מטיילים יקרים, אין זה סוד שטיסות מלוות בשלל כללי התנהגות לא כתובים. כפי שנמנעים מפאשלות אופנתיות בחיי היומיום, כך גם בעולם הטיסות ישנן טעויות שאף אחד לא רוצה לעשות.
מי מאיתנו לא היה עד להתנהלות מביכה בשדה התעופה? החל מנוסעים המתנהגים כטירונים בבידוק הביטחוני, דרך אלה הנדחקים סביב שער היציאה טרם תחילת העלייה למטוס, ועד לאלו הנאלצים לפתוח את מזוודתם ברגע האחרון בשל אריזת יתר. אך ההתנהלות שלנו במטוס עצמו היא זו שעשויה להכריע אם צוות הדיילים ירצה לברוח עם מצנח או להעניק לנו חוויית טיסה מיטבית.
בדקנו עם דיילי אוויר ותיקים מהם הפריטים שמומלץ בחום להימנע מהזמנתם במטוס. הנה חמשת הפריטים שקיבלו את התואר "אל תזמינו בשום אופן" – והנימוקים שמאחורי ההמלצות עשויים להפתיע אפילו את הנוסעים המנוסים ביותר.
משקאות חמים: הסוד המלוכלך
חשקה נפשכם בקפה חם לאחר טיסת לילה מתישה? חשבו פעמיים לפני שתלחצו על כפתור הקריאה לדייל. דייל אוויר עם עשר שנות ניסיון, חושף את האמת המטרידה: "מכלי המים במטוסים מכונים 'ראויים לשתייה' באופן רשמי, אך המים עשויים לשהות בהם תקופות ממושכות. איש אינו יודע באמת מתי נוקו לאחרונה, והם מהווים כר פורה לחיידקים".
כאילו זה לא מספיק, הוא חושף נוהל שיגרום לכם לחשוב פעמיים: "מעולם לא הורשינו לרוקן את שאריות הקפה לכיורי המטוס. במקום זאת, היינו אמורים לשפוך אותן לאסלות השירותים". הוא מוסיף בכנות: "אף פעם לא ראיתי איש מנקה את קנקני הקפה בין טיסות". מרגיש פתאום צורך בשתייה קרה?
חטיפים ריחניים: הסיוט של כולם
דמיינו לעצמכם חלל סגור, מערכת אוורור מוגבלת, ו-200 אנשים הלכודים יחד לשעות ארוכות. עכשיו הוסיפו לתמונה חטיף בעל ריח עז. דיילת אוויר מספרת: "החטיפים המקולים והמתובלים הם הגרועים ביותר. למרבה האירוניה, אנחנו מגישים אותם בסלסלת הפינוקים במחלקה הראשונה, אבל טעם הברביקיו במיוחד מפיץ ריח שגורם לנוסעים לחשוב שמשהו נשרף במטוס". הכלל הפשוט: הימנעו מחטיפים עם ניחוחות בצל, שום, ברביקיו או כל ארומה חריפה אחרת. שכניכם לטיסה יודו לכם בשקט.
מנות בשר: הימור מסוכן
ארוחות הבשר המוגשות במטוסים מציבות סיכון שרבים אינם מודעים לו, כפי שמסביר אלכס: "כשאתם מזמינים מנת בשר, אתם מפקידים את בריאותכם בידיהם של אנשים המתמודדים עם עיכובים בלתי צפויים ותקלות טכניות". חשבו על התהליך: המזון מוכן שעות או ימים לפני הטיסה, משונע למטוס, ומחומם מחדש. "אם הטיסה מתעכבת, או אם ישנה בעיה במערכת הקירור או החימום, הבשר עלול להפוך למדגרת חיידקים". מזהיר אלכס. "והרעלת מזון בגובה 30 אלף רגל, ללא גישה לטיפול רפואי מיידי? תודו שזה לא מצב אידיאלי".
מאכלים מגזיזים: הסבל המשותף
"מה שקורה במעיים שלכם בטיסה, לא נשאר במעיים שלכם", הוא מזהיר. "האוויר במטוס מסוחרר במערכת סגורה, כך שכל פעילות מעיים, מגיעה לאף של כל נוסעי המטוס. זו לא רק שאלה של נימוסים, אלא של שיקול דעת בסיסי".
מומחי תזונה מסבירים שהלחץ האווירי הנמוך בתא הנוסעים גורם להתרחבות גזים בגוף, מה שהופך מאכלים כמו כרובית, ברוקולי, קטניות, מוצרי חלב ומשקאות מוגזים למתכון מושלם לאי-נוחות - הן שלכם והן של סביבתכם. חסכו לעצמכם את המבוכה והשאירו אותם לארוחה שלאחר הנחיתה.
משקאות אלכוהוליים: האפקט המכפיל
כוסית אחת או שתיים במהלך טיסה נראית כמו דרך אידיאלית להרגיע חרדת טיסה או להתחיל חופשה בסטייל. אולם לפי המומחים, השילוב של אלכוהול וגובה הוא בעייתי במיוחד. הלחץ הנמוך בתא הנוסעים פוגע ביכולת הגוף לספוג חמצן כהלכה, כשמוסיפים אלכוהול למשוואה, התוצאה היא תחושת שכרות מוגברת וסיכוי גבוה יותר לסבול מהנגאובר חמור.
דיילת אחרת מציינת שמשקאות מסוימים בעייתיים במיוחד: "בלאדי מרי, למרות פופולריות שלהם בטיסות בעיקר בארה"ב, הם בעצם הבחירה הגרועה ביותר - שילוב של אלכוהול, מלח ברמות גבוהות, ומיץ עגבניות חומצי. הם מביאים להתייבשות קיצונית בסביבה שממילא גורמת להתייבשות." אז מה כן לשתות? התשובה פשוטה - מים, ועוד מים.
אז בפעם הבאה שאתם ממריאים לחופשה או לנסיעת עסקים, זכרו את חמשת הפריטים האלה והשאירו אותם מחוץ לתפריט האישי שלכם. בריאותכם, נוחותכם והיחסים הטובים עם צוות המטוס והנוסעים האחרים - כולם ירוויחו מכך.