סוף השבוע שעבר על מדינת ישראל היה קשה במיוחד, עם האסון האזרחי הגדול ביותר שאירע מאז הקמתה, ושייזכר עוד שנים רבות, אסון הר מירון.
כזכור, 45 אנשים נהרגו ו-150 נפצעו בדרגות שונות באסון רב נפגעים שאירע בסביבות השעה 01:00 בלילה (בין חמישי לשישי) כתוצאה מדוחק במהלך ההילולה השנתית בקברו של רבי שמעון בר יוחאי בהר מירון בחגיגות ל"ג בעומר. בין הפצועים וההרוגים ישנם גם ילדים.
במהלך האירוע חגגו כ-100 אלף בני אדם במקום, מה שהוביל לדוחק ולצפיפות הרבים. בסרטונים מן האירוע ניתן לראות כי במסדרון צר מאוד שגודר באופן קלוקל, הביא לדוחק הרב. האירוע הקשה החל לאחר שמספר אנשים מעדו במדרגות והפילו את אלה שהיו לפניהם. מפולת האנשים יצירה היערמות קטלנית של בני אדם אחד על השני שהובילה למספרי הנפגעים המחרידים.
בתוך כך, זהותם של 32 מן ההרוגים פורסמה, וכעת, עם צאת השבת, תימשך מלאכת זיהוי ההרוגים במכון הפתולוגי באבו כביר, לאחר שזו הופסקה בהוראת הרב הראשי לישראל.
בעדכון טרגי במיוחד, הותר לפרסום כי בין ההרוגים שני זוגות אחים בני פחות מ-18: האחים משה מרדכי אלחדד בן ה-12 ויוסף דוד אלחדד בן ה-18, תושבי צפון הארץ, והאחים משה נתן נטע אנגלנדר, בן 14 ויהושע אנגלנדר, בן 9 וחצי מירושלים.
ביום ראשון יצוין יום אבל לאומי; נתניהו הגיע למקום האירוע ואמר: "נערוך בדיקה יסודית, רצינית ומעמיקה כדי להבטיח שאסון כזה לא ישנה"
ביום ראשון יצוין יום אבל לאומי בעקבות האסון. במסגרת ההכרזה על יום האבל, יורדו דגלי הלאום לחצי התורן במבני ציבור, מחנות צה"ל ובנציגויות ישראל בחו"ל.
ביום שני תקיים מליאת הכנסת הקרוב דיון אבל מיוחד, על פי החלטת היו"ר יריב לוין, וחברי הכנסת יוכלו להדליק נרות נשמה בכניסת לבניין הכנסת. דגלי הלאום ברחבת הכנסת ועל גג המשכן יורדו גם הם, כאמור, לחצי התורן.
ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיע למקום האירוע, והנוכחים התנפלו עליו בצעקות. לאחר מכן מסר: "ביום ראשון נקיים יום אבל לאומי בעקבות האסון בהר מירון, מהאסונות הכבדים ביותר שפקדו את מדינת ישראל. כולנו נתייחד עם היגון של המשפחות ונתפלל לשלום הפצועים". עוד התחייב: "אנחנו נערוך בדיקה יסודית, רצינית ומעמיקה כדי להבטיח שאסון כזה לא ישנה".
נתניהו הוסיף כי "חלק גדול מהנספים עדיין לא זוהה ואני מבקש להימנע מהפצת שמועות ברשתות החברתיות כי הדבר הזה קורע את לב המשפחות. תנו לרשויות לעבוד. אני חייב גם לציין שהיתה פה פעולת חילוץ מהירה של המשטרה, כוחות החילוץ והביטחון ואנחנו אסירי תודה להם - הם מנעו אסון גדול בהרבה".
השר אריה דרעי לפני האסון: "צריך לאפשר לכל יהודי הגעה חופשית למירון"
רבבות האנשים יכלו להגיע למקום לאחר עבודה מאומצת של פוליטיקאים רבים אשר עשו כל שביכולתם להבטיח שלא יוטלו הגבלות על כמות המשתתפים בהילולה.
בתוך כך, בתחילת אפריל פורסם כי השר אריה דרעי סיכם עם השר לביטחון פנים אמיר אוחנה כי לא תוגבל הגעת מתפללים להילולה. לאחר הפרסום מסר דרעי: "יום הילולת הרשב"י במירון הינו יום חשוב מאוד להמונים מכל גווני הקשת היהודית, בחסדי ה' נתוני התחלואה נמוכים ומשכך אין שום הגיון בהגבלת מתפללים באוויר הפתוח. צריך לאפשר לכל יהודי הגעה חופשית למירון, הגבלת מתפללים להגעת ההילולת הרשב"י תפגע קשות באמון הציבור".
במח"ש פתחו בבדיקה לבירור נסיבות האסון; מפקד המחוז לקח "אחריות מלאה, לטוב ולרע"; במשטרה הודפים את הטענות והביקורת חרף מסמך שקבע כי האחריות באירוע מוטלת עליה
המחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש) בפרקליטות המדינה פתחה בבוקר שישי בבדיקה לבירור נסיבות האסון, על מנת לברר האם עולים חשדות לפלילים מצד השוטרים במהלך האירוע הטרגי. זאת, בתום התייעצות דחופה שהתקיימה במשרד המשפטים ובהתאם להנחיית היועמ"ש אביחי מנדלבליט.
בתוך כך, לידי "מעריב" הגיע מסמך משטרתי המבוסס על לקחי אסונות באירועים המוניים קבע כי השטח המוקצה להילולה אינו תואם את האירוע וכי בעת אסון לא יהיה ניתן לשלוט בקהל. עוד נקבע: האחריות - על המשטרה.
מהמסמך עולה כי התשתיות על ההר לא יכולות להכיל את כמות האנשים שמגיעים להשתתף בהילולה, והוא קורא להגביל את כמות החוגגים, למנות מפיק לאירוע ולנקוט באמצעים.
מפקד מחוז צפון של המשטרה, שמעון לביא, מסר בתדרוך לתקשורת כי הוא "לוקח אחריות מלאה על כל מה שקרה באירוע, לטוב ולרע, ונבצע בדיקה מקיפה". עם זאת, ציין: "אני מוכן לכל בדיקה אבל מבקש - תמתינו עם ממצאי התחקיר, בוודאות זה לא היה באחריות המשטרה האירוע, אנחנו לא אחראים לטרגדיה".
עם זאת, במשטרה טענו היום כי מתוך בדיקה שנעשתה, על פי החוק אין סעיף לפריט רישוי באירועים מהסוג האמור בהר מירון. משמע, בניגוד לאירועים תחת כיפת השמיים של אמנים שבהם קיים סעיף רישוי בחוק, הר מירון מוחרג ולגביו אין סעיף המחייב הוצאת רישוי לאותו אירוע.
אולם, מפקד מחוז צפון במשטרה ניצב שמעון לביא, מצא דרך לנסות ולדאוג לבטיחות החוגגים באירוע, שעה שדרש אישור מהנדס בטיחות ומהנדס קונסטרוקציה למבנה היציע (טריבונה), שעליה רקדו המתפללים. יתרה מכך, כשהתקבלה חוות הדעת, דרש הניצב בדיקה נוספת בעקבות ממצאיה.
גורמים בכירים במשטרה כועסים על "הפיכת המשטרה לשק החבטות" וטוענים: "במשך שנים מתקיימים אירועים במירון בהשתתפות מאות אלפים ולמעט אמירת 'השם ישמור' לא נעשה דבר. איש ממקבלי ההחלטות לא דאג לתקן חוק או תקנה שתחייב הוצאת רישוי לאירוע מסוג זה, כמו שנדרש באירועים אחרים תחת כיפת השמיים, איש לא הגביל את מספר המשתתפים או הנוכחים במקום והרי ברור שמדובר במתחם הנושא רווח כלכלי כך שהמשטרה לא היה לה יד בקיומו של האירוע או יכולת לאסור את קיומו".
כמו כן, במשטרה היו מעוניינים שתוקם ועדת חקירה ממלכתית לבחינת האירועים הקשים ש"תנקה אותנו מכל רבב"
עדויות קשות של אנשי ההצלה והמשתתפים בטרגדיה הקשה; ח"כ אוריאל בוסו, שנכח באירוע, סיפר ל"מעריב": "מדובר באסון שלא זכור כמותו למעלה מ-100 שנה"
עשרות הרוגים ופצועים באסון הענק בהילולה במירון, והעדויות מהזירה הקשה מעידות על ההמולה והטרגדיה הגדולה. אחד הפצועים משחזר: "זה התחיל מעומס מאוד גדול. היו עליי הרבה אנשים, שכבתי על מישהו והוא לא נשם. היו צרחות ואנדרלמוסיה, ראיתי ילדים מתחתיי. הדבר היחיד שרץ לי בראש זה שאני לא רוצה שהילד שלי יהיה יתום".
ח"כ אוריאל בוסו מש"ס, אשר נכח באירוע, סיפר ל"מעריב": "מדובר באסון שלא זכור כמותו למעלה מ-100 שנה. אנחנו עדיין לא יודעים בדיוק מה גרם לטרגדיה הזו, גם לא ברור עדיין כמה חללים יש, כמה פצועים ובאיזה מצב, מדובר בכמות גדולה מאוד וכאן אנחנו מנסים ללמוד מהמתחם ומה שבאמת התרחש. אין ספק שזו טרגדיה נוראית. יתקיים תחקיר, נסיק לקחים ומסקנות".
"עצובים עמוקות מהטרגדיה"; מנהיגי העולם מגיבים על האסון במירון
האסון לא הותיר רק את הישראלים המומים וכואבים, אלא גם את מדינות העולם ששלחו חיזוקים ותנחומים. נשיא ארצות הברית, ג׳ו ביידן התקשר לראש הממשלה בנימין נתניהו, והביע תנחומיו על האסון במירון. נתניהו מסר לאחר השיחה: "הנשיא ביידן התקשר אליי וביקש להביע את תנחומיו וצערו על הטרגדיה שהתרחשה כאן. אני מודה לו בשמכם אזרחי ישראל".
בתוך כך, גם יו"ר הרשות הפלסטינית, מלך ירדן, מזכיר ארה"ב, שגריר איחוד האמירויות בישראל, נשיא הונדרוס ושר החוץ של הודו שלחו תנחומים על האסון.