תושבי פריז בחרו במשאל עם שהתקיים ביום ראשון לסגור 500 רחובות נוספים למכוניות, ולפנות מקום להולכי רגל, רוכבי אופניים ושטחים ירוקים. התוכנית, שתכלול גם הסרה של 10% ממקומות החניה הקיימים כיום בעיר, מרחיבה את המהלך הירוק של ראש העיר אן הידלגו, שבמסגרתו כבר הפכו 300 רחובות לירוקים ונקיים ממכוניות מאז 2020.

היוזמה, שמגיעה שנה לפני תום הקדנציה השנייה והאחרונה של הידלגו, תמשיך לשנות את פניה ואופייה של העיר שכבר נקטה צעדים משמעותיים להתרחק משליטת המכוניות ולהדגיש תחבורה ציבורית ואמצעי תחבורה אקטיביים. המטרה היא להפוך חמישה עד שמונה רחובות בכל שכונה לאזורים להולכי רגל, כאשר התושבים המקומיים יישאלו באביב הקרוב כדי לקבוע אילו רחובות יהיו המתאימים ביותר, עם תקציב ממוצע של 500,000 אירו (כ-540,000 דולר) לרחוב.

פריז (צילום: שאטרסטוק)
פריז (צילום: שאטרסטוק)

66% הצביעו בעד, אך רק 4% השתתפו

היוזמה, שאושרה על ידי 66% מהמצביעים, זכתה לחגיגות בעיריית פריז. נציב השטחים הירוקים וההירוק של פריז, כריסטוף נג'דובסקי, אמר כי שיעור האישור החזק מעיד שהתושבים אומרים בבירור שהם רוצים "יותר רחובות להולכי רגל, פחות מכוניות, יותר טבע בעיר".

אולם התוצאה מייצגת רק חלק קטן מהתושבים, כאשר שיעור ההצבעה עמד על 4% בלבד מהמצביעים הזכאים. בעוד ששיעור השתתפות זה עשוי להעיד על אדישות מסוימת מצד התושבים, למדיניות הירוקה של הידלגו יש גם מתנגדים.

חלק מבעלי העסקים והתושבים המקומיים בשכונת מונמארטר המתוירת מאוד, למשל, הביעו חששות שהליך הפיכת האזור להולכי רגל והסרת מקומות חניה המתרחש סביב הסקרה קר עלול להפוך את חיי היומיום מורכבים שלא לצורך עבור המקומיים. נשיא ארגון הנהגים "40 מיליון נהגים" כינה את הסרת הגישה למכוניות בפריז "החרמה הדרגתית של המרחב העירוני" שפוגעת באלה שאין להם ברירה אלא לנהוג.

בתוך קבוצה זו, הסרת מקומות החניה היא במיוחד נושא כאוב, לאחר שהעיר התחייבה בתכנית האקלים שלה לשנים 2024-2030 להסיר 60,000 מקומות חניה ולהחליפם בעצים.

מרכז מונמארטר בפריז (צילום: אינגאימג')
מרכז מונמארטר בפריז (צילום: אינגאימג')

מה צפוי לתושבי פריז?

תושבי פריז יוכלו לקבל תמונה ברורה למדי של מה לצפות מהרחובות הירוקים החדשים שלהם מהדוגמה של 300 הרחובות שכבר הושלמו מאז 2020. בהתמקדות ברחובות ליד בתי ספר, תוכניות אלה בדרך כלל הסירו נתיבי מכוניות וכן מקומות חניה, והחליפו אותם בשילוב של אזורים מרוצפים ואזורים מגוננים, עם יחס רחב של שני שליש ריצוף לשליש אחד של גינון.

המטרות של המרות אלו הן רב-תכליתיות. הן נועדו להפחית זיהום, לעודד הליכה ורכיבה על אופניים אל בתי הספר וממנם, להפחית את אפקט "אי החום העירוני" על ידי הכנסת צמחייה מווסתת טמפרטורה ולשפר את החוסן בפני שיטפונות על ידי החלפת משטחים אטומים באדמה פתוחה שיכולה לספוג יותר גשם.

פריז אינה לבדה בחזון שלה להפוך את המרחב העירוני לידידותי יותר להולכי רגל ולסביבה. ערים ברחבי העולם, מברצלונה ועד קופנהגן, אמסטרדם וסיאול, מובילות מגמה דומה של הגבלת תנועת מכוניות במרכזי הערים ויצירת "שכונות 15 דקות" שבהן תושבים יכולים להגיע לכל השירותים החיוניים בהליכה או רכיבה קצרה.