עדכונים חיים

הפלישה הרוסית: פרויקט מיוחד לציון שנה למלחמה באוקראינה

שנה עברה מאז שפוטין הכריז על הפלישה לאוקראינה ושינה את פניה של מזרח אירופה. שנה עקובה מדם שסיומה לא נראה באופק. מעריב בפרויקט מיוחד לציון שנה למלחמה

שנה למלחמה באוקראינה שנה למלחמה באוקראינה (צילום: רויטרס)
שחר ברדיצ'בסקי

שנה למלחמה באוקראינה: ב-24 בפברואר 2022, מיליוני אזרחים באוקראינה ורוסיה התעוררו לגרוע מכל, כשהנשיא הרוסי, ולדימיר פוטין, הורה לצבאו לפלוש למדינה השכנה והכריז על פתיחתו של "המבצע המיוחד". הכוחות הרוסים תקפו את אוקראינה וחדרו לשטחה מצפון, ממזרח ומדרום, כשבמקביל למתקפה הקרקעית, הטיל צי הים השחור של הצבא הרוסי, מצור על נמלי הים של אוקראינה.

הפלישה הרוסית לאוקראינה התרחשה בצל העימות בין שתי המדינות, שהחל בשנת 2014, כאשר רוסיה סיפחה באופן חד צדדי את חצי האי קרים, ובדלנים פרו-רוסים במזרח אוקראינה, החליטו להשתלט על שטחים בחבל דונבאס. כבר ביממה הראשונה למלחמה, העולם היה עד למתקפות הקטלניות של הרוסים, כאשר נשיא אוקראינה, וולודימיר זלנסקי, נאם מול האומה והכריז על מותם של יותר מ-130 אזרחים.

המלחמה באירופה נמשכת כבר שנה שלמה, ושינתה באופן משמעותי את פניה של היבשת. אלפי בני אדם נהרגו, מיליונים נטשו את בתיהם, ונראה כי היא עוד רחוקה מסיומה. הפרויקט המיוחד של "מעריב" לציון שנה למלחמה, מסכם את האירועים המרכזיים לאורך המלחמה. 

המלחמה באירופה: התקדמות הכוחות הרוסים באוקראינה צילום: Wikimedia Commons

פברואר 2022

שחר ברדיצ'בסקי
הפלישה הרוסית לאוקראינה צילום: רויטרס

25.2-24.2: יום הפלישה הרוסית לאוקראינה

נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, הורה על הפלישה הרוסית לאוקראינה בבוקר יום חמישי, ה-24 בפברואר 2022. המבע המיוחד החל בחבל דונבאס, כשמתקפות נוספות התרחשו במקביל גם בחצי האי קרים. זאת, למרות שהצהיר כי אין בכוונתו לכבוש את אוקראינה, ומכיר בזכותה להגדרה עצמית. 

בתוך דקות מההודעה של פוטין, אזרחי אוקראינה דיווחו על פיצוצים רבים בקייב, חרקוב ואודסה. פקידים אוקראינים העידו כי חיילים רוסים נחתו במריופול ובאודסה, ופתחו במתקפת טילי שיוט בליסטיים לעבר שדות תעופה, מפקדות צבאיות ומחסנים צבאיים בקייב, חרקוב ודניפרו. הכוחות הרוסים החלו לפלוש גם סמוך לעיר חרקוב, ומשרד הפנים האוקראיני דיווח כי רוסיה כבשה את ורודישצ'ה, מילובה ובלוהנדסק.

שחר ברדיצ'בסקי
המלחמה באירופה: התקדמות הכוחות הרוסים באוקראינה צילום: Wikimedia Commons

מרץ 2022

שחר ברדיצ'בסקי

7.3-2.3: כיבוש חרסון, תחנת הכוח הגרעינית בזפוריז'יה ונטישת מריופול

כיבוש חרסון
בבוקר ה-3 במרץ, רשם לעצמו הצבא הרוסי הישג משמעותי מבחינתו, כאשר הצליח לכבוש את עיר הנמל חרסון. בתום קרבות עזים באזור, הודיע ראש העיר, איגור קולייב, כי "חמושים חדרו לבניין העירייה והשתלטו עליו", זאת לאחר שבאוקראינה הכחישו כי העיר נכבשה. על חרסון, בה מתגוררים כ-300 אלף תושבים, הוטל עוצר.

תחנת הכוח הגרעינית בזפוריז'יה
למחרת, המשיך הצבא הרוסי בהישגיו. בבוקר ה-4 במרץ 2022, תחנת הכוח הגרעינית בזפוריז'יה נפגעת מטיל רוסי. הפיקוח הממלכתי על הגרעין באוקראינה דיווח כי לא התרחשו שינויים משמעותיים ברמות הקרינה, אך אחד השנאים נפגע. במקביל, לאחר קרב ארוך באזור, הצליחו הרוסים לכבוש את תחנת הכוח. למעשה, כבר ב-28 בפברואר ניתן היה לחזות את הישג הצבא הרוסי, שכבר את העיר אנרהודר, הסמוכה לתחנת הכוח. לאחר הכחשה רבה בצד האוקראיני, הכריז מושל העיר על כיבושה, ולאחר מספר ימים על כיבוש תחנת הכוח הגרעינית.

שחר ברדיצ'בסקי