באופן כללי ועקבי, ילדים עם לקויות למידה מהווים כ-10% מאוכלוסיית התלמידים - כך גם ילדים עם קשיי קשב. כך שבשגרה כ-20% מהילדים מתמודדים עם פערים כלשהם על הרקע הזה. המלחמה יצרה פער נוסף אותו מגדירים גורמי המקצוע כ"פניות רגשית נמוכה" שכחלק ממנו, המתקשים קלות בעבר עלולים להעמיק קושי ומתקשים נוספים מצטרפים למעגל הפגיעות כתוצאה מפערים לימודיים.
"ההתמודדות לרוב היא באמצעות תכניות התערבות ותמיכה פרטנית נוספת. אבל באזורים רבים בארץ בגלל המלחמה קשה לנטר ולהקצות משאבים בזמן אמת. אנחנו עדיין בעיצומו של הפער. רק בדיעבד נוכל לקבל נתונים מספריים", אומרים ל"מעריב" באגודת "ניצן", הארגון הגדול והוותיק בישראל שמאבחן ומטפל בילדים ובוגרים עם ליקויי למידה, קשיי הסתגלות ותפקוד.
רק לאחרונה חזרו אנשי "ניצן" לבצע אבחונים לתלמידי קווי העימות בצפון ובדרום, ובשל עצירה באבחונים מתמודד עכשיו הארגון עם עלייה חדה בהפניות לאבחון לקויות למידה כשבאזור הצפון לבדו יש עלייה של כ- 10% בפניות לאבחון תלמידים מאז פרוץ המלחמה. האבחון הפסיכודידקטי זוכה לביקוש רב בגלל התמונה הרחבה שהוא מייצר בכל התחומים הלימודים והרגשיים ולכן הוא תשתית להמשך הקניית הכלים והמיומנויות לתלמידים המתקשים.
אלפי תלמידים נאלצו לעזוב את בתיהם בעקבות אירועי השבעה באוקטובר, כשהם מתמודדים עם מציאות חדשה ומורכבת אבל עבור תלמידים עם לקויות למידה והפרעת קשב, האתגר היה כפול: לצד ההתמודדות עם הטלטלה בחייהם, הם נדרשו להמשיך ולהתמודד עם אתגרי הלמידה במסגרות זמניות חדשות. "המצב הנוכחי יצר מציאות מורכבת במיוחד," מסבירה ד"ר מלי דנינו, מנכ"לית "ניצן".
"ילדים רבים בצפון ובדרום נאלצו להסתגל למספר מסגרות חינוכיות שונות עד שמצאו את מקומם". בתגובה למציאות זו, פיתחה "ניצן" מערך תמיכה הכולל שיעורי הוראה מותאמת, הקניית אסטרטגיות למידה, סדנאות לפיתוח כישורים חברתיים וליווי רגשי קבוצתי. "המטרה שלנו היא לא רק לתת מענה מיידי," מדגישה ד"ר דנינו, "אלא להניח תשתית לתהליכי שיקום ארוכי טווח וליצירת סביבה חינוכית מכילה ותומכת."
קרין סויסה, בת 37, היא אמו של רוי שעלה השנה לכיתה א', והיא מספרת: ''התפנינו מקריית שמונה ומאז אוקטובר 23' גרים במלון בת"א ומקווים לחזור השבוע הביתה. רוי סובל מפגיעה שהובילה לשיתוק ביד ימין והעיסוק באתגרים הפיזיים היומיומיים, בעיקר במלחמה, השליכו מאד גם על היכולות הלימודיות שלו בקריאה וכתיבה. הוא חווה אי יציבות משמעותית בשנה שעברה כשנאלץ לשהות בגן מעורב רב גילאי ללא מענים למוגבלות שלו וללא שום הכנה או היערכות לכיתה א' ברמה הלימודית או הנפשית.
מבחינתנו המלחמה רק מתחילה כי עד עכשיו עסקנו בהישרדות ובזכות הסיוע מ'ניצן' יש התקדמות של רוי". לאחרונה עם קבלת תעודות המחצית יזמו ניצן ובנק הפועלים פרויקט בו קיבל כל תלמיד מבין התלמידים המפונים שמסתייעים באגודה עציץ אישי הנושא את המסר "שותלים תקווה" כהוקרה על מאמציו לצמוח ולהתקדם גם בתקופה המאתגרת.