מחקר מדעי חדש מציג תחזית מטרידה לגבי עתידה של אלכסנדריה: שינויי האקלים העולמיים, אם יימשכו במגמתם הנוכחית, עלולים להביא להצפת העיר החופית המצרית המפורסמת - יעד תיירותי מבוקש שמושך אליו מיליוני מבקרים מדי שנה הנהנים מקסמה ומנופיה המרהיבים אל הים התיכון.
על פי המחקר שסוקר בעיתון הבריטי "דיילי מייל", החוקרים מתריעים מפני השלכות שינויי האקלים הגורמים לעליית מפלס פני הים באופן שמאיים להציף את העיר העתיקה שנוסדה בידי אלכסנדר הגדול לפני יותר מאלפיים שנה. ממצאי המחקר מצביעים על כך שהעיר בת 2,300 השנים חווה "עלייה דרמטית" בקריסת מבנים. החוקרים מדגישים כי בעשור האחרון בלבד האיץ קצב ההתמוטטויות ממקרה בודד בשנה לכדי 40 מקרים "מדאיגים" מדי שנה, זאת בעקבות חדירת מי ים מליחים אל מתחת ליסודות המבנים בעיר.
במהלך שני העשורים האחרונים נהרסו 280 מבנים כתוצאה משחיקת החופים, בעוד 7,000 מבנים נוספים נתונים בסכנת התמוטטות עתידית. ד"ר סארה פואד, החוקרת הראשית במחקר ואדריכלית מהאוניברסיטה הטכנית במינכן, מציינת: "במשך מאות שנים היוו מבני אלכסנדריה מופת של הנדסה עמידה, שצלחה רעידות אדמה, סופות עזות, גלי צונאמי ומפגעים נוספים". היא מוסיפה כי "כיום, עליית מפלס הים והסופות העזות מאיצות את תהליך ההרס של מה שנדרשו אלפי שנות יצירה אנושית לבנות".
אלכסנדר הגדול ייסד את אלכסנדריה בשנת 331 לפני הספירה, והיא הייתה בזמנו העיר הגדולה ביותר על פני כדור הארץ ואחד המרכזים החשובים בעולם העתיק. העיר, המכונה "כלת הים התיכון", זכתה למעמדה הרם הודות למיקומה החופי הייחודי שהפך אותה לצומת מסחר וספנות מרכזי המגשר בין המזרח התיכון לאירופה.
אולם, אותה קרבה למים שבעבר הייתה מקור לשגשוגה של העיר, מאיימת כעת על עצם קיומה. הים המתקדם במהירות, בשילוב התחממות כדור הארץ כתוצאה מהצטברות גזי חממה באטמוספרה, מעלה את טמפרטורת האוקיינוסים והימים.
עם התחממות מי הימים והאוקיינוסים מתרחשת התפשטות תרמית של המים, ובמקביל נוספים אליהם המים המתוקים מהקרחונים הנמסים בקצב מדאיג, תהליכים המובילים לעלייה מתמדת במפלס פני הים. לפי נתוני הסוכנות הלאומית האמריקנית לחקר האוקיינוסים והאטמוספרה (NOAA), מפלס פני הים העולמי עלה בשיעור של 20 עד 23 סנטימטרים מאז שנת 1880, כאשר מחצית מעלייה זו - כעשרה סנטימטרים - התרחשה רק מאז שנת 1993.
במסגרת המחקר, ערכו המדענים השוואה בין תצלומי לוויין עדכניים למפות היסטוריות כדי לאמוד את קצב היעלמות החוף באלכסנדריה מאז שלהי המאה ה-19. הממצאים מעלים כי קו החוף של אלכסנדריה נסוג פנימה בעשרות מטרים בעשורים האחרונים, עם נסיגה מדאיגה של עד 3.6 מטרים בשנה באזורים מסוימים.
ד"ר עיסאם חג'י, חוקר מים מצרי מאוניברסיטת דרום קליפורניה השותף למחקר, מתריע: "אנו עדים להיעלמותן ההדרגתית של ערי חוף היסטוריות, ואלכסנדריה משמשת כפעמון אזהרה. האיומים האקלימיים שנתפסו בעבר כעתידיים ורחוקים הפכו כעת למציאות מוחשית". ד"ר חג'י מדגיש כי אין צורך בעליית מפלס דרמטית כדי לגרום לנזקים הרסניים: "המחקר שלנו מערער על התפיסה המוטעית הרווחת לפיה אין צורך לדאוג עד שמפלס פני הים יעלה במטר שלם".