החרדים חוזרים לכנסת חדורי רוח קרב, כאשר בידיהם דד ליין שהציבה ההנהגה הרוחנית של יהדות התורה וש"ס. לראש הממשלה, בנימין נתניהו, ניתן פחות מחודש כדי לפתור את הפלונטר של חוק הגיוס, אחרת - גורמים במפלגות החרדיות מעבירים מסרים מאיימים.
"נחזור מהפגרה - ויתחילו הבעיות. מה שהיה הוא לא מה שיהיה, המגזר החרדי זקוק לפתרון איכותי ודחוף למצב שבו היום נתונים אלפי צעירי המגזר! כל בחור ישיבה היום הוא עבריין ומשטמת, אנחנו לא ניתן למרוח אותנו שוב. בנימין נתניהו יצטרך לפרוע חובות וללא דיחוי. כמו שאומרים, אחרי החגים זה כאן" - אומר גורם ביהדות התורה.
בכיר חרדי נוסף משדר פסימיות ומעריך: "נתניהו יעשה הכל כדי לחוקק חוק גיוס, אך להערכתי זה ילך לפיצוץ לחרדים, בדגש על הרבנים - נמאס להיות שק החבטות, רבים היום אומרים כי הם מעדיפים אפילו לשבת באופוזיציה. יש בשלות לעזוב את הממשלה, מה שלא היה בעבר. ראש הממשלה חייב להתייחס למצב הזה ברצינות".
מחר חברי יהדות התורה צפויים להתכנס לישיבת הסיעה. על פי הגורמים ברשימה: "לאור המצב הקשה של בני הישיבות בהיעדר חוק גיוס, מתוכננות החלטות אופרטיביות לפעול נגד הקואליציה וגם תעלה דרישה חד משמעית לחוקק את חוק הגיוס בהקדם ללא דיחוי".
ועדת חוץ וביטחון תקיים היום דיונים נוספים בחוק הגיוס, לקראת חזרת הכנסת מפגרת הפסח ביום ראשון שלאחר יום העצמאות. הדיונים מחר יתמקדו בנושא נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לגבי גודל האוכלוסייה החרדית וגודל מחזורי גיל הגיוס השונים, לצורך בחינת פוטנציאל הגיוס של החרדים.
לידי מעריב הגיעו הנתונים הבאים: נכון לשנת 2017, מחזור הגיוס של בני 18 יהודים לא חרדים עמד על 37,816 מלש"בים. מחזור הגיוס של החרדים עמד על 9,548 מלש"בים. בשנת 2025 צמחו הנתונים. ישנם 43,389 מלש"בים יהודים לא חרדים – ומולם 14,035 חרדים אשר משתמטים משירות חובה בצה"ל. עד שנת 2030, הנתונים יעלו עוד יותר. מול 47,826 יהודים בני 18 שיהיו מחויבים בגיוס, 17,950 חרדים ישתמטו אם המצב הקיים ימשיך.
יש לציין כי אחוז גידול מחזורי הגיוס של החרדים גדול יותר מאחוז הגידול באוכלוסייה היהודית הכללית. כך למשל בשנת 2017 היה גידול של 0.1% בקרב בני ה-18 באוכלוסייה היהודית, וגידול של 3.3% בקרב בני ה-18 באוכלוסייה החרדית. בשנת 2025 האוכלוסייה היהודית צמחה ב2.8%, בעוד החרדים צמחו ב4.5%. בשנת 2030 גידול בני ה-18 יעמוד על 3% באוכלוסייה היהודית הכללית – כאשר האוכלוסייה החרדית תרשום זינוק של 6.4%.
ועדת חוץ וביטחון של הכנסת מקיימת היום דיונים נוספים בחוק הגיוס, לקראת חזרת הכנסת מפגרת הפסח ביום ראשון שלאחר יום העצמאות. במקביל, המפלגות החרדיות לא מסתפקות יותר בהבטחות ובהמתנה פסיבית לקיומן, כולל ההבטחות של ראש הממשלה.
החרדים נחושים להפעיל לחץ על הקואליציה כדי לזרז את שני המהלכים הקריטיים מבחינתם: חקיקת חוק הפטור מהגיוס וסוגיית התקצוב של רשתות החינוך החרדי, אותן יהדות התורה וש"ס דורשים לצרף לתכנית אופק חדש. היום בשעה 14 סיעת יהדות התורה צפויה להתכנס לישיבה סגורה, בה תתקבלנה ההחלטות האופרטיביות בנוגע להתנהלות הסיעה מול הקואליציה במהלך כנס הקיץ של הכנסת.
על פי הבכירים ב'יהדות התורה', הכיוון הוא - הכרזה על אי ציות למשמעת הקואליציונית. "נתנהג כמו בן גביר פלוס פלוס", כמו שהגדיר זאת גורם בסיעה החרדית-אשכנזית.
בכיר נוסף ב'יהדות התורה' מבהיר לקראת הישיבה: "מה שהיה הוא לא מה שיהיה מעתה והלאה. בינתיים אנחנו לא מפרקים את הממשלה, אבל לצפות מאיתנו לגיבוי אוטומטי של כל מהלכי הקואליציה כשלא קוים המהלך המינימלי שביקשנו לפני שנתיים: השוואת תקציבי החינוך החרדי והכללי, וחקיקת חוק הגיוס?! אי אפשר יותר למשוך את זה, הסבלנות שלנו עומדת להיגמר. לא נפרק את הממשלה כי לא רואים אלטרנטיבה, אבל הקואליציה לא יכולה לקחת אותנו כמרכיב שהוא מובן מאליו."
עוד הוסיף הגורם: "אחרי שהכנסת תחזור מהפגרה - סיעת 'יהדות התורה' לא הולכת להיות אצבע אוטומטית של הקואליציה. כל הצבעה תישקל בהתאם להתקדמות - או אי התקדמות - של חוק הגיוס וסוגיית התקצוב של החינוך החרדי. על פי זה יוחלט - מתי באים למליאה ומתי מוותרים, ואיך מצביעים."