פרטים חדשים מתחקיר מחדל השבעה באוקטובר במוצב נחל עוז נחשפו הערב (שלישי) במהדורה המרכזית בחדשות 12, שם דיווח ירון אברהם על תוצאות התחקיר הצה"לי - המעיד על פרטים מטרידים על אבטחת המחנה, כוננות צה"ל וכן התכנון המקדים של אנשי חמאס עצמם.

ישיר: הצהרת משפחות נחל עוז

בבוקר השבעה באוקטובר, הגיעו המחבלים למוצב בשלושה גלי פלישה, הראשון הכולל 65 מחבלים הגיע בשעה 06:30, הגל השני, הכולל 50 מחבלים הגיע בשעה 07:00 בבוקר, והגל השלישי והגדול מביניהם שכלל 100 מחבלים, הגיע רק בשעה עשר בבוקר - כמעט שלוש שעות לאחר הפלישה הראשונית למוצב.

רק כעבור 15 דקות מרגע הפלישה, תגברו החיילים את השומר בעמדות האחרות ברחבי הבסיס.

תוצאות התחקיר מראות כי שבעת המתקפה, היה רק שומר אחד בכל המחנה - רק בעמדת ש"ג הראשי של המחנה, ובעוד בכל מוצב היו 162 חיילים, רק 90 מהם היו חמושים בנשק. בחלק מהמקומות, המחבלים הגיעו לחומה המקיפה את הבסיס לפני החיילים ולמרות שהחיילים היו כפול במספר מהמחבלים, הם היו בחוסר של כוח אש ואמל"ח.

עוד הוסיפו להראות כי נסיגתם של החיילים למיגוניות והממ"דים - תאמו את תכנית המחבלים לחסל קבוצות גדולות באיזור קטן.

המודיעין שנאסף על ידי חמאס טרם מבצע "חומת יריחו" - השם שניתן להשתלטות על מוצבים נחל עוז ויפתח - שנחשבים הנכסים הכי אסטרטגיים של חמאס במתקפה. הכרת המחנה נעשתה במשך שנים, לאורכן אסף ארגון הטרור מידע שונה עליו כגון מיקום החדרים, היכן המפקדים נמצאים ועוד.

ביום שלפני המתקפה בשישי באוקטובר, בשעה 20:00 מפקדי החוליות החלו הכנות ובשעה 21:00 המחבלים עצמם התכוננו. מחבל אף אמר לאחת התצפיתניות שחזרו מהשבי בעזה כי "אני לא מבין איך לא עליתם על ההכנות שלנו יום לפני הפלישה".

עוד חשף אברהם כי האינדיקציות לפלישה לא הומרו לכדי מעשים, וכי הנחיית צה"ל הייתה שלא לרדת אל הגדר, ומכאן הכוחות במוצב הסיקו כי אין העלאת כוננות בגזרה. נהמסקנות המצמררות של תחקיר עולה כי במידה והיו עולים החיילים לעמדות קרב - כל תמונת הקרב הייתה אחרת. 

המחבלים נצפו נחים על הגדר - ומתקשים להאמין שהם באמת מצליחים במשימת ההשתלטות על המוצב.

בשעה 10:30 בבוקר בוצעה חטיפת התצפיתניות מהמיגונית, כשעה וחצי לאחר מכן שרפו המחבלים את החמ"ל ויצאו מהבסיס, ורק בשעה שתיים בצהריים - שעתיים לאחר שמחבלי חמאס יצאו מהמוצב - הגיעו כוחות חילוץ ופינוי פצועים. 

על תפקוד התצפיתניות במהלך השבעה באוקטובר נאמר כי היה מצויין, וכי זיהו מלכתחילה את האיומים ואף התריעו עליהם. ההתעלמות מהן הייה מופגנת ובוטה ביותר. במהלך המתקפה עצמה - תפקודן היה מרשים ויוצא דופן. 

מוצב נחל עוז (צילום: דובר צה''ל)
מוצב נחל עוז (צילום: דובר צה''ל)

לאחר הצגת התחקיר: משפחות נחל עוז בהצהרה מיוחדת

התחקיר נפתח בבקשת סליחה של אלוף דן גלדפוס וצה"ל מהמשפחות. צה"ל צפוי לדרוש להחזיר את החטופים, ביניהם שלושה מנחל עוז, ליישם מיידית את כל התחקירים שנעשו בנידון וידגישו שפתיחת חקירה היא רק תחילת הדרך - וחייבת לקום ועדת חקירה ממלכתית. ציינו גם כי מבצע התחקיר היה אל"מ (מיל') ירון סיטבון.

דניאל רחמים, אחד מחברי הקיבוץ נחל עוז אמר: "עכשיו אנחנו יודעים טוב יותר מה קרה. אנחנו קהילה שבורה, כל עוד כל החטופים לא יחזרו - המעגל לא ייסגר. לא הפתיעו אותנו בתחקיר. אנחנו מתעקשים לחיים נורמלים במציאות נורמלית. זאת האחריות של הממשלה".

הוא הוסיף בדבריו כי "כבר שמענו מקצין בכיר אחר על תפיסת הביטחון החדשה. אם 50% ממה שהוא אמר יתממש אני - אחזור לקיבוץ. איבדנו אמון וצריך לשקם את האמון".

הצהרת משפחות נחל עוז  (צילום: אבשלום ששוני)
הצהרת משפחות נחל עוז (צילום: אבשלום ששוני)

מתן וייץ, חבר הקיבוץ, מסר הצהרה בשמם של חברי הקיבוץ : התחקיר הצבאי והממצאים הוצגו בפנינו, ואנו  מרכינים ראש לזכר הנופלים. התבצעו מעשי גבורה רבים של לוחמים ואזרחים וגם קהילת נחל עוז נהגה באומץ ותושיה. התחקיר שהוצג מטלטל, אך הקיבוץ ישוב לקום על רגליו והקהילה תחזור כשיהיה ביטחון באזור".

עוד הוסיף כי "חשוב להגיד שקודם כל - חייבים להחזיר את החטופים. המאבק שלנו ימשך עד שיחזור החטוף האחרון. אנחנו דורשים ליישם את כל מסקנות התחקיר ויש להעמיק את החקירה. אנו קוראים לממשלת ישראל להקים ועדת חקירה ממלכתית. בצה"ל לא ענו על כל השאלות שלנו. התחקיר היה מאוד עמוק, אבל לא קיבלנו מענה על הכל. מרוב הדברים לא הופתענו, אך קיבלנו מידע שהוא חשוב לנו.

אחד מתושבי נחל עוז שהיה בפרסום התחקיר מסר: ״יש שאלות שעוד לא קיבלנו אליהם תשובות. כן היה פה הצגת תחקיר רציני, אבל לא נתחיל את תהליך השיקום בלי שכל החטופים יחזרו לישראל. עכשיו נותר לראות אם הדברים ייושמו ולא נחזור להפקרה - אני סקפטי״.

תגובתם המלאה של קיבוץ נחל עוז לתחקיר הצבאי על אירועי השבעה באוקטובר: "בראש ובראשונה, אנחנו מרכינים ראש לזכר הנופלים ומבקשים להעלות על נס את גבורתם של כל חיילות וחיילי צה"ל, האזרחים, כוחות הביטחון וחברי כיתת הכוננות שחרפו נפשם כדי להגן על הקיבוץ בשבעה באוקטובר".

"גבורתם הצילה חיים רבים וזכרם חקוק לנצח בליבנו. באותו יום התבצעו מעשי גבורה רבים של לוחמים, אזרחים ומתנדבים – ואנחנו מלאי הערכה והוקרה לכל מי שלחם והגן עלינו. קהילת נחל עוז ראויה לציון שעמדה שעות תחת מתקפה ונהגה באומץ, אחריות, רעות ותושיה".

"היום הזה חקוק בלב שלנו כפצע מדמם. התחקיר שהוצג בפנינו מטלטל ומעורר כאב עמוק. אנחנו מעריכים את הנכונות לגעת באמת, לחשוף את המחדלים החמורים של אותו היום הנורא".

הקיבוץ ישוב ויקום על הרגליים. הוא לא יהיה אותו הקיבוץ, אבל הוא יפרח וישגשג מחדש ואנו מאמינים שהקהילה תשוב לקיבוץ כאשר נדע שהוא גם בטוח יותר עבורנו ועבור ילדינו. אך חשוב להגיד שלא יהיה ביטחון ולא תהיה תקומה אמיתית בלי שובם של עמרי מירן, צחי עידן וכל החטופים. זו הדרישה הדחופה ביותר שלנו, בכל יום מאז השבעה באוקטובר ובמיוחד בערב הזה".

"אנו מעוניינים להעביר כמה מסרים למקבלי ההחלטות ולציבור הישראלי: מדינת ישראל חייבת לעשות בכל, בכל דרך אפשרית, כדי להחזיר את עמרי מירן וצחי עידן החטופים בעזה – יחד עם כל החטופים כולם, ולעשות זאת עכשיו, כי הזמן של החטופים נגמר. החזרתם הביתה היא תנאי הכרחי לחזרתנו ולביטחוננו. המאבק שלנו יימשך עד לחזרתו של החטוף האחרון".

"אנחנו דורשים שהמסקנות וההמלצות הביטחוניות שעלו מהתחקיר ייושמו במלואן, בכל הדרגים, כדי להבטיח שאירועי השבעה באוקטובר לעולם לא יתרחשו פעם נוספת".

"התחקיר הזה הוא רק תחילת הדרך. הממצאים שהוצגו לנו מבהירים עד כמה דחוף להעמיק את החקירה, לענות על שאלות שנותרו פתוחות ולחקור גם את התנהלות הדרגים הבכירים ביותר במדינה, ולא רק את ההיבטים הטקטיים של השבעה באוקטובר. אנחנו קוראים לממשלת ישראל להקים ועדת חקירה ממלכתית שתבחן את המחדל על כל היבטיו על מנת שנגיע לתיקון אמיתי".

"אנחנו נמשיך לחבק את המשפחות ולתמוך בהן, ולעשות הכל על מנת שכל החטופים, עד האחרון שבהם, ישובו הביתה. נשוב לקיבוץ שלנו, לבית שלנו, לבנות ולשקם, לנטוע וליצור – כי נחל עוז זה הבית".