ימים אלו בתים רבים בישראל עסוקים בסידור, רענון, ניקוי וארגון מחדש של הבית. בחנויות אפשר למצוא מבצעים שמזמינים להתחדש בכלים, טקסטיל ורהיטים. יש מי שיאמר כי פסח הוא רק התירוץ לרענן את הבית לקראת האביב, במעבר מהחורף לקיץ.

בהקשר של תזונה, אנחנו רואות קשר ישיר בין תזונה נכונה לבין סדר במטבח. אם אתם שואפים לשדרג את התזונה ולשמור על בריאותכם, זה הזמן להקדיש תשומת לב לארגון הכלים והחומרים במטבח. לפניכם כלים ופתרונות שיכולים לעזור לכם ליצור סביבת בישול נוחה. חלקם פשוטים ליישום, חלקם מורכבים יותר בהיבט הכלכלי והלוגיסטי, אך גם שינוי קטן יכול להיות מבורך.

סירים ומחבתות איכותיים: השקעה בבריאות
השקעה בסירים ומחבתות איכותיים עשויה לתרום לבישול בריא ואיכותי. כלים ממתכות עמידות, כמו נירוסטה ויציקת ברזל, ידועים ביכולתם לחלק חום באופן אחיד ולשמור על חום המזון. עם זאת חשוב לוודא שהכלים אינם משחררים חומרים מזיקים למזון במהלך השימוש. לדוגמה, ציפויים קרמיים יכולים לספק משטח בישול שאינו מגיב עם המזון, אך חשוב לבדוק את איכות הציפוי ועמידותו לאורך זמן. כדאי לבחור כלי בישול שניתן לנקות בקלות. סדקים או קצוות פגומים עלולים להוות אכסניה נוחה לחיידקים.

כדי להבטיח שימוש בטוח ובריא, מומלץ לבחור בכלים מאושרים על ידי תקנים בינלאומיים, כמו תקן ה־FDA האמריקאי או תקן ה־EU האירופי, המעידים על בטיחותם לשימוש במגע עם מזון. יש להימנע משימוש בכלים עם ציפויים מתקלפים או סדוקים, ולוודא שהכלים מתוחזקים כראוי לאורך זמן. כמו כן, יש להימנע משימוש בכלי מתכת שלעיתים שורטים את משטח כלי הבישול ומזרזים בלאי, ולכן עדיף שימוש בכפות עץ או סיליקון.

אם הניקוי אינו באמצעות מדיח כלים, חשוב להימנע משימוש בצמר פלדה, שהוא גס מדי ויכול לגרום לשריטות או נזקים לציפויים, ולהעדיף שימוש בספוג עדין שיכול לנקות את הכלים בלי להזיק להם.

מקפיא: למניעת בזבוז מזון וזמן
ואם בהקפאה אנחנו עוסקים, לא תמיד המקרר מאפשר מקום אחסון גדול מספיק לשמירה של המזון. ולכן, במיוחד בבתים שבהם מספר הנפשות גדול, החזקת מקפיא היא כלי חשוב לניהול תזונה בריאה ונוחה, מכיוון שהיא מאפשרת לשמור על טריות המזון לאורך זמן ומפחיתה את בזבוז המזון על ידי שמירה על מוצרים לתקופות ארוכות יותר.

המקפיא מאפשר גם לתכנן ארוחות מראש ולהכין מנות בודדות שניתן להקפיא ולהשתמש בהן בעת הצורך ובכך לחסוך זמן במטבח במהלך השבוע. הקפאת מזון בשיא טריותו שומרת על הערכים התזונתיים, כך שהמזון נשאר בריא ומזין גם לאחר תקופה ארוכה במקפיא. הוא גם מאפשר לנצל שאריות אוכל מוכן ולהשתמש בהן מאוחר יותר - ולא להשליך לפח.

כלי זכוכית במקום פלסטיק: לאחסון בטוח וארוך טווח
קופסאות זכוכית הן בחירה מצוינת לאחסון מזון ולארגון המטבח. חג הפסח הוא הזדמנות נהדרת לעשות מעבר הדרגתי מכלי פלסטיק לכלי זכוכית שקופים. היתרון המרכזי שלהם הוא בשקיפות - ניתן לראות בקלות את תכולת הקופסה, מה שמקל את מציאת המזון הרצוי. קופסאות זכוכית גם מאפשרות אחסון נאה - הן נראות אסתטיות יותר במקרר או במזווה. כדי לשמור על סדר במטבח ולהפיק את המרב מקופסאות הזכוכית, מומלץ להשתמש בקופסאות בגדלים שונים המתאימים לצרכים שונים: קופסאות גדולות לאחסון תבשילים, קופסאות בינוניות לפירות וירקות, וקופסאות קטנות לאחסון רטבים או תוספות. שימוש בקופסאות בגודל משתנה מונע בזבוז מקום ומסייע בארגון המטבח בצורה מסודרת ויעילה.

תבלינים ועשבי תבלין: טריות וארומה במטבח
זה הזמן לעשות סדר במגירת התבלינים. הקפדה על תוקף התבלינים חשובה בגלל מספר סיבות. ראשית, תבלינים שפג תוקפם עלולים לאבד את טעמם ואת הארומה שלהם, מה שמפחית את איכות המאכלים. בנוסף, תבלינים ישנים או כאלו שלא שמורים כראוי עשויים לשנות את צבעם ומרקמם, ולפעמים גם לגרום להתפתחות עובש או חיידקים, במיוחד אם הם נחשפים ללחות או לחום.

תבלינים (צילום: אינג'אימג')
תבלינים (צילום: אינג'אימג')

תבלינים בתוקף שומרים על יתרונות תזונתיים ומסייעים לשמירה על הטעמים האותנטיים במנות. אם לא משתמשים בתבלינים באופן יומיומי, מומלץ לאחסן אותם במקפיא לשמירה על הארומה.

הימים הקרים כמעט מאחורינו, וזה הזמן לרענן גם את האדניות או הגינה עם צמחי תבלין המתאימים לאביב. לעשבי התבלין יש יתרון תזונתי על פני התבלינים המיובשים, שכן תהליך הייבוש (החימום) גורם לאובדן ויטמינים הרגישים לחום, אף שיתר הרכיבים התזונתיים, כמו מינרלים ופיטוכימיקלים, נשארים. בעונה זו צמחי התבלין המתאימים לשתילה הם לואיזה, בזיליקום ואורגנו.

מתוק בריא בהישג יד
פשוטה ליישום, צבעונית ויפה היא קערת הפירות. פירות הם החלופה הטבעית והמוצלחת למתוקים. ומאחר שהמתוקים צריכים להיות רחוקים מן העין, רצוי שהחלופה תהיה לעינינו. פירות צבעוניים וטריים מזמינים לאכילה. כדאי לדאוג לקערת פירות שבאופן קבוע תהיה על שולחן האוכל או על השיש במטבח.

כשמדובר בפירות הקיץ, בעייתי יותר להשאירם למשך היום בחוץ, ולכן מומלץ לדאוג לקערה קבועה על מדף קבוע (וכשיש קטנטנים בבית - על מדף בגובה העיניים), ובה פירות שטופים. בשעות אחר הצהריים, כשהבית פעיל והומה, כדאי להוציא את הפירות אל שולחן המטבח.

חירות במטבח לקראת פסח
לקראת פסח, חג החירות, זו הזדמנות מצוינת ליצור סדר וחופש גם במטבח - חופש מכלים מיותרים או מזיקים, ממזון לא בריא ומחוסר סדר. באמצעות סירים ומחבתות איכותיים, קופסאות זכוכית, שימוש במקפיא, תבלינים טריים וקערת פירות נגישה, תוכלו להפיק ארוחות בריאות יותר בקלות רבה יותר.

סדר במטבח אינו רק עניין של ניקיון וארגון. הוא השלב הראשון לסדר בתזונה המשפחתית, וזו הזדמנות מצוינת לנצל את התקופה ולעשות את השינוי. גם אם תיישמו רק חלק מההמלצות, תחוו שיפור באיכות הארוחות ובהרגלי התזונה במשפחה. 