סקר חדש של מכון Pew שפורסם השבוע מפריך כמה מהמיתוסים הגדולים ביותר על דת וחברה בישראל. הסקר בחן את תנועת הזהויות בין קבוצות שונות של יהודים – חילונים, מסורתיים, דתיים וחרדים. הממצא הבולט: כמעט רבע מהיהודים בישראל שינו את זהותם בתחום הדת מאז הילדות.

לפי הממצאים, כ־22% מהיהודים עברו מקבוצה אחת לאחרת מאז ילדותם. החילונים שומרים על שיעורי שימור גבוהים יותר מהדתיים והמסורתיים. 93% מהיהודים הישראלים שגדלו כחילונים עדיין מזדהים כחילונים. לעומת זאת, רק 60% מהיהודים שגדלו כדתיים או כמסורתיים שמרו על זהותם.

כ־9% מהיהודים הישראלים הפכו לחילונים במהלך חייהם אחרי שגדלו בקבוצות אחרות (בעיקר מסורתיות). הדתיים חוו ירידה גדולה: 9% מהיהודים הישראלים שגדלו כדתיים עזבו את הקבוצה הזו. הנתונים מצביעים גם על מעברים בתוך קבוצת המסורתיים – 10% עזבו את הקבוצה, רובם הפכו לחילונים, ומנגד, 9% הצטרפו לקבוצה זו, רובם דתיים לשעבר. מעניין לראות שפחות מ־1% מהיהודים הישראלים שגדלו כחרדים עברו לקבוצות אחרות מאז ילדותם.

ממצאי הסקר אינם תומכים בטענות הנשמעות לעתים, על שחיקה במחנה הציונות הדתית. גם המיתוס שלפיו ישראל עוברת תהליך של "הדתה" והציבור החילוני מאבד את השפעתו לטובת הציבור הדתי אינו מתיישב עם הנתונים – שיעור המעברים מצביע על שמירה יחסית של הזהות החילונית. וגם חרדים, כנראה, אינם צריכים לחשוש מתהליך של חילון בתוכם.

הסקרים השונים מצביעים על כך שגם החילונים וגם המסורתיים מאמצים אלמנטים מהדת היהודית, אך הבעיה טמונה בשימור ההבדלים ובחיזוק ה"שבטיות". במקום לשאוף לזהות יהודית מאוחדת, הממסד הדתי נשאר מקובע בהבדלים שבין הקבוצות ויוצר חומות המפרידות בין חלקי החברה הישראלית.

שאלה מהותית שעולה מהנתונים היא מה המשמעות של כל המספרים האלה לאחר 7 באוקטובר. ישנו תהליך ברור של רנסנס יהודי, שבו היהדות יכולה לשמש גורם מלכד בחברה הישראלית, במיוחד לנוכח השסע החברתי המעמיק. עם זאת, אם הציבור יתעקש לשמור על חומות הפרדה, וימשיך להקפיד על חלוקות דתיות, לא תהיה דרך לייצר נרטיב יהודי חדש, כזה שמחבר את כל חלקי העם.

טבח שבעה באוקטובר בקיבוץ כפר עזה (צילום: REUTERS/Evelyn Hockstein)
טבח שבעה באוקטובר בקיבוץ כפר עזה (צילום: REUTERS/Evelyn Hockstein)

נרטיב יהודי חדש ראוי שיתבסס על הערכים היהודיים, על המסורת ועל התורה, אך עם זאת יסתכל לא רק לעבר ולהווה, אלא גם לעתיד. אם לא נעשה את הצעד הזה, נמשיך לדחוק את עצמנו לפינות מבודדות ולא נוכל לבנות חברה מאוחדת, שמבוססת על ערכים יהודיים שמכילים את כל הקבוצות. 

הכותב הוא יו"ר עמותת עתים