משלחת בראשות מפקד חיל האוויר עמיקם נורקין חזרה הבוקר (שישי) ממוסקבה, שם הציגה את ממצאי תחקיר התקרית שגרמה להפלת המטוס הרוסי בשמי סוריה בלילה שבין שני לשלישי. המשלחת כללה קצינים מחיל האוויר, ראש זירה מאמ"ן, ארז מייזלר, קצינים מאג"ת ורמ"ח מבצעים.



לאחר חזרת המשלחת נמסר כי הדרג המדיני והצבאי נמצא בתיאום מלא. גורם צבאי בכיר ציין כי הוצגו במהלך הפגישות מסמכים על ההתבססות האיראנית בשטח סוריה, התקיפה בלטקיה ומהאירוע עצמו. הגורם הבכיר אישר שמערך הנ"מ הסורי ירה מעל 20 טילים מסוגים שונים, בהם טילי אס.איי 5 גדולים, שהם אלה שפגעו במטוס הביון הרוסי מסוג איליושין 20 והביאו להפלתו, ולמותם של 15 אנשי צוות שהיו בתוכו. לפי הגורם, מנגנון התיאום בין הצבא הרוסי לישראלי פעל היום בצהריים שוב באזור, בהצלחה, במסגרת "פעולה שגרתית".

עוד אישר הגורם כי משך הזמן שבו נורתה אש הנ"מ הסורית הייתה "רבה", כאשר לפי הממצאים של התחקיר היא נמשכה מעל ל-40 דקות: "רוב האש הסורית נורתה בזמן שמטוסי חיל האוויר היו כבר בשטחנו, והטילים שנורו לעבר המטוס הרוסי שוגרו בזמן שמטוסינו היו בנחיתה בבסיסם. הסורים ירו באירועים קודמים וגם באירוע הזה אש נ"מ באופן בלתי אחראי, לכל עבר, ובצורה שמסכנת את כל מי שטס באזור".
תקיפה בלטקיה

הגורם ציין כי המפגש המרכזי בין הצדדים, שנערך במשרד ההגנה במוסקבה עם קצינים רוסים בראשות מפקד חיל האוויר הרוסי, נמשך מספר שעות ובו הוצגה קלטת שמע מהקו החם שיש בין מפקדת חיל האוויר בקריה שבתל אביב לבסיס הרוסי חמימים שבסוריה: "ההודעה שלנו על הפעולה נמסרה יותר מדקה לפני התקיפה. השארנו להם עותק מההקלטה וכך גם את עיקרי התחקיר. הצגנו להם הוכחות על האתר שהותקף, על משמעות התקיפה ותוצאותיה. אנו בתחושה שהנתונים שלנו התקבלו באופן ענייני ושקוף. הטענה כאילו השתמשנו במטוס הרוסי כפרובוקציה אינה נכונה והוכחנו זאת".

מפקד חיל האוויר במוסקבה. צילום: דובר צה"ל


"המפגש היה ענייני, מקצועי וראוי", הוסיף הבכיר, "השיח כולו התבסס על עובדות ועל בסיס מפות והקלטות. כמו כן, הושגו הוכחות שהטענות על הפרובוקציה הישראלית לא נכונה, אין לנו שום כוונה לפגוע במישהו אחר. רוצים למנוע חיכוך ויחד עם זאת להמשיך לשרת את האינטרסים הביטחוניים הישראליים. לא נקבעו שום שינויים במנגנון החירום. שני הצדדים יבחנו כיצד לשפר את המנגנון".

הגורם ציין עוד כי לקצינים הרוסים היו מספר שאלות הבהרה במהלך המפגש, בסוגיות טכניות כמו מפות מסוימות שרצו לבחון, והן נמסרו תוך כדי הדיונים עמם: "מנגנון מניעת החיכוך פועל באופן סדור, מוצלח ושוטף מזה כשנתיים וחצי מול הצבא הרוסי והכוונה שימשיך לעבוד כך גם בהמשך. כל צד יבחן מהן ההתאמות שנדרשות כדי להמשיך את חופש הפעולה הישראלי. במפגש הוצגו האינטרסים הרוסים והישראלים באזור. הצגנו מספר אירועי עבר דומים של אש נ"מ סורית שנורתה ללא הבחנה. האינטרסים הביטחוניים של מדינת ישראל מול העברת אמל"ח לחיזבאללה והתבססות איראן בסוריה, הובהרו לרוסים, ובכוונתנו להמשיך לפעול לפי מדיניות זו. כל שאלה שלהם במעלה הדרך נענה לה בשקיפות, והזמנו אותם גם לישראל לדון בנושא".

לאורך הימים האחרונים ישראל עדכנה גם את גורמי הביטחון והממשל האמריקאים, בכל הרמות, על התקרית והתפתחויותיה. המפגשים ברוסיה נוהלו בשפה העברית מהצד הישראלי עם קצינה ישראלית שתרגמה לרוסית את הדברים, ומהצד הרוסי תורגמו הדברים מרוסית לאנגלית. "כבר בתחילת המפגש הביע האלוף נורקין תנחומים בשם העם בישראל על מותם של אנשי הצוות הרוסים. התחקיר הישראלי הוצג גם לנספח הצבאי הרוסי בישראל", הוסיף הגורם הצבאי, "טענו שהפלת המטוס הרוסי נגרמה מהפעלה שגויה מהיסוד של הנ"מ הסורי. השיח עם הרוסים היה מקצועי עובדתי ומפורט – לא הסתרנו שום פרט. הצלחנו להעביר את המסר באופן ראוי לתחושתנו. אין לנו כוונה לפגוע בסוריה במי שאינו איראני שבא להתבסס במדינה, איש חיזבאללה שמעביר נשק או מי שיורה לעברנו".