הממשלה החליטה לסיים את כהונת ראש השב"כ בטענה שראש הממשלה איבד בו אמון, והחליטה להדיח את היועצת המשפטית לממשלה בטענה כי היא "לעומתית" לממשלה. לכאורה אלה חדשות טובות: אחרי החלפת ראש השב"כ והיועצת המשפטית לממשלה, לא יהיו יותר חוסר אמון או התנהגות לעומתית, והממשלה תוכל לחזור ולפעול בהרמוניה. אלא ששוק המניות הגיב לחדשות בירידות שערים חדות, ומדד תל אביב 125 ירד ביום ראשון ב-3.7%. כך, מי שהשקיע חצי מיליון ש"ח במדד תל אביב 125, הפסיד ביום ראשון 18,500 ש"ח; סכום זה גבוה בכמעט 40% מהשכר הממוצע במשק. מדוע הגיב כך שוק המניות?
במכתב הכלכלנים שהתפרסם כבר בינואר 2023, ועליו חתמו 376 מבכירי הכלכלנים בישראל, בהם חתני פרס נובל, חתני פרס ישראל, נשיאי אוניברסיטאות לשעבר, ונשיאי האגודה הישראלית לכלכלה לדורותיהם, כתבנו בין השאר כי פגיעה בעצמאות מערכת המשפט והשירות הציבורי תגרום "לנזק חסר תקדים לכלכלה הישראלית".
החלפת ראש השב"כ בעצומה של חקירת שב"כ בעניין הקשרים בין יועציו הבכירים של ראש הממשלה לבין קטאר, והדחת היועצת המשפטית לממשלה בעצומו של משפט פלילי המתנהל נגד ראש הממשלה בחשד לשוחד, מרמה, והפרת אמונים, פוגעים קשות בעצמאות מערכת המשפט והשירות הציבורי. הם גם פוגעים בדמוקרטיה, שכן לפי חוק שירות הביטחון הכללי, השב"כ מופקד בין השאר על שמירת "סדרי המשטר הדמוקרטי ומוסדותיו," ואילו לפי פסיקת בג"ץ, היועצת המשפטית לממשלה אמונה על "שמירת האינטרס הציבורי ואכיפת החוק, וכן על קידום שלטון החוק וערכי היסוד של החברה" וחוות דעתה בסוגיות משפטיות "מחייבת את הממשלה ורשויותיה כל עוד בית-המשפט לא פסק אחרת".
לפיכך, תגובת שוק המניות איננה צריכה להפתיע. ללא שומרי סף חזקים ועצמאיים, הממשלה, אשר כבר היום שולטת הלכה למעשה בכנסת, תצבור כוח כמעט בלתי מרוסן. כוח כזה יאפשר לה לקבל החלטות ללא איזונים ובלמים. הממשלה תוכל אם תרצה בכך למנות אנשים לא מתאימים לתפקידים בכירים רק בגלל קרבתם לשרי הממשלה.
אל תגידו לא ידענו - הטבה מיוחדת למי שרוצה ללמוד אנגלית. לחצו כאן לשיעור ניסיון מתנה וללא התחייבות>>
מינויים כאלה יפגעו לא רק בפעולתם התקינה של המוסדות שהם יעמדו בראשם, אלא גם בתמריץ של אנשים מוכשרים להצטרף לשירות הציבורי, משום שהם ידעו שמסלול הקידום שלהם ויכולתם להשפיע יהיו מוגבלים. ללא שומרי סף הממשלה תוכל להקצות משאבים לטובת מגזרים צרים על חשבון כלל הציבור.
הממשלה גם תוכל, בעילות שונות, לפגוע בזכויות קניין, וכך יפגעו התמריצים של משקיעים ויזמים להקים עסקים חדשים או לפתח עסקים קיימים בישראל. ישראל גם תתקשה למשוך השקעות זרות אשר חיוניות למשל לענף ההייטק, שהוא קטר הצמיחה של המשק, ואשר חלק הארי מההשקעות בו מקורו במשקיעים זרים.
ממשלת ישראל רוצה לשלוט לא רק ברשות המחוקקת וברשות המבצעת, אלא גם להיות זו אשר מפרשת את החוק. לכן היא נחושה לסלק מעל דרכה שומרי סף חזקים ועצמאיים, שתפקידם לוודא שהממשלה פועלת בהתאם לחוק. מחקר כלכלי נרחב מראה שצבירת כוח בלתי מרוסן בידי הקבוצה השלטת הוא גורם עיקרי לנחשלות כלכלית, וכי ללא איזונים ובלמים הכלכלה נפגעת קשות, וכי פגיעה כזו נוטה להנציח את עצמה לשנים ארוכות. תגובת שוק המניות היא תמרור אזהרה. אם הממשלה תצליח לצבור כוח בלתי מרוסן, הישגיה הרבים של כלכלת ישראל יימחקו, ונחדל להיות מדינה משגשגת.
מאת פרופסור יוסי שפיגל, הפקולטה לניהול ע"ש קולר, אוניברסיטת תל אביב, נשיא האגודה הישראלית לכלכלה, וחבר פורום הכלכלנים לשמירה על הדמוקרטיה