סוריה שהכרנו משתנה לחלוטין. ביום שבת מונתה בסוריה ממשלה חדשה, הראשונה מאז הפלת משטרו של בשאר אל-אסד. הנשיא החדש אחמד א-שרע הכריז כי ממשלתו החדשה תתמודד עם אתגרים רבים, בראשם המצוקה הכלכלית, "השחיתות והיעדר הצדק" כדבריו. הממשל יישאר נשיאותי, מה שמעניק בפועל לא-שרע שליטה ופיקוח על ממשלתו.
בניסיון לייעל ולחסוך בהוצאות, אוחדו מספר משרדים, למשל משרדי הנפט, החשמל והמים שאוחדו למשרד האנרגיה, ומשרדי סחר הפנים וסחר החוץ שאוחדו למשרד המסחר והתעשייה. אין יותר שרים ללא תיק או שרי מדינה שתפקידם לא מוגדר. בסך הכל, צומצמו משרות השרים ממוצע של 28/29 ל-23 בלבד. עד כאן, הכל בסדר לאורה.
אישה אחת, מעט מיעוטים
הבעיות מתחילות כאשר בודקים את הרכבה של הממשלה לפי רקע אישי, אזורים והשתייכות דתית. 17 מתוך ה-23 הם שרים חדשים לחלוטין. מבחינת הייצוג הנשי, ממוצע עלוב של 3/4 שרות בממשלות הקודמות, ירד הייצוג בממשלת א-שרע לאישה אחת בלבד. מבני המיעוטים ברור לחלוטין כי ממשלתו של א-שרע היא ממשלתם של הסונים (20 מתוך 23 שרים). ייצוג הדרוזים נותר שר אחד כמו בממשלות שמינה אסד בעבר.
אך ייצוגה של העדה העלווית ירד מממוצע של 3/4 שרים לאחד בודד. אותו ממוצע ירד גם במקרה של הנוצרים מ-3/4 לשרה אחת בלבד. יתר על כן, התפקידים שניתנו לבני המיעוטים הללו זותרים יחסית: פרופ' יערב סלימאן בדר (65), עלווי מלטקיה, אקדמאי בתחום התחבורה וחבר בעת' לשעבר הוא כעת שר התחבורה.
אמג'ד בדר (56) ממחוז סוידא, חוקר דרוזי בתחום החקלאות מונה לשר החקלאות. הנד קבואת (51), היא השרה היחידה. היא נוצרייה מדמשק ומומחית אקדמית בתחום דיאלוג בין הדתות שלמדה בארה"ב, הייתה פעילה לקידום מעמד האישה בסוריה וגם השתייכה לאופוזיציה הסורית במלחמת האזרחים לפני עשור.
א-שרע מנסה לקדם את בריתו עם הכורדים, מתוך תקווה שיעמדו בהסכם עמו, יתפרקו מנשקם ויעמידו לרשות המדינה את שדות הנפט בדיר-אזור. על כן, בניגוד לממשלות הקודמות בהן לא יוצגו הכורדים כלל, מינה א-שרע שני שרים כורדים. אמנם מדובר רק בשני שרים אך תפקידם חשוב: ד"ר מחמד עבד א-רחמן תרכו, לשעבר סגן נשיא אוניברסיטת דמשק ומומחה לענייני זכויות הילד, ישמש כשר החינוך. כורדי אחר, ד"ר מחמד יאסר ברניה ישמש שר הכלכלה. ספק אם ייצוג מזערי של שני שרים ירצה את האוטונומיה הכורדית בצפון-מזרח המדינה.
השר שיעשה את "העבודה המלוכלכת"
בניגוד לממשלות הקודמות, בהן כיהנו 15 שרים המצויים תחת סנקציות בינלאומיות, ישנו כיום שר אחד כזה. אלא שהשר היחיד הנתון לסנקציות הוא מהבכירים ביותר – שר הפנים. מדובר באנס ח'טאב שהיה חבר בארגון הטרור "היאת תחריר א-שאם" (סיעת שחרור סוריה, סניף ארגון אל-קאעדה בסוריה לשעבר) ושימש כאחד מסגניו של המנהיג א-שרע/אל-ג'ולאני. בארגון כונה ח'טאב "אבו אחמד חדוד".
הוא היה אחראי על ביטחון הפנים כאשר שלט ארגונו במחוז אדליב, תחת חסות טורקית והוא היה אחראי לחיסולם של לא מעט יריבים פוליטיים. מאז דצמבר משמש ח'טאב כראש המודיעין הכללי. נראה כי הוא האחראי על רדיפת ה"פֻלוּל" - נאמני המשטר הקודם, פעולות שהביאו בחודשים האחרונים למעשי טבח נגד המיעוט העלווי. אמנם א-שרע הוריד את השרים הנתונים לסנקציות לאחד אך הותיר את סגנו בתפקיד בכיר כדי לייצב את משטרו ולרדוף את מתנגדיו. כך מקווה א-שרע ליצור איזון בין תדמיתו הבינלאומית החדשה לבין הצורך לדכא את מתנגדיו.
השרים האסלאמיסטים
אם נביט במפת המינויים, נראה כי תפקידי המפתח – הנשיא (אין ר"מ), שר החוץ ושר הפנים – כולם בידיים של בכירי ארגון "היאת תחריר א-שאם". א-שרע הוריד בממשלתו את ייצוגה של הבירה דמשק וסביבותיה מממוצע של 9/8 שרים לחמישה והעלה את ייצוגה של אדליב, מוקד התמיכה שלו, מ-2/3 ל-4 שרים. עם זאת, מכהנים שרים שאינם מאדליב במוצאם אך היו חברים בארגונו.
מינוי נוסף שצריך להדאיג אותנו מלבד שר הפנים אנס ח'טאב הוא של שר ההגנה מורהף אבו קסרה (41). כמו ח'טאב, גם הוא מבכירי "היאת תחריר א-שאם", שכונה בארגון "אבו חסאן אל-חמאוי" ושילב את יכולותיו בהנדסה בקרבות נגד משטר אסד במלחמת האזרחים.
שר החוץ החדש, אסעד חסן א-שיבאני (38) בוגר דוקטורט לימודי פוליטיקה באיסטנבול וממייסדי ארגון הטרור "היאת תחריר א-שאם". כחבר באופוזיציה הסורית רקם קשרים עם ארגוני אופוזיציה אחרים בסוריה וזכה ללגיטימיות בינלאומית בזכות השתתפותו בכנסי האופוזיציה באירופה. א-שרע מקווה כי א-שיבאני יהיה האיש שבזכות קשריו הדיפלומטיים בטורקיה, סעודיה ואירופה, יסייע בהסרת הסנקציות מעל ארצו.
יש להוסיף לרשימת נאמני א-שרע "המיובאים" משלטונו הקודם מאדליב, את שר המשפטים החדש, האסלאמיסט מוד'הר אל-וייס, ששימש כחבר ב"היאת תחריר א-שאם" כשר משפטים באדליב. בנוסף, שרי האנרגיה, השיכון, הספורט והפיתוח האדמיניסטרטיבי, היו אף הם חברים ב"ממשלת ההצלה" שהקים א-שרע באדליב. נזכיר שאדליב נותרה מחוץ לשליטת משטר אסד אחרי מלחמת האזרחים ובחסותה של טורקיה.
האחים המוסלמים + חסות טורקית
כדאי להתייחס גם למינויו של המופתי החדש לצד מינוי הממשלה. מדובר בסמכות הדתית העליונה במדינה. לאחרונה נעצר "המופתי של אסד" בדר א-דין חסון, שנתן הכשר דתי לפשעי המשטר הקודם. המופתי החדש פופולרי מאד בסוריה, אך חשוב לשים לב לזהותו הפוליטית. מדובר בשיח' אוסאמה א-ריפאעי (80), סוני מהאסכולה השאפעית עם השפעה צופית, בדומה לאנשי דת בכירים בעברה של סוריה. הוא נחשב ל"אסלאמיסט מתון", כלומר תומך באחים המוסלמים אך מתנגד לדאעש. הוא התבטא בעבר נגד עיקרון שחרור האישה בטענה כי הדבר מנוגד לערכי האסלאם בסוריה. ב-2022 נפגש א-רפאעי עם אסמעאיל הניה ראש הדסק המדיני של חמאס דאז. עם זאת, המופתי החדש מתנגד בולט לאיראן ולמשטר הישן של אסד וממעט להתבטא בנוגע לישראל.
לסיכום, א-שרע מינה ממשלה שרובה אנשים בעלי חזות מקצועית עם תארים אקדמאים וניסיון בתחומם, כדי שתצטייר בעולם כמעין ממשלת טכנוקרטים. אך למעשה א-שרע אינו נשיא נבחר והוא מינה את ממשלתו באופן לא דמוקרטי. עדיין לא נראה בסוריה שום סימן להפרדת רשויות וגופי פיקוח וריסון בעלי אופי דמוקרטי. חלק גדול מהשרים ובעלי הכוח העיקרי הם למעשה נאמניו הקרובים של א-שרע שהשתייכו לארגונו.
הממשלה החדשה מבטאת את דמותה של סוריה החדשה: יותר דתית-סונית שמרנית, עם ייצוג מינימלי למיעוטים ולנשים. א-שרע ניסה לרצות את ה"בייס" שלו ב"אל-היאה" או מממשלתו הקודמת באדליב. אך הממשלה הנוכחית אינה מלמדת על רצינות כוונותיו של א-שרע לאחד את כל חלקי החברה הסורית ונראית יותר כ"ממשלת סוּניסטאן". האם הרכבה ישכנע את ארה"ב ואירופה כי הגיע הזמן להסיר את הסנקציות? ספק רב. הדבר תלוי בתהליכי דמוקרטיזציה נוספים בסוריה וימים יגידו אם הם אכן יתקיימו.
ד"ר ירון פרידמן הוא בוגר אוניברסיטת סורבון בפריז, חוקר, מרצה ומורה לערבית בחוג ללימודי המזרח התיכון והאסלאם באוניברסיטת חיפה. מחבר הספר 'העלוים בסוריה: דת, היסטוריה וזהות' (בריל 2010), מנהל את הניוזלטר "השבוע במזרח התיכון"