שיחת הטלפון האחרונה בין נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ לנשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי, שעסקה ב"פתרונות אפשריים" למצב בעזה, הציפה מחדש את השאלה עד כמה מצרים תוכל לעמוד בלחצים מדיניים וכלכליים מצד וושינגטון. השיחה התקיימה לאחר שטראמפ הכריז על תוכניתו להשתלט על עזה תוך פינויה, כשהוא מציין במפורש את מצרים כיעד לקליטת הפליטים מהרצועה.

"מעריב" שוחח עם סגן אלוף (מיל’) אלי דקל, איש מודיעין לשעבר ומומחה לחקר מצרים, שמשרטט תמונה רחבה של היערכות מצרית למקרה של לחץ כלכלי חיצוני.

"מצרים באופן בסיסי, בלי שום קשר לטראמפ, שוקדת מאז 2003 ובמיוחד בחמש השנים האחרונות לבנות לעצמה מאגרי חירום לאומיים לשעת מלחמה. במאגרים האלו יש נשקים כמו טנקים, תותחים וטרקטורים, וככל הנראה גם תרופות ומזון. השטח הכולל של המאגרים הללו משתרע על פני למעלה מ-2.5 מיליון מטרים רבועים – זה שטח ענק", מסביר דקל.

צבא מצרים (צילום: רשתות ערביות)
צבא מצרים (צילום: רשתות ערביות)

לדבריו, הקמת המאגרים נועדה בראש ובראשונה למנוע תלות חיצונית: "הבנייה הזאת נעשית בכוונת מכוון כדי שלמצרים לא תהיה תלות בשום מעצמה שתכתיב לה מה לעשות. מצרים מכינה את עצמה להתמודד עם לחצים מצד מדינות כמו ארה"ב, רוסיה או צרפת".

למרות מאגרי החירום המרשימים, דקל סבור כי ארה"ב עדיין מחזיקה בקלפים שיאפשרו לה להפעיל לחץ משמעותי על קהיר: "באופן מעשי, לארה"ב – למרות כל המחסנים שיש במצרים – יש יכולת להשפיע. אמנם לא בתחום הסיוע הצבאי הישיר, שעליו מצרים בקלות יכולה לוותר, אבל לארה"ב יש עוד מנופים. חלק רחב מהכלכלה העולמית סובב סביבם. אם היא תחליט ברצינות להרע ולפגוע במצרים, המצרים יצטרכו לחשוב שמונה פעמים אם הם יכולים לעמוד בזה".

נשיא מצרים א-סיסי (צילום:  Saudi Press Agency/Handout via REUTERS)
נשיא מצרים א-סיסי (צילום: Saudi Press Agency/Handout via REUTERS)

דקל מצביע על דוגמה היסטורית כדי להמחיש את המתח שבין תלות במדינה זרה לבין חופש פעולה צבאי: "אם היום מצרים תלויה באופן חלקי בארה"ב, הרי שבמלחמת יום הכיפורים היא הייתה תלויה באופן עמוק בברית המועצות. הרוסים בזמנו לא רצו שהמצרים יצאו למלחמה, אך המצרים לא הקשיבו להם. במאי 1973 הם החלו בהכנות למלחמה, וכשרוסיה הבינה זאת – דווקא היא הייתה זו שנכנעה".

השאלה הגדולה היא האם מצרים תצליח לעמוד בפני לחץ כלכלי אמריקני, אם יופעל עליה כזה בעקבות התוכנית של טראמפ. "אני לא יודע לחזות איזה לחץ ארה"ב תפעיל ובנוסף אם מצרים תעמוד בלחץ הזה. אבל מצרים בוודאות נערכת ברצינות רבה למצב של מצור כלכלי על המדינה. בשביל זה היא בונה את המחסנים הענקיים", מסכם דקל.

כעת נותר לראות האם שיחת טראמפ-א-סיסי היא רק יריית פתיחה ללחצים נוספים מצד וושינגטון, והאם מצרים תצליח לשמור על האסטרטגיה העצמאית שלה.