לאחר שכבר כיהן כשר החוץ וכשר הביטחון, ובתום כשנתיים וחצי בגלות האופוזיציה, חזר השבוע אביגדור ליברמן אל מוקדי הכוח וההשפעה כשהתיישב על כורסת שר האוצר.

רק לפני חודשים ספורים, כשלכולם היה נדמה שלעולם חוסן ושנמשיך לקום אתמול בבוקר כל עוד לבנימין נתניהו ולשותפיו יהיה נוח לחיות במצב הבחירות הבלתי פוסקות, טען ליברמן בשיחותיו הפרטיות עם אנשי גוש השינוי כי המצב אינו גזירת הכתוב וכי הקמת ממשלה שלא נתניהו עומד בראשה הינה משימה בת השגה.

בזמן שבליכוד שינו נימה, שיגרו מסרים תקיפים כלפי "איווט שנהיה שמאלן" ואף קבעו כי "איווט גמר את הקריירה שלו", הוא המשיך בשלו, ולא הסיר את עינו האחת מהמטרה הראשונה שהיא החלפת נתניהו. את עינו השנייה הותיר ממוקדת במטרה הנוספת והיא משרד האוצר. השבוע, כאמור, הוא סימן וי כפול על שני היעדים.

מזה שנים ארוכות שאת ליברמן סובב חוג מצומצם ודיסקרטי של שומרי סוד. חמישה אנשים בסך הכל. הסביבה המפלגתית והסיעתית של שר האוצר הטרי אמנם ידועה ומוכרת מזמן, אך המעגל הקרוב שלו מקפיד להתרחק מאור הזרקורים.

אותם אנשים לא משו ממנו גם ברגעים המורכבים ביותר, כשהפך לח"כ מן המניין עם עתיד פוליטי לוט בערפל. הם תמיד נשארו שם וכעת, כשהוא חזר רשמית להיות אחד האנשים החזקים במדינה, הגיע הזמן להכיר אותם מקרוב.

אביגדור ליברמן ושרון שלום (צילום: שחר עזרן)
אביגדור ליברמן ושרון שלום (צילום: שחר עזרן)

החמישייה הפותחת של ליברמן התגבשה לפני הרבה שנים. ליברמן סומך עליהם בעיניים עצומות וכולם עברו דרך ארוכה ולא מעט מבחנים ביחד. כולם סולדים מהתחככות עם התקשורת, כולם אפילו לא מעלים על דעתם להדליף וכולם, כאמור, נהנים מאמון אדיר של "הבוס", כפי שמכונה ליברמן בתוך המפלגה.

ראשית כל, המבוגר שבחבורה, עו"ד עלס דוברונסקי, שהיה בצוות ההקמה של ישראל ביתנו ב־99, שכיהן בוועידת היסוד של מפלגתו של ליברמן ומאז ועד היום משמש יו"ר הוועדה המתמדת – ועדת המינויים של המפלגה. בניגוד למה שנתפס בחוץ, לדוברונסקי יש משקל מכריע בבחירת האנשים המשובצים ברשימה לכנסת. דוברונסקי הינו עו"ד ותיק וממולח, איש אמיד מאוד שאינו זקוק לא למושב בדירקטוריון ולא לג'וב כלשהו. בנו, אגב, הופיע כחבר פאנל בתוכנית הטלוויזיה "הכרישים", כיזם צעיר שהצליח מאוד בעסקים גם בארצנו וגם מעבר לים.

שותפו של ליברמן לגיבוש האסטרטגיה הוא שרון שלום. שלום, ששימש כראש המטה של ליברמן כשהאחרון כיהן כשר הביטחון, היה מיועד לתפקיד מנכ"ל משרד האוצר, אך מפאת תוחלת החיים הלא ודאית של הקואליציה הנוכחית, החליט להישאר בשוק הפרטי, שם הוא עושה חיל בשנים האחרונות.

שלום מלווה את ליברמן מאז שהלה כיהן כשר התשתיות בתחילת המילניום. יחסי הקרבה שהתפתחו בין השניים צלחו את כל המבחנים, כולל חקירות משטרה, מעצרים, פיתויים ולחצים למיניהם. שלום שותף סוד אמיתי גם בנושאים מקצועיים, גם בנושאים פוליטיים וגם בנושאים אישיים. כל הספקות והלבטים מלובנים במפגשיהם בארבע עיניים, בדרך כלל בביתו של שלום או על הדשא של ליברמן בהתנחלות נוקדים.

עלס דוברונסקי (מימין)  (צילום: ענת מוסברג)
עלס דוברונסקי (מימין) (צילום: ענת מוסברג)

לא שוכח ולא סולח

השלישי בחבורה, המכונה בפי ליברמן "צדיק", הוא אבי אבוחצירא, חרדי מבני ברק המשמש כיום כיועצו של ראש עיריית ירושלים משה ליאון. יש להבין שהתואר "צדיק" אינו הלצה, אלא דרגת כבוד עליונה מפי ליברמן. השניים נפגשו כשליברמן עמד בראש האיחוד הלאומי, ואבוחצירא היה עוזרו הקרוב של הח"כ דאז, הרב בני אלון ז"ל.

מאז אבוחצירא הינו נושא כלים פוליטי המופקד על עבודה יומיומית מול ראשי ערים, חברי כנסת ממפלגות אחרות, פעילי ליכוד ואנשי הקשר של ליברמן ממרכז הליכוד. יודעי דבר מספרים שלא מזמן, באחד המפגשים עם החבורה הוותיקה של ליברמן מימי הליכוד, הסביר אבוחצירא את כל השתלשלות היחסים והאירועים בין ליברמן לנתניהו, ובין ליברמן והחרדים.

לגבי נתניהו, אמר אבוחצירא ש"האיש עשה טעות אסטרטגית כאשר רימה את איווט בתקופת כהונתו כשר הביטחון ובהתייצבותו החד־צדדית לצידם של דרעי, ליצמן וגפני בכל הוויכוחים שהיו לאיווט עם המפלגות החרדיות. עם כניסתו של איווט למשרד הביטחון, היו סיכומים ברורים עם נתניהו, והדגל שלו היה, כמובן, רצועת עזה וחמאס.

נתניהו הבין שאם ליברמן אכן יחסל את אסמאעיל הנייה ויצליח מול חמאס, הוא זה שיהפוך לראש הממשלה, ושום כוח לא יעצור אותו. לכן הוא פשוט חתר תחתיו מרגע הראשון של איווט כשר הביטחון עד לפיצוץ, כאשר בניגוד לעמדתו של איווט, ביבי החליט להיכנע לחמאסניקים ולהגיע להסדרה".

אבי אבוחצירא (צילום: ללא)
אבי אבוחצירא (צילום: ללא)

עוד עלה מדברי אבוחצירא באותו מפגש כי "גם נושא דת ומדינה, שכל כך חשוב לקהל בוחריו של ליברמן, כמו למשל חוק גיוס בני הישיבות שדרעי וגפני אמרו שיידעו לחיות עם זה. אך לאחר שליצמן החליט להרים את נס המרד ואמר שהוא מתנגד ואינו מוכן, כל המנהיגות החרדית התיישרה עם ליצמן".

"זה תמיד מה שקורה אצל פוליטיקאים חרדיים: מישהו תופס עמדה קיצונית ומתחיל לחמם את התקשורת החרדית ולפעמים גם את הרחוב החרדי באמצעות הפשקווילים - ובסוף כולם מיישרים קו. נתניהו, שאחרי ההצבעה בקריאה הראשונה של החוק עלה לדוכן והסביר שמדובר בחוק אחראי וממלכתי, מיד הפנה, כמובן, לאיווט את הגב. כך גם בדו"ח בנושא הגיור ובנושא סגירת המרכולים בשבת, כשדרעי עשה את זה סמוך לבחירות המוניציפאליות - כאילו בכוונה הכניס לאיווט את האצבע לעין".

אבוחצירא המשיך והסביר לנוכחים במפגש כי "היו עוד כמה אירועים פחות חשובים, אבל בסופו של דבר איווט הבין שפוליטיקאים חרדיים מודל 2018 שונים לגמרי מפוליטיקאים חרדיים מודל 1996, שיחד איתם הקים את ממשלתו הראשונה של נתניהו. שנים בשלטון הפכו אותם לכוחניים, לברוטאליים, לשיכורי כוח עם ביטחון עצמי מופרז. הם גם הבינו שנתניהו קיבל החלטה אסטרטגית ללכת קודם כל איתם.

"הברית איתם קרצה לו כי בניגוד לשאר המפלגות, הם לא מתערבים בנושאי חוץ וביטחון. לכן גם כאן איווט הבין שדרכו חסומה, וכל ניסיון להשיג הישג כלשהו בנושא דת־מדינה בתוך הקואליציה עם ביבי והחרדים פשוט נועד לכישלון מראש. למרות שגם נתניהו וגם דרעי מכירים שנים רבות את איווט ואת אופיו, הם כנראה היו בטוחים שבמצבו הנוכחי אין מה לחשוש ממנו - וטעו בגדול".

אבוחצירא הוסיף באותו מפגש כי "המסמר האחרון בידידות ובשיתוף פעולה של עשרות שנים היה שורה ארוכה של תלונות אנונימיות שהוגשו למשטרה ולמס הכנסה נגד איווט ושני בניו. מי שהגיש את אותן תלונות השתמש בשירותיהן של חברות חקירה פרטיות, כשהחשבון שולם בידי מקורות עלומים בחו"ל. איווט משוכנע עד היום כי ביבי מעורב בעניין, כשבאותו רגע הוא הפך מיריב פוליטי לאויב שאין לו סליחה ומחילה".

אבוחצירא ציין באותו מפגש סגור כי "אריה דרעי, חבר הנפש לשעבר של איווט, מכר כנראה את ליברמן אצל נתניהו ועדכן אותו בדבר שיחות אישיות שהתנהלו ביניהם. כשזה נודע לאיווט, דרעי נשרף באותו רגע לחלוטין. גם החרדים וגם ביבי שכחו שעם איווט לא מתעסקים. השבוע הם למדו את זה על בשרם וכדאי להם לקחת את זה בחשבון גם לעתיד.

"כאשר לפני כשנתיים איווט הגדיר את יעדיו מחדש כהחלפת השלטון והעומד בראשו, קואליציה בלי ש"ס ובלי יהדות התורה ועם תיק האוצר, כולם גיחכו. ביבי והחרדים לא האמינו ולא לקחו את זה ברצינות. אין לי ספק שלו היו יודעים מה הסוף, הם היו חוסכים למדינה ארבע מערכות בחירות ונותנים לו את חוק גיוס בני הישיבות וגיור בידי רבני העיר. הכל יכול היה להיות אחרת, אבל שיכרון כוח גרם להם לאובדן חושים ולהערכות מוטעות.

"ניסיונות סולחה, תיווך ומסרים למיניהם שהועברו לאיווט – אין להם שום סיכוי. ההתנהלות הבוטה שלהם כיום והמתקפות נטולות הרסן ברמה האישית על איווט, חוסמות למעשה כל אפשרות לדיאלוג שקט וענייני בהווה וגם בעתיד. כדאי גם לאחרים, לא רק לחרדים, לקחת בחשבון שעם איווט אפשר להתווכח ואף לריב פוליטית, אפשר להתעמת איתו, אך עדיף לא לעבור לפסים אישיים ולא להתעסק ברמה האישית. לא איתו ולא עם בני משפחתו. איווט לא שוכח ולא סולח".

עד כאן דבריו של אבי "הצדיק" אבוחצירא באותו מפגש סגור עם פעילי הליכוד הוותיקים.

המחליפה של קירשנבאום

דמות מפתח נוספת היא אינה זילברגרץ, המנכ"לית הנוכחית של ישראל ביתנו. זילברגרץ היא אשתו של חברו הקרוב של ליברמן, מרק זילברגרץ, שמלווה אותו מתחילת שנות השמונים. איש מופנם ודיסקרטי כאיווט עצמו, אשר שירת עשרות שנים ביחידת המחשוב במשטרה.

זילברגרץ הוכנסה לקלחת כברירת מחדל עם פרוץ פרשת השחיתות בישראל ביתנו. עם פרישתה של פאינה קירשנבאום, עלה צורך דחוף במציאת מישהו שימלא את מקומה. זילברגרץ עצמה עבדה שנים בסוכנות היהודית, ובין היתר עמדה בראש נציגות הסוכנות במוסקבה.

תחילה איווט לא חשב עליה ברצינות, אלא כממלאת מקום לזמן קצר. אבל היא ידעה להפתיע אותו ביכולותיה הארגוניות, בהבנתה את בני האדם וגם בכישרון לסחוב אנשים ולאחד אותם לצורך משימות שונות ומגוונות. מאז הבחירות המוניציפליות האחרונות ב־2018 היא הפכה לאישיות הדומיננטית במפלגה, מאוד קרובה ומאוד משפיעה על כל הנושאים המפלגתיים.

האחרון בחמישייה הפותחת הוא ידידו הוותיק של ליברמן, איש עסקים ישראלי שעשה את כספו בלונדון, שמואל חייק, המכונה בפי ליברמן בחיבה "הסוחר מבגדד". השמועות מספרות שהם הכירו אי־שם בשנת 1979, כשחייק שימש כעוזרו של שר החקלאות דאז, אריאל שרון. בשנת 1981, לאחר שהחליט לפרוש מעסקים פוליטיים ולעבור לעסקים ריאליים, העתיק את מגוריו ללונדון ובנה אימפריית נדל"ן. אבל החיבה לפוליטיקה, כנראה, מעולם לא עזבה אותו. כמו דוברונסקי, גם הוא אינו זקוק לג'ובים, לכסף, או לתודעה ציבורית.

חייק מנהל שנים רבות מטעמו של ליברמן את כל המשאים ומתנים הקואליציוניים, ודעתו חשובה מאוד בהחלטה הסופית שאיווט מקבל. השניים קשורים זה בזה וחייק מעריך מאוד את איווט ומזדהה באופן מלא עם תפיסת עולמו. גם במו"מ הקואליציוני האחרון הוא היה מעורב לחלוטין, כאשר עודד פורר עמד בפרונט, וחייק מאחוריו.

החמישייה הפותחת הזאת היא החוג הפנימי, האמיתי, של שר האוצר החדש. זה לא משנה מה הסטטוס הרשמי של כל אחד מהם, והיכן הם נמצאים פורמלית. ליברמן נפגש עם המון אנשים, יושב בלא מעט ישיבות, מקשיב לכולם, אבל ההחלטות החשובות באמת נופלות רק במסגרת הפורום הצמוד הזה.

[email protected]