הקמת שלושה קווים של רכבת קלה בעיר גדולה וסואנת שקיימת כבר 116 שנים, היא משימה לא פשוטה בכלל. העצים שנמצאים על התוואי ורבים מהם עתיקי יומין מעסיקים מאד את עיריית תל אביב-יפו, אשר שמה את נושא שימור והצלת העצים בראש סדר העדיפויות שלה במסגרת תכנון עבודות הרכבת והמטרו בעיר.
מאמצי שימור כאלה נעשים בימים אלה לאורך הרחובות אלנבי וארלוזורוב בעיר במסגרת עבודות הקו הסגול, כדי לאפשר הצלתם של עצים שהיו מיועדים לכריתה בתכנון הראשוני. העירייה, בשיתוף צוות המתכננים של נת"ע, הצליחה לשמר כ-212 עצים ותיקים לאורך רחוב אלנבי (מתוך 227 עצים אושרו לכריתה רק 15), וכ-170 עצים ותיקים לאורך רחוב ארלוזורוב (מתוך 222 עצים, אושרו לכריתה 52), על מנת לאפשר תכנון רחוב מוטה הליכה ורכיבה על אופניים לצד הרכבת הקלה.
בנוסף, במסגרת עבודות הקו הירוק, ברחבת מרכז הירידים ישומרו 19 עצי אורן ותיקים ובחלק הצפוני של רחוב אבן גבירול ישומרו כל העצים במדרכה המזרחית לצד עשרה במדרכה המערבית, וזאת כדי לשמר רחוב נעים ומוצל לצד תחנת רידינג העתידית. מדובר בהמשך לתכנון המחודש של שדרות ירושלים ביפו במסגרת העבודות על הקו האדום, אשר נפתח לציבור באוגוסט 2023.
השדרה כללה במקור כ-350 עצים בני 80-100, וכ-73 מהם היו מיועדים לכריתה. התושבים יצאו למאבק שבעקבותיו הצליחה העירייה בשיתוף צוות המתכננים של חברת נת"ע, לעדכן את התכנון המקורי ולהציל 26 מעצי הפיקוס הוותיקים שהיו מיועדים לכריתה. כיום, השדרה המחודשת מאפשרת הליכה, רכיבה על אופניים והמתנה בתחנות ה"דנקל" בצל העצים הוותיקים.
חבר מועצת עיריית תל אביב-יפו, נח עפרון, אומר למעריב: "הקמת רכבת קלה בעיר צפופה כמו תל אביב-יפו היא משימה מורכבת. העירייה מחויבת לעשות כל שביכולתה כדי לשמור על כל עץ שאפשר לשמור, כדי שכשיסתיימו העבודות, יישארו כאן צל, ירוק, אוויר צח, מקום לקינון ציפורים וכל שאר הדברים החיוניים שעצים מביאים לעיר".
עוד הוסיף ואמר עפרון: "החזון העירוני שלנו מתייחס למרחב ציבורי שמאפשר השגת יעדים רבים כמו הפחתת פליטות, התמודדות עם חום עירוני ויצירת מרחבים המעודדים שהייה נעימה. אנחנו מגבירים נטיעות ואת הצל העירוני בצורה שתעודד מעבר לתחבורה מקיימת והליכה ברגל".