משלחת רשמית של משרד החינוך, המונה כ-50 תלמידים ותלמידות עם מוגבלויות מורכבות משמונה בתי ספר לחינוך מיוחד ברחבי הארץ, תצא מחר (17.3) למסע לפולין, לראשונה מזה חמש שנים. מדובר ביוזמה משותפת של אגף חינוך מיוחד במנהל הפדגוגי ומנהל חברה ונוער במשרד החינוך.

התלמידים, שגילם נע בין 17-21, יבקרו באתרי זיכרון והנצחה (ובכלל זאת במחנות ההשמדה ובגטאות) במסלולים המותאמים להם והמונגשים לצרכיהם. מדובר בתלמידים שמתקשים להשתלב במשלחות הרגילות משום שנדרשות להם התאמות והנגשות ייחודיות, הן ברמה הפיזית והן ברמת התוכן המותאם להם.

ארכיון: משלחות נוער לפולין (צילום: מנהל חברה ונוער משרד החינוך)
ארכיון: משלחות נוער לפולין (צילום: מנהל חברה ונוער משרד החינוך)

"מסע זה מהווה עבור התלמידים חוויה מעצבת של זהות, שייכות והתמודדות עם אתגרים, המאפשרת לתלמידים עם מוגבלות לחוות עצמאות ולהתחבר לעברם ולמורשתם, ככל יתר בני גילם." אומרים ל"מעריב" במשרד החינוך. המשלחת יוצאת בליווי צוות חינוכי ומקצועי רחב שיבטיח התאמות פדגוגיות, רגשיות וארגוניות לכל אורך המסע עבור כל תלמיד. 

תמי אומנסקי, מנהלת האגף לחינוך מיוחד במשרד החינוך, מוסיפה: "בעת הזו המסע לפולין מקבל משנה תוקף ומשמעות החיבור בין העבר להווה, בין זכרון השואה לחוסן העם היהודי. המסע של תלמידים עם מוגבלויות הוא ביטוי מרגש לעיקרון השוויון והנגישות בחברה הישראלית".

שר החינוך יואב קיש, אומר ל"מעריב": "המסע לפולין הוא מפגש עוצמתי בין ההיסטוריה לזהות, והשנה גם תלמידים עם מוגבלויות מורכבות יוצאים אליו, כחלק בלתי נפרד מהחוויה הלאומית. זו לא רק הנגשה של אתרים, אלא של הזיכרון עצמו – יצירת חיבור שבו לכל תלמיד יש מקום לחוות, לזכור ולהיות חלק מהסיפור. המסע הזה מוכיח שהזיכרון הלאומי אינו נחלת מעטים, אלא זכותו של כל תלמיד בישראל."