השנה האחרונה מהווה את הקש ששבר את גב הגמל עבור ארגוני החינוך הפועלים עם ילדים ובני נוער בסיכון. במשך שנים ראו בארגונים כיצד תקציב הסיוע מצד המדינה הולך ומצטמק, בעוד שמבחני התמיכה הממשלתית לא עודכנו. כמות העמותות הוכפלה ויותר מכל – היקף הפעילות הלך ותפח לממדים עצומים. אם לא די בכך, הגיעה השנה האחרונה ואיתה המלחמה שהביאו עמן כ-48 אלף ילדים ובני נוער נוספים למעגל הזקוקים לסיוע בנוסף לכ-330 אלף הילדים שכבר היו מוכרים.
האתגרים רק הלכו והחריפו מאז פרוץ המלחמה והארגונים למען נוער בסיכון, שהקימו פורום פעולה משותף נוכח המשבר, מוצאים עצמם רגע לפני קריסה. "אנחנו נמצאים כבר בדקה ה-90. לא ייתכן כי בשעה שמאות אלפי ילדים ובני נוער זקוקים לסיוע, המדינה תתעלם מקיומם", אומרים ל"מעריב" בפורום. דרישת הארגונים ממשרד החינוך היא להגדיל את תקציב התמיכה בלפחות 60 מיליוני שקלים לשנה, זאת לצד הכנסת תקציב התמיכה בפעולות עם נוער בסיכון לבסיס תקציב משרד החינוך ותיקון ועדכון נוסח מבחני התמיכה.
"הארגונים החברים בפורום הפעולה, היו אלו שעם פרוץ המלחמה התגייסו ללא תמיכה נוספת מצד המדינה, והעניקו את המענים המהירים והמידיים לאותם ילדים ונערים, אולם כעת, במקביל לעלייה המשמעותית בצרכים, ללא מימון ראוי תהא זו פגיעה ממשית באותם ילדים ובני נוער וכפועל יוצא גם בסביבתם" אומרים נציגי הארגונים בהם בין היתר גם עמותת עלם, פתחון לב, נירים, אתגרים, הגל שלי, סח"י, המרכז הישראלי להתמכרויות ועוד רבים הפועלים ללא כוונת רווח ומפעילים תכניות תמיכה ושילוב ילדים ונוער במצבי סיכון בלמידה, בעבודה ובשירות משמעותי לקראת סיום המסגרות הבית ספריות.
במצב הנוכחי, תקציב התמיכה בספר התקציב עומד על 3.8 מיליון שקלים בלבד, לאחר שלפני כשנתיים עמד על 9.4 מיליון ש"ח לכל הארגונים יחד. אל מול זאת הארגונים מתקצבים מדי שנה את היקף פעילותם ב-700 מיליוני שקלים כשכל התקציב המגיע מהמדינה לטובת הנושא, מנותב ישירות לפעילות עצמה. "מבחן התמיכות לא הוסדר ועודכן מזה שנים. מדובר בהמשך ישיר של השנים האחרונות, בהם התחום מוזנח ולא מטופל כראוי. השנה לא רק שנוספו עשרות אלפי ילדים למעגל הזקוקים לסיוע, כ-20 אלף מהם הוכרו כנפגעי פעולות איבה ויש עלייה משמעותית בנשירת תלמידים במסגרות החינוך. משרד החינוך חייב לתקצב משמעותית את הארגונים באופן יציב כדי לתת בידינו את הכלים להמשיך ולפעול בצורה משמעותית." אומרים בפורום הארגונים ל"מעריב".
ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "מחויבות המשרד לילדים ונוער בסיכון עומדת בראש סדרי העדיפויות, ומתבטאת בהשקעה שנתית של שישה מיליארד שקלים ארבעה מיליארד בתוכניות חינוכיות-טיפוליות ושני מיליארד במערך הזנה. השקעה זו נשמרת למרות הקיצוצים הרוחביים. העמותות הן שותף מרכזי והמענה ההוליסטי שהן מספקות חיוני להצלחת התלמידים. חרף אתגרי התקציב של שנת המלחמה, אנו פועלים להרחבת התמיכה בפעילותן החיונית בכל מקום שמתאפשר".