בשבת הקרובה יצוין בעולם יום האישה הבינלאומי ובעוד שכולנו מחפשים את מנהיגות המחר, מסתבר שהן כבר כאן ופועלות בשטח. עמותת "שוות", הפועלת לחיזוק הביטחון העצמי והמנהיגות של נערות בישראל, מזהה ומקדמת את הנערות הללו באמצעות "אות שוות", המוענק לנערות יוצאות דופן שיוזמות, מובילות ומשנות מציאות למרות גילן הצעיר. בין זוכות אות שוות לשנת 2024 נמצאות נועה חייט, יזמית בת 12 שהקימה עסק ורתמה אותו למען חיילות צה"ל וכוחות הביטחון, וליעד שפירא, בת 14, שיזמה את פרויקט "רק מילה טובה" ופעילה נחושה במאבק להשבת החטופים.

זוכות "אות שוות" מצטרפות לתוכנית "שגרירות שוות", המעניקה להן הזדמנות להיפגש עם נשים פורצות דרך ולקבל כלים להמשך דרכן. זה מה שהוביל למפגשים מרגשים שגם תועדו בסדרת צילומים של עדי אורני בין היתר של נועה עם רפ"ק שושנה מאלי, קצינת מתנדבי משטרת ישראל במרחב לכיש, אשר לחמה בקרב נגד המחבלים שפשטו על תחנת שדרות בשבעה באוקטובר ונפצעה בידה.

רפ״ק מאלי שושנה והנערה נועה חייט (צילום: עדי אורני)
רפ״ק מאלי שושנה והנערה נועה חייט (צילום: עדי אורני)

בימים אלו מסיימת מאלי את ההתמחות כעו"ד במקביל לעבודתה במשטרה, אחד החלומות הגדולים שלה. נועה עצמה היא בעלת עסק לתכשיטים, שהתנדבה בתרומה לחיילות מתחילת מלחמת השבעה באוקטובר והיא מספרת: "בשנה הזאת ראיתי נשים ונערות שעשו דברים בלתי נתפסים. וזאת ההוכחה שאנחנו יכולות הכל. אין דבר כזה 'לא בשבילי'. אני מסוגלת לעשות הכל ואין מה שיעצור בעדי".

 ליעד, פעילה חברתית שיזמה את פרויקט "רק מילה טובה" לעידוד שיח חיובי ברשתות חברתיות, לוקחת חלק פעיל מאד מאז פרוץ המלחמה במאבק להשבת החטופים. היא יזמה מספר אירועי גיוס תרומות יחד עם משפחות החטופים וכנסי מנהיגות והיא מקפידה להגיע ולתמוך במשפחות בכיכר החטופים בת"א.

בתכנית היא נפגשה עם שיר סיגל, בתם של שורדי השבי אביבה וקית' סיגל שנחטפו מכפר עזה ב-7 באוקטובר. ליעד מספרת: "כשאני חוטפת פיק ברכיים מהעומס ומהחשש שאולי זה גדול עלי, אני נושמת עמוק ומזכירה לעצמי את המטרה ומה אני רוצה ליצור ונכנסת לזה בכל הכוח".

"מה שמייחד את התוכנית שלנו הוא שאנחנו לא מסתפקות בלהצביע על הפוטנציאל, אלא מספקות כלים ומרחב להגשמתו", אומרת מעיין ארזי-מלינרסקי, מנכ"לית עמותת שוות, "הנערות הללו כבר היום מובילות שינוי משמעותי, והיכולת שלהן להתמודד עם אתגרים מורכבים, אפילו בתקופה הקשה של המלחמה, מוכיחה שכשנותנים לנערות את הכלים והבמה, הן פשוט פורצות קדימה. המפגשים בין הנערות לבין נשים מובילות כמו שיר סיגל ומאלי שושנה יוצרים שיח בין-דורי מעורר השראה, שמראה לנערות שאין גבולות למה שהן יכולות להשיג".