משרד המשפטים האמריקאי הודיע אמש (חמישי) לבית המשפט המחוזי של מחוז ניו יורק הדרומי כי הסוכנות אונר"א איבדה את החסינות המשפטית שלה.
ההחלטה התקבלה במסגרת תביעה שהוגשה בשנה שעברה על ידי משפחות של קורבנות השבעה באוקטובר, אשר תבעו את אונר"א בגין קשריה לטרור. במסגרת התביעה, נטען כי לפחות 18 אנשי צוות של אונר"א השתתפו באופן ישיר בטבח
נטען גם להונאה ושחיתות ארוכות טווח בטיפול בסיוע כספי שהועבר דרך אונר"א לרצועת עזה, כאשר כמיליארד דולר מתוכו, נפל לידי חמאס וארגוני טרור אחרים.
"כתב התביעה במקרה זה מפרט פשעים מזוויעים שבוצעו על ידי חמאס ב-7 באוקטובר, וטענותיו העובדתיות, אם נקבל אותן כנכונות, מפרטות כיצד אונר"א מילאה תפקיד משמעותי באותן עבירות נתעבות", כתב משרד התובע האמריקאי של מחוז ניו יורק הדרומי לשופטת המחוזית אנליסה טורס.
אל תגידו לא ידענו - הטבה מיוחדת למי שרוצה ללמוד אנגלית. לחצו כאן לשיעור ניסיון מתנה וללא התחייבות>>
"בעבר, הממשל הביע את הדעה שחסינויות מסוימות מגנות על אונר"א מלהשיב על טענות אלה בבתי משפט אמריקאיים", על פי ההגשה. "הממשל בחן מחדש את עמדתו וכעת מסיק כי אונר"א אינה חסינה מהתדיינות זו. כך גם לגבי רוב הנתבעים האחרים".
הטענה של משרד התובע האמריקאי הוסיפה כי אונר"א אינה נחשבת מבחינה משפטית כאורגן מסונף לאומות המאוחדות מכיוון שהיא הוקמה וממשיכה להחזיק במנדט שלה כתוצאה מהחלטה של העצרת הכללית של האו"ם. משרד המשפטים האמריקאי אמר כי ייתכן שלעצרת הכללית לא הייתה סמכות להקים את הסוכנות.
ממשל הנשיא לשעבר ג'ו ביידן החזיק בעמדה שהאומות המאוחדות ואונר"א הינן צריכות להיות חסינות מפני תביעה. אם יימצא כי אין לה חסינות, אונר"א, מנהיגיה ועובדיה - ואולי גם האו"ם בכללותו - עלולים להידרש לשלם פיצויים גדולים לקורבנות ולמשפחותיהם.