טורקיה החלה במאמצים להשתלט על בסיס חיל האוויר טיאס בסוריה, המכונה גם T4, ומתכננת להציב שם מערכות הגנה אווירית, כך דווח באתר החדשות הבריטי "מידל איסט איי" מפי גורמים המעורים בפרטים. על פי הדיווחים, אנקרה כבר החלה בתכנון הבנייה באתר האסטרטגי.

מאז נפילת ממשלתו של בשאר אל-אסד בדצמבר, מנהלת טורקיה משא ומתן עם סוריה על הסכם הגנה. ההסכם יאפשר לטורקיה לספק הגנה אווירית ותמיכה צבאית לממשלה הסורית החדשה, שכרגע חסרה כוח צבאי מתפקד. למרות שבעבר הפחיתו גורמים טורקיים רשמיים את הסבירות לנוכחות צבאית בסוריה והגדירו תוכניות כאלה כ"מוקדמות מדי", המשא ומתן נמשך בשקט מאחורי הקלעים.

גורם המכיר את הנושא מסר כי טורקיה החלה לפעול להשתלט על בסיס חיל האוויר T4, הממוקם ליד העיר תדמור (פלמירה) במרכז סוריה. "מערכת הגנה אווירית מסוג חיסאר תוצב בבסיס T4 כדי לספק הגנה אווירית", אמר הגורם. "לאחר הצבת המערכת, הבסיס יעבור שיקום והרחבה עם המתקנים הנדרשים. אנקרה מתכננת גם להציב מל"טי מעקב ומל"טים חמושים, כולל כאלה עם יכולות תקיפה מורחבות".

הגורם הוסיף כי הבסיס יסייע לטורקיה לבסס שליטה אווירית באזור ויתמוך במאמציה להילחם בארגון המדינה האסלאמית (דאעש), שעדיין מפעיל תאים במדבר הסורי. בסופו של דבר, מטרת אנקרה היא להקים מערכת הגנה אווירית רב-שכבתית בבסיס ובסביבתו, בעלת יכולות הגנה לטווח קצר, בינוני וארוך נגד מגוון איומים, ממטוסי קרב ועד מל"טים וטילים. גורם שני ציין כי נוכחות של מערכות הגנה אווירית ומל"טים טורקיים עשויה להרתיע את ישראל מלבצע תקיפות אוויריות באזור.

הבסיס הסורי T4 שהותקף (צילום: רשתות ערביות)
הבסיס הסורי T4 שהותקף (צילום: רשתות ערביות)

הגורם הראשון חשף גם כי אנקרה שוקלת פריסה זמנית של מערכות הגנה אווירית S-400 לבסיס T4 או לפלמירה כדי לאבטח את המרחב האווירי במהלך מאמצי השיקום. עם זאת, טרם התקבלה החלטה סופית ורוסיה תצטרך לתת את אישורה. משרד ההגנה הטורקי לא הגיב לדיווחים.

ישראל תקפה באופן סדיר מתקנים צבאיים בסוריה מאז קריסת ממשלת אסד בדצמבר, עם עלייה בפעילות באזור בסיס T4 לאחרונה. בשבוע שעבר, חיל האוויר הישראלי תקף את בסיס T4 ואת בסיס חיל האוויר בפלמירה, כשהוא מכוון למסלולי המראה ונחיתה ולנכסים אסטרטגיים.

גורם ביטחוני ישראלי אמר לתקשורת ביום שני כי כל בסיס טורקי בסוריה יפגע בחופש הפעולה של ישראל. "זהו איום פוטנציאלי שאנו מתנגדים לו", אמר הגורם. "תקפנו את בסיס T4 לאחרונה כדי להעביר מסר: לא נאפשר כל איום על חופש הפעולה המבצעי שלנו באוויר", הוסיף הגורם הביטחוני הישראלי.

כוחות צה''ל בסוריה (צילום: REUTERS/Jamal Awad)
כוחות צה''ל בסוריה (צילום: REUTERS/Jamal Awad)

המתיחות בין טורקיה לישראל החריפה מאז תחילת המלחמה, מה שסיים תקופה קצרה של פיוס בין שתי המדינות. קריסת ממשלת אסד ועלייתה של טורקיה ככוח דומיננטי בסוריה הדאיגו עוד יותר את ישראל, שכעת רואה באנקרה איום פוטנציאלי גדול יותר באזור מאשר איראן.

במקביל, אנקרה וושינגטון מנהלות שיחות על הסרת הסנקציות שהוטלו על טורקיה בעקבות רכישת מערכת ה-S-400 הרוסית, מה שהוביל להרחקת טורקיה מתוכנית מטוס הקרב F-35 ב-2019. בשיחת טלפון בחודש שעבר, הנשיא האמריקאי דונלד טראמפ והנשיא הטורקי רג'פ טאיפ ארדואן דנו בדרכים אפשריות להחזרת טורקיה לתוכנית.

על פי החוק האמריקאי, טורקיה חייבת לוותר על החזקת מערכת ה-S-400 כדי להתקבל מחדש לתוכנית. גורמים טורקיים הציעו להשבית את המערכת על ידי פירוקה ואחסונה, או אפשרות להעברתה לבסיס בשליטה טורקית מחוץ למדינה. עם זאת, ישראל מתנגדת בתוקף לכל מהלך שיאפשר לאנקרה גישה למטוסי ה-F-35, בטענה שהדבר יפגע ביתרון האיכותי הצבאי של ישראל באזור.