רבים מתעוררים באופן קבוע בין השעות שתיים לשלוש לפנות בוקר מסיבות שונות. לפי דו"ח שפורסם בעיתון "טיימס אוף אינדיה", הבנת הגורמים העמוקים להתעוררות בשעות אלה היא קריטית לטיפול בבעיה. שליטה במתח וגורמים נוספים בחיי היומיום עשויה לעזור לאנשים לשפר את איכות השינה שלהם וליהנות מלילות רגועים יותר.
בעוד שקל להאשים את הלחץ או חלומות אקראיים בהפרעות שינה, הסיבות האמיתיות עשויות להפתיע. מגוון גורמים סמויים, כולל חוסר איזון הורמונלי, הרגלי אורח חיים ואפילו תגובת הגוף למצבי לחץ, עלולים לתרום לבעיה זו.
קורטיזול, המוכר בכינויו "הורמון הלחץ", ממלא תפקיד מכריע במחזור השינה וההתעוררות. בתנאים רגילים, רמות הקורטיזול מגיעות לשיאן בשעות הבוקר המוקדמות כדי לסייע בהתעוררות, ואז יורדות בהדרגה במהלך היום, ומגיעות לנקודה הנמוכה ביותר בלילה. אולם, מחזור טבעי זה עלול להשתבש כתוצאה מרמות גבוהות של קורטיזול הנובעות מלחץ או חרדה, מה שמוביל להתעוררות לילית. הפחתת מתח ותרגול טכניקות הרפיה לפני השינה יכולים לעזור בוויסות רמות הקורטיזול ולקדם שינה רציפה.
תנודות הורמונליות, במיוחד במהלך גיל המעבר אצל נשים, יכולות להשפיע משמעותית על דפוסי השינה. נשים רבות חוות הזעות לילה וגלי חום, מה שמוביל להתעוררויות תכופות בסביבות השעה שלוש לפנות בוקר. טיפול נכון בחוסר האיזון ההורמונלי באמצעות טיפולים מתאימים ושינויים באורח החיים יכול לשפר את איכות השינה במהלך תקופת מעבר זו.
חרדה אינה מחויבת ללוח זמנים קפדני ויכולה להופיע במהלך הלילה, מה שגורם להתעוררות פתאומית. השקט והיעדר הסחות הדעת בלילה עלולים להגביר את עוצמת המחשבות המטרידות, מה שגורם להפרעות שינה. תרגול טכניקות הרפיה, כגון נשימה עמוקה או מדיטציה לפני השינה, יכול לסייע בהרגעת המוח ולהפחית התעוררויות ליליות.
הרגלים מסוימים בשעות הערב עלולים לתרום, ללא כוונה, להתעוררות בלילה. אכילת ארוחות שמנות או חריפות, או צריכת קפאין סמוך לשעת השינה עלולה לגרום להפרעות בשינה. חומרים אלה עלולים לגרום לקשיי עיכול או להגברת הערנות, מה שמקשה על שמירת שינה רציפה. בנוסף, חשיפה למסכי טלפון או מחשב, המפיקים אור כחול, לפני השינה עלולה להשפיע על ייצור מלטונין, הורמון המווסת את השינה. הגבלת זמן המסך בערב יכולה לשפר את איכות השינה.
גוף האדם פועל על פי קצב השעון הביולוגי - שעון פנימי של 24 שעות המווסת את מחזורי השינה וההתעוררות. הפרעות בקצב זה, כגון אלה הנובעות מעבודה במשמרות או זמני שינה לא סדירים, עלולות לגרום להתעוררות בלילה. שמירה על לוח זמני שינה קבוע ויצירת סביבת שינה מתאימה יכולים לסייע בהסדרה מחדש של הקצב היומי ולהפחית התעוררויות לא רצויות.