ישראל מפעילה לחצים בארצות הברית לשמור על סוריה חלשה ומבוזרת, כולל על ידי מתן אפשרות לרוסיה לשמור על בסיסיה הצבאיים כדי להתמודד עם ההשפעה הגוברת של טורקיה במדינה. כך מסרו ארבעה מקורות לסוכנות הידיעות "רויטרס".
הקשרים של טורקיה עם ישראל לאור המלחמה בעזה, הגיעו לשפל חדש. לפי הדיווח, בכירים ישראליים אמרו לארצות הברית כי המנהיגים החדשים של סוריה, הנתמכים על ידי אנקרה, מהווים איום על גבולות ישראל.
הלחצים מצביעים על מסע ישראלי מתואם במטרה להשפיע על מדיניות ארה"ב בצומת קריטי עבור סוריה, כאשר האסלאמיסטים שהפילו את בשאר אל-אסד מנסים לייצב את סוריה ולגרום לארצות הברית להסיר סנקציות מעליה. ישראל העבירה את השקפותיה לבכירים בארה"ב במהלך פגישות בוושינגטון בפברואר ובפגישות עוקבות בישראל עם נציגי קונגרס אמריקאים, כך אמרו שלושה מקורות אמריקאים ואדם נוסף המכיר את המגעים.
"הפחד הגדול של ישראל הוא שטורקיה נכנסת ומגנה על הסדר האסלאמיסטי הסורי החדש, אשר אז מסתיים בהיותו בסיס לחמאס וארגוני טרור אחרים", אמר ארון לונד, עמית במכון המחקר האמריקאי "סנצ'ורי אינטרנשיונל".
"לא היה ברור באיזו מידה ממשל הנשיא האמריקאי דונלד טראמפ שוקל לאמץ את ההצעות של ישראל", אמרו המקורות. לונד אמר כי לישראל יש סיכוי טוב להשפיע על החשיבה האמריקאית. "סוריה בקושי על הרדאר של טראמפ עכשיו. זה בעדיפות נמוכה", אמר.
ישראל הצהירה בפומבי על חוסר האמון שלה בהיאת תחריר אל-שאם, המורדים שהובילו את המסע שהפיל את אסד. ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר ביום ראשון שישראל לא תסבול את הנוכחות של המורדים בדרום סוריה, או כל כוח אחר המסונף לשליטים החדשים, ודרש כי הטריטוריה תהיה מפורזת.
כזכור, בעקבות הדחתו של אסד, ישראל ביצעה תקיפות אוויריות נרחבות על בסיסים צבאיים סוריים והעבירה כוחות לאזור מפורז בפיקוח האו"ם בתוך סוריה. מוקדם יותר השבוע, ישראל תקפה אתרים צבאיים דרומית לדמשק.
כעת, ישראל מודאגת עמוקות מתפקידה של טורקיה כבעלת ברית קרובה של השליטים החדשים בסוריה, אמרו שלושה מקורות אמריקאים. הנשיא הטורקי טייפ ארדואן, אמר בשנה שעברה שמדינות אסלאמיות צריכות ליצור ברית נגד מה שהוא כינה "האיום הגדל של התפשטות" מישראל.
מוקדם יותר החודש, שר החוץ גדעון סער אמר שישראל מודאגת מכך שטורקיה תומכת במאמצים של איראן לבנות מחדש את חיזבאללה ושקבוצות אסלאמיסטיות בסוריה יוצרות חזית נוספת נגד ישראל. טורקיה מנגד, אמרה שהיא רוצה שסוריה תהיה יציבה ולא תהווה איום על שכנותיה.
בכירים ישראליים ניסו לשכנע בכירים אמריקאים שרוסיה צריכה לשמור על בסיס הים התיכון שלה במחוז טרטוס בסוריה ועל בסיס האוויר חמימים במחוז לטקיה, אמרו המקורות. כאשר בכירים ישראליים הציגו את המשך הנוכחות של רוסיה באור חיובי בפגישה עם האמריקאים, חלק מהמשתתפים הופתעו, בטענה שטורקיה - חברה בנאט"ו - תהיה ערבה טובה יותר לביטחון ישראל, אמרו שניים מהמקורות האמריקאים. בכירים ישראליים היו "נחרצים" כי זה לא המקרה, אמרו המקורות.
מנהיג סוריה אל-ג'ולאני אמר לעיתונאים זרים, "דמשק לא רוצה עימות עם ישראל או מדינות אחרות". בכירים ישראליים, עם זאת, הביעו דאגה בפני בכירים אמריקאים שהממשלה החדשה עלולה להוות איום רציני ושהכוחות המזוינים החדשים של סוריה עלולים יום אחד לתקוף, אמרו המקורות.
בתוך כך, מוקדם יותר השבוע, ארה"ב וישראל הצביעו נגד החלטה בעצרת הכללית של האו"ם המגנה את הפלישה הרוסית לאוקראינה, ובכך התייצבו לצד מוסקבה ומדינות לא-דמוקרטיות אחרות כמו צפון קוריאה, בלארוס וסודן, כך דיווח העיתונאי ברק רביד באתר אקסיוס.
זו הפעם הראשונה מאז תחילת הפלישה הרוסית שארה"ב מתנגדת להחלטה שנתמכת על ידי אוקראינה. מאחורי ההצבעה הישראלית עומד לחץ אמריקאי מסיבי שנועד לשכנע את ישראל להצביע נגד ההחלטה, ונמשך עד לרגע האחרון ממש לפני ההצבעה.