או חייבים לעשות. אני חושב שאנחנו רוצים להקשיב ולראות עד כמה הם מוכנים ללכת (בפשרותיהם), ולהשוות זאת לדברים שהרוסים רוצים, ולבחון עד כמה רחוקים אנחנו באמת", אמר, בהתייחסו לפערי ההסכמה שבין הרוסים לאוקראיניים.

בכירים אמריקאים אמרו כי הם שמחים על המשלחת הבכירה שזלנסקי בחר לשלוח: "העובדה שהם מגיעים לכאן, בדרגים בכירים, היא סימן טוב עבורנו, המראה שהם רוצים לשבת, ומוכנים להתקדם", אמר פקיד בכיר במחלקת המדינה לוושינגטון פוסט.

אירופה, מצידה, נותרה ספקנית ביחס לשיחות, מכיוון שוושינגטון הדירה אותה מהן. האיחוד האירופי הסכים בשבוע שעבר להגביר את כוחות ההגנה ותקציבי הביטחון ביבשת, ולשחרר מאות מיליארדי אירו לביטחון בתגובה לשינוי העמדה של ממשל טראמפ בנוגע לאוקראינה.

רוסיה בתמונה: ויטקוף יטוס למוסקבה השבוע
במקביל לשיחות בג'דה, בבלומברג דיווחו כי טראמפ מתכננן לשלוח השבוע את סטיב ויטקוף לפגישה עם נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, כשההנחה היא שהדבר יהיה שיחות המשך לאור ההסכמות שיתקבלו בג'דה. נכון לעכשיו, לא מתוכננת פגישה בין טראמפ לפוטין, אך רוביו ציין כי טראמפ הוכיח נכונות להיפגש עם כל אחד כשהוא חושב שהדבר עשוי להניב תוצאות.

השיחות הראשוניות עם הרוסים שהתקיימו בריאד, בבירור האם מוסקבה מעוניינת להשתתף בשיחות, ולא נכנסו לעמדות משא ומתן ספציפיות, אמר רוביו. על פי דיווחים ממוסקבה לערוץ בלומברג, רוסיה מוכנה לדון בהפסקת אש זמנית באוקראינה בתנאי שתהיה התקדמות לקראת הסדר שלום סופי.

מרקו רוביו (צילום: REUTERS/JOSHUA ROBERTS)
מרקו רוביו (צילום: REUTERS/JOSHUA ROBERTS)


עם זאת, אין בנמצא סימן פומבי לכך שפוטין אכן מוכן להתפשר, או שמא ארה"ב היא שדוחפת אותו לעשות זאת, כשאין הכרח שהוא לא יחמוק מהסכם בשלב כזה או אחר. יועציו של טראמפ מתכננים כיצד הם עשויים להקל על הסנקציות שהוטלו על רוסיה בגלל המלחמה, כולל מגבלה שהוטלה על מחירי מכירות הנפט שלה, לפי אנשים המכירים את הדיונים.

לא יהיו נציגים רוסים בשיחות השבוע בג'דה. מוסקבה הסכימה לדבר אך ורק עם ארה"ב. לפי דיווחים בתקשורת הזרה, וביניהם הטיימס, טראמפ לא ביקש ולא קיבל ויתורים כלשהם מפוטין, שעמו שוחח מספר פעמים בטלפון מאז שהודיע כי המשא ומתן החל.

מה הסיכויים להסכם?
הפגישה בג'דה היא בעלת חשיבות מכרעת לעתיד היחסים בין ארה"ב לאוקראינה ולאפשרות של סיום המלחמה. אם אוקראינה וארה"ב יגיעו להבנה מקובלת על טראמפ, הדבר עשוי להאיץ את המאמצים של הממשל לשיחות שלום.

עבור זלנסקי, קיים הלחץ עצום לפייס את ממשל טראמפ ולהפגין תמיכה במאמץ הדיפלומטי של הנשיא, למרות שבקשתו לערבות ביטחונית אמריקאית שתרתיע את רוסיה מפלישה מחודשת לאוקראינה נותרה ללא מענה. ממשל טראמפ שלל את האפשרות לאפשר לאוקראינה להצטרף לנאט"ו, בראייה שהדבר מטיל נטל חדש על ארה"ב ומסכל דרך לשלום עם מוסקבה.

הערכתו הישירה והבוטה של טראמפ כי אוקראינה "עשויה שלא לשרוד" את המלחמה המתמשכת משקפת בדיוק עד כמה הדברים נמצאים על כף המאזניים. מצד שני, בשישי האחרון, טראמפ אמר כי הוא "שוקל ברצינות" סנקציות בנקאיות חדשות ומכסים על רוסיה בגלל המשך התקפותיה על אוקראינה, אם כי לא ברור אילו הגבלות חדשות יכולות להיות מוטלות בהתחשב בעונשים הרחבים שכבר הוטלו על רוסיה.

זלנסקי מצדו הצהיר כי עמדת אוקראינה בשיחות תהיה "קונסטרוקטיבית לחלוטין" והוא מקווה ל"תוצאות מעשיות" בסיום המלחמה. "אנחנו מקווים לתוצאות - הן בקירוב השלום והן בהמשך התמיכה", אמר זלנסקי בנאום וידאו בסוף יום ראשון.

כל הסדר סופי יערב בהכרח גם את האירופאים, הצהיר רוביו בפני התקשורת, בהתחשב בסנקציות שמדינות אלה הטילו על רוסיה. רוביו גם היה בקשר עם בריטניה וצרפת לגבי הפגישות בג'דה, ונראה שהדבר מבטא ניסיון אמריקאי לרכך את הביקורת האירופית על הדרתם מהשיחות המוקדמות.