דו"ח מקיף של מאסטרקארד שערך סקר בקרב 16 אלף תיירים מ-24 מדינות, מצביע על מהפכה של ממש בהרגלי הנסיעה העולמיים: מעבר מכלכלת מוצרים לכלכלת חוויות, עלייה בדרישה לקיימות, וחיפוש אחר יעדים זולים יותר. המגמות החדשות משנות את פני התעשייה ומשפיעות על כל השחקנים - מחברות התעופה ועד המלונות והאטרקציות.

הדו"ח חדש שמפרסמת מאסטרקארד על עתיד התיירות העולמית בשנת 2025 חושף תמונה ברורה: הנוסע המודרני מעדיף לתכנן הכל בעצמו, מחפש חוויות מותאמות אישית, ומודע יותר לסביבה ולכיס. הנתונים, שנאספו מ-16 אלף תיירים ב-24 מדינות, מסמנים מגמות שמשנות את פני תעשיית התיירות כולה.

סוף עידן סוכני הנסיעות

הממצא הבולט ביותר בדו"ח הוא הירידה הדרמטית בהסתמכות על סוכני נסיעות. לא פחות מ-83% מהנוסעים מעדיפים כיום לתכנן ולנהל את הטיול בעצמם, באמצעות כלים דיגיטליים מתקדמים ומערכות המבוססות על בינה מלאכותית, המספקות המלצות מותאמות אישית בזמן אמת.

"אנחנו רואים מעבר מובהק מהסתמכות על גורמי ביניים למודל של שליטה עצמית מלאה", נכתב בדו"ח. "התייר המודרני מחפש גמישות, התאמה אישית ואפשרות לשינויים בזמן אמת, דברים שהטכנולוגיה הדיגיטלית מאפשרת טוב יותר מסוכן אנושי".

הרכבת היעקוביטית (הארי פוטר), סקוטלנד (צילום: צילום מסך אינסטגרם)
הרכבת היעקוביטית (הארי פוטר), סקוטלנד (צילום: צילום מסך אינסטגרם)

חוויות במקום מוצרים

התפיסה הבסיסית של החופשה משתנה: במקום רכישת "חבילה" סטנדרטית, תיירים מחפשים חוויות ייחודיות ומרגשות שיותירו חותם רגשי. מדינות שהשכילו לזהות את המגמה מציעות כבר היום מסלולי תיירות חווייתיים במיוחד.

סקוטלנד, למשל, מקדמת מסלולי תיירות ייחודיים הכוללים נסיעה ברכבת הקיטור של הארי פוטר ולינה בטירות עתיקות, בעוד הודו השיקה פלטפורמה לחוויות מותאמות אישית כגון שיעורי יוגה פרטיים עם מומחים וסיורי אוכל קולינריים.

בהתאם לכך, נרשמת עלייה של 12% בהוצאות תיירות על חיי לילה ובילויים - סימן נוסף למעבר מצריכה פסיבית לחיפוש אחר חוויות אקטיביות.

בוקרשט (צילום: katie moon, unsplash)
בוקרשט (צילום: katie moon, unsplash)

ערך תמורת כסף: מזרח אירופה במקום פריז

שיקול מרכזי בבחירת יעדי נסיעה הוא כיום המשתלמות הכלכלית. לא פחות מ-50% מהמשיבים לסקר ציינו שהם מחפשים במכוון יעדים עם עלות מחיה נמוכה יותר מזו שבמדינתם.

המגמה בולטת במיוחד באירופה, שם ערים במזרח היבשת כמו בוקרשט, ורשה, בודפשט ופראג רושמות עלייה במספר התיירים על חשבון ערים מערביות יקרות יותר כמו פריז, לונדון וברצלונה.

יש גם שינוי בהעדפות האוכל עם עלייה משמעותית בביקוש ל'אוכל רחוב' אותנטי על פני מסעדות יוקרה, מה שמשקף את הרצון לחוויה מקומית אמיתית במחיר סביר.

קיימות: 70% מוכנים לשלם יותר עבור תיירות ירוקה

תיירות בת-קיימא הופכת לשיקול מרכזי בקרב הנוסעים המודרניים. 71% מהמשיבים ציינו כי הם מעוניינים להשאיר את היעד שבו ביקרו במצב טוב יותר מזה שמצאו אותו - מגמה שמעודדת מדינות להשקיע באטרקציות ידידותיות לסביבה.

הנתון המפתיע ביותר הוא שלא פחות מ-70% מהתיירים מוכנים לשלם 5% יותר עבור חוויות תיירות בנות-קיימא. עם זאת, רבים מהם מדווחים על מחסור במידע נגיש לגבי האפשרויות הקיימות.

ספרד היא דוגמה למדינה שהשכילה לנצל את המגמה, עם אסטרטגיות שיווק המבוססות על קיימות במסגרת פרויקט רחב היקף בשיתוף עם מאסטרקארד.

טיילור סוויפט (צילום: רויטרס)
טיילור סוויפט (צילום: רויטרס)

"אפקט טיילור סוויפט": אירועי ענק כמנוע כלכלי

הדו"ח מצביע על ההשפעה העצומה שיש לאירועים גדולים על כלכלות מקומיות. ניתוח כלכלי של הופעותיה של טיילור סוויפט בסיבוב ההופעות "The Eras Tour" בארה"ב מגלה כי ההוצאות על מסעדות באזורים הסמוכים לאצטדיונים עלו ב-68% בממוצע בימי ההופעות, בעוד שההוצאות על מלונות עלו ב-47%.

אירועי ענק הופכים למנוע כלכלי משמעותי עבור יעדים תיירותיים. ערים שמצליחות למשוך אירועים בינלאומיים גדולים כמו הופעות, אירועי ספורט או כנסים, נהנות מהשפעה כלכלית רחבה הרבה מעבר למתחם האירוע עצמו.

תיירים בברצלונה (צילום: שאטרסטוק)
תיירים בברצלונה (צילום: שאטרסטוק)

מברים ועד טייק אווי: כך תטיילו בלונדון כמו טיילור סוויפט
בריכת האינפיניטי החדשה בעיר: הצצה למלון הבוטיק שנפתח במרכז תל אביב

ה-Bleisure בעלייה: 75% משלבים עסקים ופנאי

מגמה נוספת שצוברת תאוצה היא ה-"Bleisure" - שילוב בין נסיעות עסקיות לפנאי. על פי הדו"ח, 75% מהנוסעים העסקיים משלבים כיום גם פנאי בנסיעותיהם, כאשר את הטרנד מובילים בני דור ה-Z והמילניאלס.

הנתונים מראים ש-43% מהצעירים מתכננים מראש לכלול בילויים ופעילויות פנאי במהלך נסיעות עסקיות. עבורם, העבודה אינה מגבלה אלא הזדמנות להכיר מקומות חדשים, ליהנות מאטרקציות ייחודיות ולהשיג איזון בין מחויבויות מקצועיות לזמן אישי.

הסיבה העיקרית להתרחבות ה-Bleisure היא הגמישות החדשה בשוק העבודה. המעבר לעבודה היברידית מאפשר לאנשי מקצוע לעבוד מכל מקום, וכך הם יכולים להמשיך לתפקד מקצועית גם כשהם רחוקים מהמשרד.

לסיכום, הדו"ח מצביע על כך שספקי תיירות שיצליחו להתאים את עצמם למגמות החדשות יהיו אלה שישגשגו בשנים הקרובות. בהתבסס על הממצאים, ניתן לזהות מספר כיווני פעולה עבור תעשיית התיירות: פיתוח חוויות ייחודיות ואותנטיות שאי אפשר לשחזר במקום אחר, השקעה בפתרונות דיגיטליים שמאפשרים תכנון עצמי ושליטה מלאה של המטייל, הדגשת הערך שמקבלים תמורת הכסף, במיוחד ביעדים יקרים יותר, שקיפות בנושאי קיימות והשפעה סביבתית של שירותי תיירות, התאמת שירותים לצרכי ה-Bleisure, עם מתקנים המאפשרים עבודה נוחה לצד חוויות פנאי.

מהדו"ח עולה כי ענף התיירות והתעופה עובר מהפכה משמעותית, והשחקנים שיתאימו את עצמם לצרכים המשתנים של התייר העכשווי - עצמאי יותר, מודע לסביבה ומחפש ערך כלכלי לצד חוויות משמעותיות - יהיו אלה שיובילו את הענף בשנים הקרובות.