"בסוף רמת גן יש מקום מיוחד, שם אפשר לעמוד ולהריח שוקולד" - המשפט הזה, שמהדהד בזיכרון הקולקטיבי של דורות של ישראלים, מתייחס למפעל עלית המיתולוגי ברמת גן, שנמצא כעת בעיצומו של תהליך שימור מקיף ומורכב. הפרויקט, שמנוהל מקצועית על ידי חברת פרסקו, צפוי להסתיים בסוף יוני 2025, עם חזרתה של מכללת שנקר לפעילות במבנה.
המפעל, הממוקם בפינת הרחובות ז'בוטינסקי וארלוזורוב, היה במשך עשרות שנים סמל תעשייתי והפיץ את ריח השוקולד המתוק ברחבי האזור. המבנה המרשים בן 3,000 מ"ר, נבנה בשנת 1934 על ידי איש העסקים אליהו פרומצ'נקו ותוכנן על ידי המהנדס שלמה פונרוב בסגנון הבינלאומי התעשייתי.
אתגרים ייחודיים בשימור מבנה תעשייתי
אריק אברג'יל, מנהל תחום השימור בחברת פרסקו, מתאר את האתגרים המיוחדים בפרויקט: "במהלך העבודה, נתקלנו באתגרים לא קלים, המאפיינים מבני שימור רבים. אחד האתגרים בשימור מבנה תעשייתי משנות השלושים הוא העובדה שהוא בנוי מהרבה מאוד סוגים של לבני סיליקט וסוגים שונים של לבנים ובלוקים, בהתאם לחומרים שהיו זמינים בעת ההיא".
במסגרת עבודות השימור, הושאר מקטע אחד חשוף בשלד, מעין "חלון הצצה" לשלד בחזית המבנה, המאפשר לראות את הלבנים המקוריות. "עקב ריבוי חומרי תשתית בשלד ומישוריות שונה, היה צורך להתאים את מערכת הטיח לאתגר הזה", מוסיף אברג'יל.
אתגר נוסף היה הפגיעה הקשה בבטונים כתוצאה מהלחות והרטיבות שהמפעל ייצר בזמן פעילותו. שיקום הבטון והטיח היה מורכב במיוחד מאחר והבניין נבנה במספר תקופות שונות, דבר שיצר סטיות גדולות בטיח בין הקומות. "היתרון של פרסקו הוא בפיתוח והתאמת פתרונות מתקדמים בתחום הבניה וזה גם מה שעשינו פה", מסביר אברג'יל.
שימור הפרטים המקוריים
רוב הריצוף המקורי באגף המנהלה נשמר, כולל רצפת שחמט ייחודית בצבע בורדו-אפור, ומה שלא ניתן היה לשמר, שוחזר בקפדנות. הארובות המקוריות, שמהוות את סימן ההיכר של הבניין, עוברות אף הן תהליך שימור. חלק מהמאפיינים הארכיטקטוניים שזוכים לשימור הם גם החומה ההיסטורית שהקיפה את המבנה ונותרה על ציר רחוב ארלוזורוב. המשרביות המאפיינות את כותרת החומה מופיעות גם בחזית המבנה, ומהוות חלק חשוב מהמראה האיקוני שלו.
מירב שאול, הבעלים של ש. מירב פרויקטים בע"מ ומפקחת השימור מטעם החברה הכלכלית רמת גן, מדגישה את החשיבות של שימור מבני תעשייה: "ישנה מגמה עולמית ומקומית לשמר מבני תעשייה, שהם לרב מבנים מאוד גדולים שתופסים מרחב משמעותי, חלקם התרוקנו מתוכנם המקורי וניתן לצקת בהם תכנים ושימושים עדכניים כחלק מההתפתחות המודרנית. העלתם על נס מבחינת גורמי השימור בארץ ובעולם תופסת את מפעל עלית בדיוק במשבצת הזו והוא מהווה דוגמא מיוחדת לשימור מבני התעשייה".
המבנה היה חלק מציר תעשייה שקידם ראש העירייה המיתולוגי של רמת גן, אברהם קריניצי, שכיהן בתפקידו במשך 40 שנה. ציר זה דחף את רמת גן להיות עיר בצמיחה מהירה, שמשכה פועלים רבים להתיישב בה.
המפעל כלל במקור מספר מבנים, אך מרביתם נהרסו לאחר העברת קווי הייצור למפעל הממתקים שטראוס-עלית בנצרת עילית בשנת 2003. המבנה הנוכחי הוא הראשון שנבנה במתחם וכלל אולמות ייצור ואגף משרדי הנהלה. החזית המעוגלת שלו בפינת הרחובות הראשיים הפכה לסימן ההיכר האדריכלי של הבניין.
כיום, המבנה מהווה נכס של עיריית רמת גן, ומאכלס את המחלקה לאומנות של מכללת שנקר, אחד המוסדות המובילים בישראל בתחומי ההנדסה והעיצוב. כחלק מתכנית הפיתוח באזור, שכוללת שני מגדלים חדשים בעורף המפעל על ידי חברת אזורים ומגדל חברה לביטוח, היזמים חויבו כמטלה ציבורית לשמר את המבנה ההיסטורי.
את עבודות השימור מבצע קבלן 'קן התור הנדסה ובניה – קנטאור', בפיקוח אדריכלי השימור אמנון בר אור - טל גזית אדריכלים, אמנון בר אור וסיוון אברג'ל אדריכלית אחראית.
לאחר השלמת עבודות השימור בסוף יוני 2025, מכללת שנקר תחזור לפעילותה במבנה ההיסטורי, שישלב בין מורשת העבר לחדשנות העתיד.