בג"ץ אישר היום (רביעי) להותיר את האנדרטה לזכרם של סא"ל עמנואל מורנו וסגן עזרא אשר ז"ל, שנפלו במלחמת לבנון השנייה. האנדרטה נמצאת בפאתי היישוב נתיב האבות בגוש עציון ולפי ההחלטה, היא תוסר עד סוף חודש דצמבר. עמנואל מורנו ז"ל היה קצין סיירת מטכ"ל, שנהרג בפעולה סודית במלחמת לבנון השנייה. תמונתו אסורה לפרסום עד היום, בגלל הפעולות הסודיות בהן השתתף.

השופטים קבעו כי אין לפנותה לפני פינוי שכונת נתיב האבות, זאת לאחר שהמשפחה ביקשה את התחשבות בית המשפט שקבע כי היא תוסר עד חודש דצמבר. ביהמ"ש קבע שלא ניתן להתעלם מרצונן של המשפחות להיערך להקמה מסודרת של אתר ההנצחה במקום אחר, ולפיכך הוחלט להיעתר לבקשה ולדחות את מועד ההריסה.

לפי הוראת בית המשפט, האנדרטה תיהרס עד ל-7 במאי 2017. השופטים ציינו שניתן להניח כי עד למועד שנקבע יימצא פתרון לסוגיה רגישה זו, אשר יאזן בין רגשות משפחות הנופלים והציבור לבין הצורך באכיפת הדין ובשמירה על זכויות הפרט. 

עוד טרם קבלת ההחלטה, שוחח אביו של מורנו, אילן, עם ספי עובדיה ודרור רפאל ב-103FM, ואמר כי "האנדרטה הוקמה בפאתי היישוב על קרקע בגודל של 15-20 מטר מרובע, זה הכל. אין כרגע בעלים שדורשים את הקרקע. הקרקע לא הוכרזה כאדמות מדינה. אין בעלות יהודית וגם לא בעלות ערבית. אז למה ברירת המחדל היא שמדובר באדמה פלסטינית? כי 'נתיב האבות ' מצלצל ככה באוזן של מקבלי ההחלטות. אבל אם אין ואין ואין, אז למי זה מפריע? אם מדובר על אדמה של בעלים מוכרים, שרוצה לבנות שם את הבית שלו אני מבין, אבל מי מתכוון להרים שם אנדרטה פלסטינית? האם מישהו מתכוון לדבר כזה?".



"לא אני בחרתי את המיקום של האנדרטה", הדגיש מורנו. "הוא נבחר על ידי החברים של עמנואל ושל אשר שהקימו אותה, כי משם אפשר לעשות תצפית. היא נמצאת על פלטפורמה מעץ, שמאפשרת לצפות על הסביבה. לתצפית הזו מגיעים תלמידים וחיילים ושם מספרים ומלמדים על מורשת. זה מבנה מעץ שניתן לפרק אותו, אבל מה רוצים לעשות מהפלטפורמה הזו?".



"בוודאי שהזזת האנדרטה מפריעה, אבל זה לא כמו הזזת הבתים בעמונה, שכל עשר שנים צריך להזיז אותם מאה מטר ולבנות אותם על גלגלים", הוסיף מורנו. "אנחנו לא נתנגד להזזה. חס ושלום, אנחנו אנשי חוק. נבכה לא על ההזזה, כי אנחנו לא גרים שם, אף אחד לא גר שם, נבכה על אומללות המעשה".