ד"ר אריאל אדמוני, חוקר קטאר באוניברסיטת בר אילן, התראיין הבוקר (חמישי) בתוכנית של ניסים משעל וגאולה אבן־סער בתחנת הרדיו 103fm ודיבר על דפוסי הפעולה של הקטארים שאפשר לראות גם בפרשת קטארגייט.
הוא מספר: "לא אגיב על מקרה ספציפי, אבל ברמת העיקרון לחשוב שישראל פה ייחודית, זו קצת היתממות. אם ניקח את צרפת כדוגמה יש בכיר בקרן השקעות קטארית שנמצא בחקירות, שהוא אותו אחד שהחזיק את הלפיד באולימפיאדת פריז שקטאר השתתפה באבטחה שלה. זו המומחיות הקטארית - להיכנס דרך חברות לגיטימיות". הוא מדגיש: "בסוף זו גישה שמאפשרת שימוש בשוחד כעוד אמצעי השפעה לגיטימי".
עוד הוא מסביר: "בקטאר רואים חשיבות גדולה להשפיע על הנרטיב. הייתה מתקפת חיוכים על התקשורת הישראלית והאמריקאית, ובעצם ישנו ניסיון קטארי למצב את עצמם כגורם שלא ייתפס כעוין. ראינו ניסיון בג'רוזלם פוסט ובכלי תקשורת ישראלים אחרים. למה אמר שגריר קטאר בלונדון שלאמיר קטאר מגיע פרס נובל לשלום? הוא אמר את זה בכוונה לכלי תקשורת ישראלי".
אי אפשר שלא להזכיר גם את החטופים. כך מסביר אדמוני: "היה שימוש בקמפיין החטופים כקמפיין הלבנה. מבחינתם זה קמפיין השמצה שנועד להסיט את תשומת הלב מהחטופים. הם כלי שנועד לטשטש את הביקורת לגביהם, ולומר: 'מה אתם רוצים? הנה אנחנו פה כדי לעזור'".
הוא מדגיש את ההבדל בין ישראל לקטארים, ואומר: "המטרה הישראלית והקטארית לא זהה. מבחינת קטאר המטרה היא להמשיך את המו"מ, כי הוא מאפשר להם גישה למוקדי הכוח, ועצם התיווך הוא כלי ולא מטרה. הם השיגו עסקאות, אבל ההטיות המובנות שקרו בתהליך, שהתאפשר להם בדרך לחזק את חמאס, אלה דרכים שמראות שהתהליך הוא המטרה".
בנושא של השימוש של הקטארים בתקשורת, מסביר אדמוני: "לא צריך ללכת לאל ג'זירה, אלא גם לאתרים שדיבררו אותם. הם ידעו להשתמש בתקשורת ככלי השפעה, וממילא התקשורת הישראלית הייתה כלי חשוב, והיוותה ערוץ השפעה מועדף".
בנושא של היחסים בין קטאר ומדינות נוספות במפרץ לארצות הברית הוא אמר: "יש תפיסה במפרץ שהדרך לוושינגטון עוברת בתל אביב, ואי אפשר להתעלם ממנה, אבל יש להם עניין בישראל כמשקל סגולי בפני עצמו. יש הטוענים שזה נובע מתפיסה כמעט אנטישמית שהיהודים מנהלים את העולם, וגם כי כל העולם עוקב אחרי מה שקורה פה. ראש הממשלה הקטארי הגיב בבוז שמתארים אותם כדמון שמנסה לבחוש בכול, ושהם בכלל תמימים".
אדמוני דיבר גם על ההתעסקות בנתניהו בתקשורת הערבית: "אל ג'זירה עצמה הגיבה מעט מאוד, ורק בגרסה הערבית. בעיתונים אחרים יש עיסוק בנושא, אבל הקטנה של העניין, ויש ניסיון להסיט את דעת הקהל לפרשות אנטי נתניהו אחרות".
בישראל נוטים להשוות בין ארגוני הטרור בעזה למדינת המפרץ, ולכן אדמוני מבהיר: "הם לא חמאס, כי הם גם בגדו בהם, אבל הם לחלוטין חימשו ארגוני טרור. ב-2014 יש דיווחים אפילו על מערכות נשק, ב-2017 קרן החינוך שלהם העבירו אפילו כלי נשק לחיזבאללה. בסוף זו מדינה חתרנית שבוחשת ומדברת בעת ובעונה אחת גם עם מדינה לגיטימית וגם עם גורמים שחותרים תחתיה".
סייע בהכנת הכתבה: אחיעד לוק, 103fm