נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, הוציא לפועל את האיומים שלו בנוגע להטלת שורה ארוכה של מכסים על מספר רב של מדינות, וגרם לטלטלה כלכלית ברחבי העולם. טראמפ, שלא ידוע ככזה שחומק מסערות ואף יוצר אותן, עשה זאת לא רק בתחום הכלכלי. מאז נכנס לתפקיד השמיע טראמפ איומים, שהולכים וגוברים עם הזמן, כלפי האיראנים.

לנוכח עליית המדרגה באיומים מצידו של טראמפ, "מעריב" שוחח עם ד"ר שי הר-צבי, מומחה לארה"ב וחוקר בכיר במכון למדיניות ואסטרטגיה באוניברסיטת רייכמן, כמו גם לשעבר מנכ"ל בפועל של המשרד לנושאים אסטרטגיים, על מדיניותו של הנשיא והצעדים שהוא עושה נגד משטרו של חמינאי. 

חמינאי (צילום: רויטרס)
חמינאי (צילום: רויטרס)

תחילה, אומר הר-צבי: "המדיניות של הנשיא טראמפ למול איראן משתלבת בתפיסה הרחבה שלו בזירה הגלובאלית והאזורית - קידום הסדרים מעמדת כוח. מול איראן, מטרת העל של טראמפ היא למנוע ממנה להשיג נשק גרעיני. טראמפ שב ומבהיר כי הדרך המועדפת עליו להשיג זאת היא באמצעות הסכם חדש. לשם כך, ובהתאם לתפיסת עולמו כאיש עסקים, הוא מפעיל את כל מנופי הלחץ העומדים לרשותו, כדי לאלץ את מנהיג איראן בשלב הראשון לפתוח במו"מ, מתוך אמונה כי הדבר יוביל בסופו של יום להסכם גרעין חדש".

עוד אומר ד"ר הר-צבי: "למרות האיומים החריפים מצד טראמפ, ושיגור מפציצים אסטרטגיים ונושאת מטוסים שנייה למרחב כדי להמחיש את רצינות כוונותיו, בכירים אמריקנים הבהירו בימים האחרונים כי נדרש לפעול מול איראן גם בדרכים דיפלומטיות. כך למשל, הגנרל קיין, שמונה על ידי הנשיא טראמפ לתפקיד יו"ר המטות המשולבים של צבא ארצות הברית, הצהיר בשימוע בסנאט, כי לתפיסתו, שימוש בכוח צבאי בלבד לא יוכל להרתיע את איראן, וכי יש לפעול גם באמצעים דיפלומטיים".

"מהצד השני, גם איראן מציגה עמדה נוקשה ביותר. אבל עצם העובדה שמנהיג איראן שלח מכתב תשובה לטראמפ, יש בה כדי להעיד כי איראן אינה מתכוונת לשבור את הכלים, ולמעשה בראייתה המשא ומתן עם כבר החל. חיזוק לכך ניתן לראות גם בדברים שפרסם שר החוץ האיראני בחשבון הטוויטר שלו, בו כתב, כי למרות שארה"ב הייתה זו שנטשה את הסכם הגרעין, איראן לא חותרת להשיג נשק גרעיני", הוסיף.

עוד אמר: "לכך אפשר להוסיף את הביקור המתוכנן של הנשיא טראמפ בסעודיה, איחוד האמירויות וקטר, ככל הנראה בחודש מאי. טראמפ יישאף לנצל את הביקור כדי לקדם הסכמים כלכליים עתירי ממון עם מדינות אלו, ובוודאי לא ירצה להוביל להסלמה אזורית רחבה העלולה לפגוע בהסכמים אלו. מכאן עולה, כי נראה שארה"ב ואיראן בדרך לנהל משא ומתן עקיף להסכם גרעין 2.0, אם כי הדרך לשם עדין רצופה מכשולים, בעיקר מצידה של איראן, שמציבה תנאים לגבי הסוגיות שיידונו במהלך המשא ומתן".

לסיום, אמר: "התפתחויות אלו מציבות בפני ישראל סיכויים וסיכונים גם יחד. מצד אחד, האפשרות כי יושג הסכם גרעין חדש שיבטיח כי איראן לא תוכל להשיג נשק גרעיני, ומהצד האחר סימני שאלה לגבי מרכיבי ההסכם. למשל, האם ההסכם יכלול גם עצירת פרויקט הטילים של איראן, האם איראן תהיה מחויבת לפרק תשתיות גרעין, ועוד. לישראל יש הזדמנות, אולי היסטורית, להחליש משמעותית את איראן. לשם כך, ישראל צריכה למקד את מירב התשומות והמשאבים בהתמודדות עימה, להעמיק את התיאום האסטרטגי עם ארה"ב ושיתופי הפעולה עם בעלות בריתנו במרחב. הדרך לשם עוברת דרך סיום המלחמה בעזה, וכמובן החזרת כל החטופים כמטרת על עליונה ומיידית".