לאורך ההיסטוריה הייתה ארץ ישראל נקודת מפתח בנתיבי הסחר העולמיים, גשר בין מזרח למערב. במרוצת השנים פותחו נתיבי סחר רבים, אך כיום, למרות ואולי בגלל המלחמה, בצירוף חזרת טראמפ לנשיאות ארצות הברית, הסכמי אברהם והחיבור האנרגטי לאירופה שאותו אנחנו מובילים, נפתח חלון הזדמנויות חדש לחיזוק מעמדה של ישראל, להגברת היציבות האזורית ולשגשוג כלכלי שהשפעותיו גלובליות.

בספטמבר 2023 הכריז נשיא ארצות הברית לשעבר ביידן על תוכנית מסילת השלום: יצירת מסדרון כלכלי שיגיע מהודו, דרך האמירויות, סעודיה, ירדן וישראל, עד לאירופה. תוכנית זו, שמחזקת את מעמדה של ישראל בשוק האנרגיה, מחלישה את אחיזתה של איראן באזור ומהדקת את הברית בין ישראל למדינות המפרץ המתונות, הטרידה את ראשי השלטון בטהרן והיוותה גורם משמעותי לתקיפת איראן ושלוחותיה את ישראל.

תחילה היה נראה שהמלחמה עשויה לעכב את הנורמליזציה, אך כיום, לאחר שעוצמתה של ישראל התגלתה לעיני העולם בכלל ומדינות המפרץ המתונות בפרט, כשאיראן נחשפה בחולשתה וכשהנשיא טראמפ חזר לבית הלבן, נראה כי אנחנו עומדים בפני פרק חדש במזרח התיכון והרחבת הסכמי אברהם. המדינות הסוניות המתונות מבינות כעת שההתקרבות לישראל תשתלם להן גם בהיבטים ביטחוניים.

בהיבטים הכלכליים, חלק מהותי מתוכנית מסילת השלום עוסק במימן. מימן ירוק נוצר בעזרת אנרגיה מתחדשת, אינו פולט מזהמים והוא נחשב ל״דלק העתיד״. מדינות המפרץ, שהתברכו בקרינת שמש גבוהה, שמיים ללא עננים ושטחי מדבר נרחבים, יכולות להפיקו בעלות נמוכה, בעוד אירופה, הצורכת כ־10% מהאנרגיה העולמית, מחפשת מקורות לאנרגיה נקייה. ישראל, בשל מיקומה, יכולה לשמש גשר בין יצרניות המימן במזרח התיכון לצרכניות האנרגיה באירופה, תוך חיזוק הקשרים בין הצדדים. תחזיות אלה כבר באות לידי ביטוי במהלכים המובלים על ידי המדינות המעורבות. סעודיה, למשל, הצהירה שהעיר נאום העתידית תכלול פרויקט ייצור מימן ירוק בעלות של כ־8 מיליארד דולר.

שני משאבים נוספים העומדים בלב הגשר הכלכלי הם המים והגז הטבעי. אם בעבר היו המים מקור מלחמות עיקרי במזרח התיכון, הרי שכיום, בזכות הטכנולוגיה והחדשנות הישראליות, נמצאו פתרונות למחסור במים, ואנו משתמשים בהם כדי לחזק את הקשרים עם שכנינו. ישראל מייצאת מים לירדן, וטכנולוגיות מים לכל העולם. באופן דומה, בעבר הייתה ישראל יבואנית גז, בעוד שכיום היא מייצאת אותו למצרים ולירדן.

כמו כן, בנייתו של פרויקט הכבל החשמלי התת־ימי מואצת בימים אלה. במסגרתו מתוכנן חיבור חשמלי בין ישראל, קפריסין ויוון, ומשם לשאר יבשת אירופה. הפרויקט יחזק עוד יותר את החיבור האנרגטי בין ישראל לאירופה, יגוון את מקורות האנרגיה של היבשת ויאפשר לישראל קבלת גיבוי חשמלי מרשתות אירופיות בעת חירום.

הכותב הוא שר האנרגיה והתשתיות, חבר הקבינט