לנוכח ההתפתחויות הקשורות בעיתונאים בפרשת קטארגייט וזימון עיתונאים למתן עדות, ארגון העיתונאים והעיתונאיות כינס היום (חמישי) פגישת זום עם חברי הארגון ועיתונאים ועיתונאיות. בפתח הפגישה מנכ״לית הארגון, מיכל גרא מרגליות, אמרה: ״אנחנו באירוע מתגלגל. מעצר של עורך עיתון (צביקה קליין, ג׳רוזלם פוסט), חקירה של עיתונאים והעיתונאיות. אנחנו כמובן לא חשופים לחומרי החקירה. אבל חשוב לנו להגיד שזימון זה עניין חריג״. 

בהמשך ניר גונטאז׳ הוסיף: ״מבחינת המשטרה והפרקליטות, על הנייר הם פועלים כמו שצריך. אנחנו לא יודעים מה החשדות ועל כן מבחינה פרקטית - אין לנו מה לעשות. אנחנו עומדים בקשר עם עיתונאים שנחקרים ונעכבים״. 

עוד התייחס ואמר: ״יש טענה מופרכת שהארגון לא עושה מספיק. אז שתדעו שאנחנו מקבלים מידע ואנחנו עוקבים אחר החקירות האלה. האם אנחנו יכולים לצעוק יותר חזק ברשתות? יכול להיות, אבל אנחנו לא מתעסקים בזה כרגע. חשוב להדגיש - מותר על פי חוק לחקור עיתונאי. אנחנו מבחינתנו מבקשים לשמור על זכויות העיתונאי ואנחנו עומדים בקשר עם העיתונאים שמוזמנים לחקירות״. 

עוד הוסיף: ״צריך לזכור שהארגון חזק ככל שיהיה, העיתונאי הוא היחיד שיכול לשמור על המקורות שלו. כולנו יודעים שיש עיתונאים בעולם וגם בישראל שהתעקשו מאוד על חיסיון המקור שלהם״.

ענת סרגוסטי: ״אין ספק שאנחנו נמצאים במגה אירוע מבחינת חופש העיתונות. מדובר באירוע שיכול להשפיע באופן מאוד דרמטי על חופש העיתונות. זימון עיתונאי לחקירה ובקשה מעיתונאי למסור חומרים שלו״.  סרגוסטי הדגישה: ״החיסיון שייך למקור ולא לעיתונאי ולכן לעיתונאי אין זכות להפר זאת״.

עוד הוסיפה: ״זה אירוע סופר חריג - אירוע בו משתמשים בעיתונאים כחלק ממהלך חקירתי של פרשה אחרת. יכול להיות שאנחנו נגלה בעוד כמה ימים, כשחומרי החקירה יחשפו, שאין כלום ושום דבר אפילו במעצרו של קליין״. 

בהמשך גם אמרה: ״אנחנו הוצאנו בשעה האחרונה מכתבים לראש אגף החקירות וליועצת המשפטית לממשלה (גלי בהרב מיארה) כדי להבהיר את הנקודות האלה שאנחנו עומדים על המשמר״.

במהלך הפגישה הופנתה שאלה לארגון מטעם ״העין השביעית״ למה הארגון מכנס רק בשעה זו פגישה בהולה, בעוד לפני כן קדמו עוד עשרה מקרים בהם עוכבו לחקירה עיתונאים. על כך ענתה סרגוסטי: ״בגלל שזו פרשה אחת שסביבה נחקרים כל כך הרבה עיתונאים בשונה מהמקרים הקודמים שכל אחד לגופו״. 

צביקה קליין (צילום: מארק ישראל סלם)
צביקה קליין (צילום: מארק ישראל סלם)

גונטאז׳: ״בגדול אני אדיש לעניינים הפוליטיים של ימין ושמאל. אני דיברתי על כך שהעיתונאי הוא האחראי למקורות שלו. אני לא בטוח שבמקרה הזה העיתונאים שומרים על חיסיון המקורות שלהם. אני חושש שיש כאן עיתונאים שאולי עשו ׳פאול׳ בעבר ואולי כרגע הם מוסיפים חטא על פשע״.

מאיה גדש, ״מעריב״: ״האם לא הייתם צריכים לפעול באופן תקיף יותר אחרי המעצר של צביקה קליין?״.

ניר גונטאז׳: ״אין לי מפתחות לתא מעצר, אני רק יכול להיות בקשר עם סביבת העיתונאי הנחקר״. עוד הוסיף ואמר: ״אני יכול לשבת בתוך הווריד של הישיבה החוקרת וכנ״ל לגבי הייעוץ המשפטי. אני לא יודע מה החשדות – אני רק יכול להסתכל וכל הזמן להשגיח שהכל מתנהל כדין״. 

גדש: ״מה הצעדים הבאים שאתם מתכננים לנקוט במידה וכל הסאגה הזו תעלה שלב? מה הצעד החריף שאתם חושבים עליו?״.

גונטאז׳: ״צריך להבין משהו – במדינת ישראל אפשר לחקור ראש ממשלה, עורך דין, פסיכולוג וכיוצא בזאת מותר לחקור גם כן עיתונאים. אני צריך לשמור שהעיתונאים יקפידו על האתיקה העיתונאית״. 

עוד הוסיף: ״מעבר להיותי חלק מהארגון אני גם עיתונאי, ואני בתור עיתונאי אשב בכלא שש שנים ואגן על המקור שלי. אבל מעבר לזה, מותר להם לשאול אותי שאלות. צריך להבין כי האחריות כאן היא של העיתונאי. אנחנו רק מעטפת. אין לנו מנדט לשחרר בן אדם ממאסר. אין לנו מנדט לעצור חקירה אם הכל מתבצע כדין. וחשוב להדגיש שאנחנו עושים המון ביחס לגופים המקבילים לנו בעולם בהקשר של מגע של רשויות המדינה במעצר של עיתונאי. אנחנו פועלים מיד ובכל הכוח״. 

גדש: ״אז אני מבינה כי אתם יכולים לפעול רק בדיעבד ברגע בו חומרי החקירה יחשפו״. 

״נכון. כרגע בגלל שאנחנו לא חשופים לתכני החקירה אין לנו מה לעשות. אנחנו נפעל בהתאם ברגע שחומרי החקירה יחשפו – צריך להבין את זה״, השיב גונטאז'.

במקביל לפגישה, שלושה עיתונאים מעידים היום ביחידת להב 433 של המשטרה במסגרת חקירת הפרשה: הכתב הצבאי של חדשות 12 ניר דבורי, הכתב המדיני של כאן 11 סולימאן מסוודה והכתבת המדינית של ישראל היום, שירית אביטן כהן. מוקדם יותר היום, בית משפט השלום בראשון לציון דן בבקשת המשטרה להאריך בשבעה ימים נוספים את מעצרם של יועצי ראש הממשלה, יונתן אוריך ואלי פלדשטיין, החשודים בפרשת הקשר בין גורמים בקטאר לאנשי לשכת ראש הממשלה.