לפני שעה קלה, 07:00 שעון ישראל וחצות שעון ניו יורק, נכנסו לתוקף המכסים הכבדים שהטיל נשיא ארה״ב על הייבוא מקנדה ומקסיקו, בשיעור של 25%, לצד הגדלת המכסים על ייבוא סיני - לשיעור של 20%. בדברים שנשא אמש בבית הלבן, אמר טראמפ כי כבר אין אפשרות להגיע להסכם שימנע את החרפת מלחמת הסחר דרך משא ומתן.

הבוקר (שלישי), הגיעו התגובות - בייג׳ינג הודיעה כי תעלה בתגובה את המכסים על סחורות אמריקניות מסוימות. בין המוצרים עליהם יוטל מכס בשיעור של 15%: עופות, חיטה, כותנה ותירס. מעבר לכך, יוטלו מכסים בשיעור של 10% על מוצרים כגון בשר בקר וחזיר, פירות וירקות, מוצרי חלב ופולי סויה. "אנו מתנגדים בחריפות להעלאת המכסים החד-צדדית", אמרו נציגי הממשל. 

נשיא סין שי ג'ינפינג  (צילום: רויטרס)
נשיא סין שי ג'ינפינג (צילום: רויטרס)

גם בקנדה הודיעו שיוטל מכס של 25% על יבוא אמריקני, בהתאם לתוכנית שהוכרזה בחודש שעבר. ראש הממשלה הקנדי ג'סטין טרודו הצהיר כי שורת מכסים נוספת תוטל בעוד שלושה שבועות על תוצרת אמריקנית נוספת, ובין השאר על כלי רכב ופלדה. "המכסים שנטיל יישארו בתוקף עד לנסיגת הפעולות האמריקאיות, ולמקרה המכסים לא יבוטלו, אנחנו דנים עם ראשי המחוזות על נקיטת צעדים נוספים", אמר טרודו. מושל פרובינציית אונטריו בקנדה, דאג פורד, אמר כי "הטלת מכס על קנדה משמעותה מכס על האמריקאים. אם הם מתכוונים להרגיז את אונטריו, נעשה כל מה שאפשר, כולל ניתוק גישתם לאנרגיה - ונעשה זאת עם חיוך על הפנים".

גם נשיאת מקסיקו, קלאודיה שיינבאום, צפויה לערוך היום מסיבת עיתונאים שבה תגיב באופן רשמי על המכסים ולהכריז על צעדים משלה. עוד קודם לכן התחייבה להגיב ואמרה: "יש לנו תוכנית ב׳, תוכנית ג׳ ועוד תוכניות מגירה". המכסים הכבדים עליהם הכריז טראמפ היו אמורים להיכנס לתוקף עוד בתחילת חודש פברואר, אך קנדה ומקסיקו הגיעו לבסוף להסכם מול ארה"ב, במסגרתו נסוגו מעמדותיהם והודיעו שיתגברו את האבטלה בגבולותיהן עם המדינה. בתגובה אותם מכסים נדחו על ידי הממשל האמריקני בחודש.