הניתוח שמונע את הסרטן: המגישה דנה גרוצקי שיתפה את עוקביה כי בעקבות גילוי גן סרטן השד BRCA עברה הליך ניתוחי הכולל במקרים מסויימים כריתת שחלות ושדיים. מדובר בניתוח מציל חיים שמפחית בעשרות אחוזים את הסיכון ללקות במחלה. בסיועו של פרופ׳ יואב ברנע, מנהלת המחלקה לכירורגיה פלסטית באיכילוב וחבר האיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית ואסתטית, הנה התשובות לכל השאלות על המחלה וההליך.
מה עברה גרוצקי?
המגישה סיפרה כי לפני שלוש וחצי שנים גילתה על נשאות גן סרטן השד BRCA: ""בצורה מאוד קרה וישירה הרופא אומר לי שאני נשאית ושאני צריכה לעבור כריתה מלאה של השחלות, השדיים ואולי גם הרחם. בכיתי בטירוף. לא הצלחתי לדבר. כאילו מישהו פתח את ברז הדמעות ואין אפשרות לעצור", שיתפה המגישה בחשבון האינסטגרם שלה בסוף השבוע האחרון.
"הסיבה שהייתי כל כך מופתעת היא שעשיתי בדיקות גנטיות בעקבות ההיריון, כדי לדעת שנינה ודין בריאים, בכלל לא חשבתי על עצמי. זה היה לי כזה שוק, רציתי לוודא שנינה ודין בסדר, מה הקשר אליי? מאז אני חיה בהרגשה של 'איזה מזל. איזה מזל שעשיתי את הבדיקה הזאת ואיזה מזל שגיליתי שאני נשאית, ואיזה מזל שיש לי מה לעשות בנידון ושזה לא מאוחר מדי בשבילי'".
מדוע בוצע הניתוח?
BRCA הוא גן המועבר ע"י האם או האב ומעלה את הסיכון לסרטן השד משמעותית. מבחינת השד הדרך להפחתת הסיכון הוא ע"י כריתה מפחיתת סיכון של השדיים. הפרוצדורה מפחיתה את הסיכון לחלות בסרטן השד מ-80% לאחוזים בודדים של סיכון.
כיצד מתבצעת בדיקת BRCA?
מדובר בבדיקת דם פשוטה המתבצעת בקופת החולים, באמצעות הפניה מרופא המשפחה או רופא הנשים. עיקר נשאיות הגן הן אשכנזיות, אך ישנן גם נשים ממוצא מזרחי הנושאות אותו. לרוב מופנות נשים בעלות סיפור משפחתי של סרטן שד שחלות או רחם במשפחה.
באיזה גיל מבצעים את הבדיקה?
לרוב בסביבות גיל 25 ומעלה.
כמה נשים לוקות בגן בישראל ואינן יודעות על כך?
על פי ההערכות כ-40 אלף נשים נושאות את אחד משני הגנים BRCA1 או BRCA2.
מה עושים כשהתשובה חיובית?
ניגשים ליועץ גנטי המסביר את משמעות הנשאות והמעקב הנדרש. יחד עם כירורג שד, והמלצת היועץ הגנטי, מחליטה האישה האם לבצע כריתה מניעתית או רק מעקב אחת לחצי שנה ובדיקות הדמיה של אולטרסאונד, ממוגרפיה ו-MRI, במטרה לאתר מבעוד מועד חשש לגידול סרטני.
מה ההבדל בין BRCA1 לבין BRCA2?
הגנים BRCA1 ו־BRCA2 אחראים לתיקון נזקי DNA, ומוטציות בהם מעלות משמעותית את הסיכון לסרטן, במיוחד סרטן שד ושחלה. BRCA1 קשור יותר לסרטן שד אגרסיבי ולסיכון גבוה לסרטן שחלה, בעוד BRCA2 מקושר גם לסרטן שד בגברים, ערמונית ולבלב. מוטציות ב־BRCA1 מובילות לעיתים לגיל הופעה צעיר יותר ולמהלך מחלה חמור יותר.
כיצד מתבצע הניתוח?
מדובר בניתוח המתחלק לשני חלקים: בשלב הראשון מבצעים הרמה של השדיים, ולאחר מספר חודשים מתבצע הניתוח השני בו מתבצעת כריתת השדיים ושחזור שלהן.
מה קורה אחרי הניתוח?
לאחר כל ניתוח האישה נדרשת ללבוש חזיית ספורט ולהימנע כחודשיים מפעילות גופנית מאומצת. במקביל נדרש מעקב של כירורג שד והדמיות מעקב.