רבים מאיתנו, במיוחד ילדים, נוהגים לפצח ולאכול את גרעיני הפירות כמו משמש, אפרסק או דובדבן בלי לדעת על הסכנות האפשריות שהם טומנים בחובם. למרות היתרונות הבריאותיים הידועים של פירות, המהווים מקור עשיר לוויטמינים, מינרלים, סיבים תזונתיים ונוגדי חמצון, חלק מהגרעינים שלהם עלולים להוות סיכון בריאותי בשל הכילם תרכובות כימיות העלולות להיות רעילות אם נצרכות בכמויות גדולות.

גרעינים בטוחים לעומת מסוכנים

בעוד שגרעינים כמו פשתן וצ'יה נחשבים למזינים ובטוחים לצריכה, גרעיני פירות מסוימים עלולים להכיל תרכובות המייצרות ציאניד - חומר רעיל ביותר.

מומחי בריאות מזהירים מפני אכילתם בשל הימצאות חומר הידוע כ"אמיגדלין", המתפרק בגוף לציאניד מימני. אמנם בליעה אקראית של מספר גרעינים אינה מהווה סכנה מיידית, אך צריכת כמויות גדולות, במיוחד אם הם נטחנים או נלעסים, עלולה להוות סיכון אמיתי.

הגרעינים המסוכנים ביותר

גרעיני פירות כמו משמש, אפרסק, דובדבן ושזיף מכילים את אותו מרכיב מסוכן. הרשות האירופית לבטיחות מזון המליצה שלא לצרוך יותר משלושה גרעיני משמש קטנים למבוגרים בפעם אחת, כדי למנוע השפעות רעילות אפשריות.

גרעיני ליצ'י - סכנה מתוקה

למרות טעמם המתוק ויתרונותיהם העשירים בסיבים ונוגדי חמצון, גרעיני הליצ'י מכילים תרכובת הידועה כ"היפוגליצין-A", העלולה לגרום לירידה מסוכנת ברמות הסוכר בדם. במקרים נדירים תועדו פגיעות חמורות בילדים כתוצאה מצריכת כמויות גדולות של הפרי הלא בשל או גרעיניו, מה שהוביל לבחילות, עווית ואף תרדמת.

ליצ'י (צילום: אינגאימג')
ליצ'י (צילום: אינגאימג')

המלצות מומחים

מומחי תזונה ממליצים להימנע מצריכת גרעיני פירות שאינם מיועדים למאכל, ולנקוט משנה זהירות במיוחד כשמדובר בילדים. מומלץ להסתפק בגרעינים הידועים בבטיחותם ובערכם התזונתי.