שולחן חג הפסח העמוס במאכלים ייחודיים, מבוסס על מסורת והרגלים שעוברים מדור לדור. בשנים האחרונות חובבי המתכונים והאוכל החלו לעסוק גם במתכונים כשרים לפסח, כאשר ביקשו להפריך את המחשבה שהתקבעה אצל רבים, כאילו בלתי ניתן למצוא מתכונים כשרים לחג - וטעימים. אז הנה כמה מתכונים שבוודאי יגרמו לכם לשכוח שחשבתם כך.
בורקס משולשי מצות במלית בשר - החומרים (ל־6־8 מנות):
• 3־4 כפות שמן זית
• ½ כוס קוביות בצל
• 300 גרם בשר טחון
• 1 כפית שום קצוץ
• ½ כוס שמיר או פטרוזיליה קצוצים
• 1 תפוח אדמה קטן מבושל ומעוך
• מלח ופלפל, לפי הטעם
• קורט קינמון טחון
• 1 ביצה בגודל M
• 6־4 מצות
לבלילה:
• 2 ביצים בגודל L
• 3 כפות מים
להגשה:
• 1 לימון חתוך לרבעים
• ½ כוס פטרוזיליה קצוצה
למתכונים נוספים היכנסו לאתר הקולינרי של פסקל פרץ-רובין
אופן ההכנה:
במחבת רחבה מחממים את שמן הזית ומטגנים את הבצל. מוסיפים את הבשר ומטגנים 3־2 דקות תוך ערבוב ומעיכה. מוסיפים את השום, השמיר או הפטרוזיליה ותפוח האדמה המבושל. מתבלים במלח, פלפל וקינמון ומערבבים היטב. מסירים מהאש, מוסיפים את הביצה ומערבבים היטב לעיסה אחידה. מצננים.יוצקים מים לקערה וטובלים בהם את המצות במשך מספר שניות. חוצים אותן ומניחים על מטלית לחה. מכסים ומשהים 15 דקות.
לאחר מכן מחלקים את המצות הלחות לארבע. מניחים 1־½1 כפות מלית במרכז כל ריבוע. מקפלים למשולש ומהדקים היטב את הקצוות. בדרך זו ממלאים את כל המצות. מסדרים את המשולשים הממולאים במגש רחב ומכסים במגבת לחה. מחממים שמן במחבת רחבה (כמו שמן לטיגון שניצל). טורפים היטב את הביצים והמים. טובלים את המצות הממולאות בבלילה ומטגנים משני הצדדים, עד הזהבה. מעטרים בפטרוזיליה קצוצה ומגישים חם, עם פלח לימון.
דרגת הקושי: בינונית
משך ההכנה: כשעה
סוג המנה: בשרית
גלילת מצות - החומרים (לגלילה גדולה או שתיים קטנות):
• 8־9 מצות שבורות לחתיכות
• 1 כף אבקת נס קפה
• ½2 חבילות שוקולד מריר שבור לקוביות
• 1 כפית ברנדי או כל ליקר אחר
• 1 כפית תמצית וניל
• ½־1 כוס יין קידוש אדום (או תירוש או חלב
או חלב שקדים)
• ½1–2 מכלים של שמנת מתוקה (או שמנת צמחית)
לעיצוב:
• ½ כוס אגוזי מלך קצוצים או פיסטוקים קלויים
• ½ כוס קמח מצה
לעיטור:
• ¾ כוס ציפוי שוקולד מוכן
• ½ כוס סוכריות שוקולד או תלתלי שוקולד לבן ושחור, לפי בחירתכם
אופן ההכנה:
מניחים בקערה גדולה את המצות השבורות ומפזרים מעל אבקת נס קפה. בקערה נפרדת מניחים את קוביות השוקולד. יוצקים לקלחת את השמנת ומביאים לרתיחה על להבה בינונית. יוצקים את השמנת על קוביות השוקולד ומערבבים היטב עד להמסה. מוסיפים את הברנדי ותמצית הווניל ומערבבים. יוצקים על המצות חצי כוס יין ומערבבים. מוסיפים את בלילת השוקולד והשמנת ומערבבים. במידת הצורך מוסיפים עוד יין. מערבבים.
לאחר מכן מניחים נייר אפייה על משטח עבודה. מפזרים על השליש התחתון קמח מצה בשכבה אחידה. מניחים מעל את תערובת המצות עם השוקולד ומהדקים היטב (אפשר לחלק את הכמות לשניים). מפזרים מעל אגוזי מלך או פיסטוקים. מפזרים בצדדים קמח מצה ומגלגלים את הנייר תוך כדי הידוק. מניחים על מגש ומאחסנים במקרר או במקפיא. חצי שעה לפני ההגשה מוציאים את הגלילה, משחררים את עטיפת נייר האפייה ומצפים בציפוי שוקולד. מפזרים מעל סוכריות, תלתלי שוקולד או כל עיטור אחר לפי טעמכם. פורסים ומגישים.
דרגת הקושי: בינונית
משך ההכנה: כשעה (לא כולל זמן הקירור)
סוג המנה: חלבית (אפשרות לפרווה)
טיפסקל:
אפשר להוסיף לעיסת המצות פירות מיובשים ו/או אגוזי מלך ופיסטוקים. אפשר לפזר על נייר האפייה לפני הגלגול פתיתי קוקוס או אגוזים גרוסים, פירורי קמח מצה או בוטנים.
ריבועי מצה עם שוקולד, קוקוס ואגוזים - החומרים (ל־12 ריבועים):
• 4 מצות
• 100 גרם חמאה או "מחמאה" או "מזולה לאפייה"
• ½ כוס סוכר חום דחוס
• 2 כפות מייפל או סילאן
• ¼ כפית קינמון (לא הכרחי)
לציפוי:
• 100 גרם שוקולד מריר או חלב
• 1 כפית שמן
לפיזור:
• ¾–1 כוס אגוזים (סוג אחד או תערובת של אגוזי מלך, פקאן, לוז, שקדים, קשיו קלויים, שבבי קוקוס מיובש וקלוי)
אופן ההכנה:
מסדרים את המצות בתבנית. מניחים בקלחת את החמאה, הסוכר החום, המייפל או הסילאן והקינמון וממיסים היטב על להבה בינונית. יוצקים שכבה אחידה של הסירופ על המצות. מכניסים לתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) ואופים כ־10 דקות עד לקבלת מרקם אחיד ומקורמל. ממיסים את השוקולד במיקרוגל (או באמבט אדים - באן מרי). מוסיפים את השמן ומערבבים היטב. יוצקים את השוקולד על המצות ומצפים בשכבה אחידה ובזריזות. מפזרים מעל את האגוזים הקלויים בשכבה אחידה ומכניסים למקרר לשעה לצינון אחיד והתגבשות. מוציאים מהמקרר וחותכים את המצות לריבועים גדולים או קטנים. לא נורא אם המצות לא נחתכות היטב ופה ושם נשברות.
דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: כחצי שעה (לא כולל זמן קירור)
סוג המנה: חלבית (אפשרות לפרווה)