בכירים לשעבר במערכת המשפט הבטחון והפוליטית, מתחו ביקורת חריפה על התנהלות הממשלה הנוכחית, בכנס דגן לביטחון ואסטרטגיה שנערך במכללה האקדמית נתניה. המשנה לנשיאת בית המשפט העליון לשעבר אליקים רובינשטיין כינה בכנס את החוקים: "סכין בלב הדמוקרטיה" וראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט ציין: "אנו בנקודה קרובה להתדרדרות למחוזות שאיני רוצה לקרוא להם בשם" וראש המוסד לשעבר תמיר פרדו ציין כי "כיום, האיום הגדול ביותר על ישראל הוא לא איראן - אלא בתוך הבית, פנימי".

המשנה לנשיאת בית המשפט העליון לשעבר, פרופ' אליקים רובינשטיין, הגדיר את ההחלטות האחרונות בנוגע למערכת המשפט כ"מהלומת מחץ וסכין בלב הדמוקרטיה". לדבריו, "אנו חווים עיוות בל יסולח של המצב בהקשר הלאומי, ההיסטורי והציבורי. המלחמה נמשכת, החטופים במנהרות, והממשלה והקואליציה מתעסקות במערכת המשפטית".

"זהו יום שחור בעיני", הוסיף רובינשטיין בהתייחסו לחקיקות של מה שכינה "ההפיכה המשפטית" ולהדחת ראשי מערכת אכיפת החוק. "זהו יום קודר בעיניי. מדובר בפגיעה מקצועית במדינה, ולא בהיבט פוליטי".

רובינשטיין התייחס לסתירה בהתנהלות הממשלה: "דיברו על הקפאת ההפיכה השיפוטית לעת מלחמה, אך המלחמה נמשכת, ההשתמטות החרדית נמשכת, וגם השיסוע, ובהאג מחככים ידיים בהנאה – אבל בממשלה מתעסקים במשפט". לדבריו, המשמעות העיקרית של המהלכים הנוכחיים היא "פוליטיזציה מוגברת של השפיטה, שלא תתרום לאיכותה." הוא הוסיף כי "הוקם במשך 75 שנה בניין יפה, ועושים כל מה שניתן להרוס אותו".

באותו כנס, ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט הביע דאגה עמוקה ממצב המנהיגות במדינה: "אנו מצויים כיום בנקודה שהיא קרובה מאד למקום שממנו הדברים עלולים להתדרדר למחוזות שכרגע אני לא רוצה לקרוא להם בשם".

אולמרט התייחס במיוחד ליחסים המתוחים בין ראש הממשלה לראשי מערכות הביטחון: "היחסים בין ראש הממשלה וראש המוסד מייצגים את שורשי המשבר המנהיגותי שמדינת ישראל נתונה בו היום, המשבר הזה גורר אותנו לנקודה שבה העימות ישנה את כל אורח חיינו ואת כל אורח התנהלותה של החברה הישראלית ושל מדינת ישראל".

"ההערכה שצריך שיהיה אמון מלא בין ראש הממשלה וראש מוסד היא טריוויאלית," אמר אולמרט והוסיף: "כשראש מערכת – ראש מוסד או ראש שב"כ – צריך לשאול את עצמו מה אני אומר לראש הממשלה או לא – באותו רגע המערכת בדרך להתרסקות".

אולמרט קשר את המצב הנוכחי לכישלון ב-7 באוקטובר, באומרו כי "אם באינטראקציה הזאת ראש המערכת חושש שאם יגיד דברים שלא עומדים בציפיות של מי שצריך לאשר, באותו רגע המערכת מתחילה להתערער. אם הוא חושש שזה יוביל להתנכרות ולהזזה הצידה של ראש המערכת הזו – אנחנו בסופו של דבר מגיעים ל-6 באוקטובר. כי מה שקדם לתאריך זה הוא שגורמים רבים בציבור ידעו שמשהו לא נכון קרה".

אליקים רובינשטיין (צילום: יונתן זינדל פלאש 90)
אליקים רובינשטיין (צילום: יונתן זינדל פלאש 90)

הוא הזהיר כי "ההתנכלות בשנים האחרונות לראשי המערכת הגיעה לממדים מטורפים של אי-אמון ואי-כבוד לאלו שעומדים בראש המערכות הללו. כשהם באים להשמיע את דבריהם בפני ראש הממשלה." אולמרט הדגיש: "ראשי המערכות חייבים להגיד את כל האמת ללא היסוס,

בידיעה שיש מצבים שבהם הדברים שיגידו לא עומדים בציפיות של ראש הממשלה. אם זה לא המצב - אנחנו בצרה גדולה".
רובינשטיין מצדו התייחס להדחת ראש השב"כ ואמר: "אין ספק שראש השב"כ צריך ללכת, אך ההנמקה להדחתו בגלל האירועים אירונית – הממשלה מסרבת לקחת אחריות על המחדל. הם מבקשים להמתין עד אחרי המלחמה ולא מוכנים לוועדת חקירה ממלכתית, אך בכל הנוגע לשפיטה – זה לא יחכה." לדבריו, "ראש השב"כ צריך ללכת, הוא גם אמר זאת בעצמו, אך הוא זכאי לשימוע הוגן – ולא לגיליוטינה".
רובינשטיין התייחס גם ליועצת המשפטית לממשלה: "היועמ"שית מקיימת את תפקידה בנאמנות. היא מציבה מראה בפני הממשלה כאשר היא מבקשת לעשות משהו לא חוקי. יש בלבול – במקום להתמקד באויב ובהשבת החטופים, מצאו אויב חדש: המערכת המשפטית. עבורי, לומר את הדברים הללו – זה טראומטי".

ראש המוסד לשעבר, תמיר פרדו, הזהיר כי "התנהלות נתניהו – שמסרב להקים ועדת חקירה ממלכתית - מביאה לסכנה ברורה ומיידית למדינת ישראל". פרדו הוסיף כי "אנחנו נמצאים בתהליך הרסני מסיבי בו לוקחים את הפלא שנקרא מדינת ישראל – ופועלים להשמידו."
פרדו התייחס גם להחלטת שר הביטחון למנוע מהשר והרמטכ"ל לשעבר, בוגי יעלון, לדבר בבסיס צה"ל, ואמר: "אותו שר ביטחון שקיבל את ההחלטה - יושב עם עבריין מורשע בטרור. זה מזכיר לי כל מיני מעשים שנשיא ארצות הברית דונלד טראמפ עושה בימים אלה. אני שואל עצמי היום – האם בקרוב יאסר עליי ושכמותיי להופיע בציבור? לא ניתן להוציא זאת מכלל אפשרות."

לדברי פרדו, "כיום, האיום הגדול ביותר על ישראל הוא לא איראן - אלא בתוך הבית, פנימי. בחירתו של נתניהו לקדם את ההפיכה המשטרית, היו מהגורמים שהביאו ל-7.10. נתניהו בחר בפירוק המסגרת הרופפת שהובילו אותנו במשך 77 שנים." הוא הוסיף כי "לו מאיר דגן היה נוכח פה

היום הוא היה עומד בראש תנועת המחאה. הוא היה מתפלץ מאימה מול מה שקורה פה."
פרדו מתח ביקורת חריפה על התנהלות הממשלה במלחמה: "לממשלת ישראל אין שום אסטרטגיה ושום מטרה בניהול המלחמה. אכן, יש 8 חזיתות – ל-7 מהם אין שום מטרה. ולאחת, הפנימית, יש מטרה, שינוי המשטר."

שלושת הבכירים לשעבר הדגישו את חשיבות האמון והעצמאות של מערכות המשפט והביטחון, והביעו חשש כבד מהכיוון אליו מתקדמת המדינה בעת המלחמה המתמשכת.

הכנס נערך לזכרו של מאיר דגן, ראש המוסד לשעבר, שלדברי אולמרט "הייתה לו הערכת מצב ודאגה שלצערנו הולכת ומתממשת במהירות שמאיימת על יסודות הקיום של החברה הישראלית. מבלי שאני נכנס לוויכוחים שמטלטלים אותנו, אחד הדברים המשותפים לכל הציבור כאן היא התחושה שהדברים שאמר מאיר אז, ורק לאחרונה ציינו 9 שנים למותו, הלכו וחילחלו לתוך אגפים שונים של החברה הישראלית והתחילו כבר אז לערער את יסודותיה".