ישראל ממשיכה במאמצים לבסס משוואה חדשה מול לבנון, כפי שהצהיר ראש הממשלה בנימין נתניהו כי "מי שעדיין לא הפנים את המצב החדש בלבנון, קיבל היום דוגמה נוספת לנחישותנו. המשוואה השתנתה - מה שהיה לפני 7 באוקטובר, לא יחזור על עצמו". החששות בלבנון גברו לאחר התקיפה בדאחייה בביירות, כחלק ממהלך צבאי המתנהל במקביל למאמץ מדיני בהובלת ארצות הברית שמטרתו המוצהרת היא חיסול סופי של חיזבאללה.
בערוץ אל-אח'באר הלבנוני דווח כי בכירים בביירות חשים בעלייה דרמטית בלחץ האמריקאי לכפות על לבנון משא ומתן עם ישראל, בתואנה של פתרון סוגיית חמש הנקודות בדרום לבנון, גורל השבויים והמחלוקות לאורך הקו הכחול. על פי המקורות, וושינגטון ותל אביב כבר אינן מסתפקות ביישום החלטה 1701 ובנסיגת כוחות חיזבאללה מדרום הליטאני, אלא העלו את רף הדרישות לכדי פירוק מלא של נשק הארגון "בתוך מסגרת זמן מוגדרת".
הזירה הלבנונית מתחממת בימים אלה בשל הסלמת הפעילות הצבאית מחד, וגיוס פנימי המנוהל על ידי מפלגות וגורמי תקשורת מאידך. במקביל, סגנית השליח האמריקאי למזרח התיכון, מורגן אורטגוס, מקדמת מהלך שמוצהר כ"השקת קבוצות עבודה דיפלומטיות", אך מטרתו האמיתית, כך על פי המקורות, היא לקדם נורמליזציה בין לבנון לישראל בהתאם לדרישת ממשל טראמפ, או לחלופין לדחוף את לבנון למשבר פנימי על ידי העמדת הצבא הלבנוני מול חיזבאללה.
ביקורה הקרוב של אורטגוס בביירות צפוי בימים הקרובים, במהלכו תיפגש עם הנשיא ג'וזף עאון, נביה ברי ונוואף סלאם. על פי הדיווחים, היא תעביר מסר אמריקאי הדורש גיבוש תוכנית לפירוק חיזבאללה מנשקו כתנאי מקדים לכל נושא אחר. ביקור זה מגיע לאחר שוועדת הפיקוח על הפסקת האש הודיעה על השעיית פעילותה, על רקע "איומים שהגיעו לבכירים החורגים ממסגרת החלטה 1701 והמציעים פתרונות הרסניים למרקם הפנימי הלבנוני".
גורמים מדיניים מעריכים כי חיסולו של מפקד חיזבאללה חסן בדיר בלב הדאחייה עשוי להיות איתות למבצע צבאי נרחב, בדומה לזה שהתנהל בחודשים האחרונים של השנה שעברה. על פי מקורות דיפלומטיים, קיימת "סבירות גבוהה שישראל תבצע פעולה צבאית משמעותית בזמן הקרוב, וכי האמריקאים העניקו לכך אישור". עדיין לא ברור אם פעולה כזו תתרחש לפני או אחרי ביקור אורטגוס.
המקורות מדגישים כי "הממסד הלבנוני שרוי בחרדה", וכי למרות ההצהרות על "עמדה לבנונית מאוחדת הדוחה לחצים חיצוניים", הערכות מצביעות על כך שביקור אורטגוס עלול לחשוף פילוג עמוק בזירה הפנימית הלבנונית, כאשר חלק מהגורמים ידרשו להיכנע ללחצים בטענה שלבנון אינה יכולה לעמוד בעלות עימות נוסף.
החששות גברו לאחר שניסיונות בינלאומיים, במיוחד מצד צרפת, למנוע הסלמה נוספת לא צלחו. בעקבות זאת, הנשיא עאון קיבל במהלך ביקורו בצרפת המלצות להימנע מדחייה מוחלטת של קבוצות העבודה המוצעות ולחפש פתרון ביניים, לפחות עד שהתמונה האזורית תתבהר, במיוחד לאור הדיווחים על אפשרות לתקיפה נגד איראן.