מאזינה שאלה את ד״ר מאיה רוזמן בשידור: היא רגילה לטחון פטרוזיליה ולהוסיף אותה למטבלים ותבשילים, ורצתה לדעת – האם גם הגבעולים תורמים כמו העלים? האם הטחינה הורסת את הוויטמינים? והאם בכלל יש שם ויטמין C? אז בואו נעשה סדר.

עלים או גבעולים?
רוב הרכיבים התזונתיים שבפטרוזיליה – כמו ויטמינים, נוגדי חמצון וברזל – מרוכזים בעיקר בעלים, ולא בגבעולים. הגבעולים לא מזיקים, ואפשר בהחלט להשתמש בהם, אבל מבחינת ערך תזונתי – הכוח האמיתי נמצא בעלים הירוקים.

לא סתם עוד עשב תיבול, פטרוזיליה (צילום: אינג'אימג')
לא סתם עוד עשב תיבול, פטרוזיליה (צילום: אינג'אימג')

מה קורה כשאנחנו טוחנים פטרוזיליה?
וויטמינים מסוימים עלולים להיהרס בחימום או בחשיפה לאור, אבל טחינה עצמה(בבלנדר או קוצץ) לא פוגעת ברוב הוויטמינים החשובים.

פטרוזיליה עשירה במיוחד בברזל, סידן, אשלגן, חומצה פולית (ויטמין B9) וויטמין K. כל אלה שורדים היטב טחינה – כך שאם את שומרת אותה בקירור ולא מבשלת יותר מדי – אין בעיה.

הברזל שבפטרוזיליה הוא ממקור צמחי (non-heme), שספיגתו בגוף נמוכה יותר בהשוואה לברזל ממקור חי. עם זאת, שילוב של פטרוזיליה עם מקורות לוויטמין C כמו פלפל אדום, יכול לשפר את ספיגת הברזל. לדוגמה, הוספת פטרוזיליה קצוצה למרק עדשים יחד עם פלפל אדום עשויה לשפר את זמינות הברזל לגוף.​

ומה עם ויטמין C?
נכון, יש בפטרוזיליה ויטמין C, אבל – וכאן מגיע ההבדל המשמעותי – הכמותשאנחנו אוכלים ממנה כל כך קטנה (כף-שתיים, שזה 5-10 גרם), כך שתרומתהוויטמין C בפועל מזערית. לעומת זאת, ירקות כמו פלפל אדום או עגבנייה – מהם אוכלים יחידה שלמה, יכולים להגיע ל-100 עד 200 גרם ולספק כמות משמעותית. 

שימו לב, למרות יתרונותיה, צריכה מוגזמת של פטרוזיליה עלולה להיות בעייתית עבוראנשים הנוטלים תרופות נוגדות קרישה, בשל תכולת ויטמין K הגבוהה שבה. ויטמין K משפיע על קרישת הדם, ולכן יש להתייעץ עם רופא לפני שינוי בצריכת הפטרוזיליה במקרים אלו.​

לסיכום, כן, יש לפטרוזיליה ערך תזונתי – במיוחד בעלים, הטחינה לא הורסת אתהוויטמינים המרכזיים. אבל אל תבנו עליה כמקור עיקרי לוויטמין C – עדיף פלפל.

לקורס של ד"ר מאיה רוזמן: איך משפרים את הבריאות ואיך יורדים במשקל בצורה שפויה והגיונית - לחצו כאן

לניוזלטר של ד"ר מאיה רוזמן - כתבות בתזונה ובריאות, עיצות וטיפים לשיפור הבריאות, ומתכונים נחמדים – ללא עלות - לחצו כאן