אינני חושבת שיש משהו יותר פשוט ומענג מכיכר לחם שנאפתה זה עתה. זה מתחיל עם ניחוח המתפשט בכל חלקי הבית בשעת האפייה, עובר דרך הגוון השחום־זהוב המתקבל עם האפייה והקרום הפריך שנוצר בסיומה. וכמובן, הפריסה שאחרי הצינון, כשבחדר מהדהד צליל חיתוך הלחם בסכין המשוננת ופצפוצו של קרום הלחם. בלוטות הטעם מתעוררות מיד. ואז, הפרוסה הרכה והחמימה פוגשת גבינה שמנה, חמאה, ריבה או ממרח פסטו. נגיסה, וסימפוניה של טעמים מתחילה להתנגן בפה.
למתכונים נוספים היכנסו לאתר הקולינרי של פסקל פרץ-רובין
בחרתי להציע לכם להכין לחם ללא לישה. מערבבים הכל בקערה, מתפיחים כמה שעות ואופים בסיר כבד, שמקנה פיזור שווה של החום ואטימה לאורך כל האפייה. מניסיוני מצאתי שלא חייבים סיר ברזל, או חרס, ושאפשר להשתמש בכל סיר מתכת בעל סגירה טובה. עוד מצאתי שיש חשיבות לזמן ההתפחה: אם הבצק ישהה מספר רב של שעות על השיש במטבח, או שההתפחה תהיה קצרה, הדבר יבוא לידי ביטוי במרקם הלחם.
זהו מתכון להכנת לחם נהדר, ואתם תופתעו מהתוצאות שתקבלו. האמינו לי, כיכרות הלחם האלו יסחטו מחמאות מכל בני המשפחה.
החומרים (לסיר בינוני):
1/2 1 כוסות מים חמימים
1 כפית סוכר
1 כפית שמרים יבשים
3 כוסות קמח לחם או קמח לבן רגיל
1 כפית שטוחה מלח
לפיזור:
כף זעתר
(משתמשים בכוס מידה אוניברסלית)
אופן ההכנה:
1. יוצקים את המים לקערה רחבה בעלת מכסה תואם. מוסיפים את הסוכר והשמרים היבשים ומערבבים היטב בכף עץ. מוסיפים בהדרגה תוך כדי ערבוב את הקמח והמלח ומערבבים עד שמקבלים בצק דביק ולא חלק. מכסים את הקערה במכסה ושומרים על השיש כשעה וחצי עד שעתיים.
2. מניחים נייר אפייה על משטח עבודה ומקמחים אותו היטב, בכמות נדיבה של קמח. מעבירים את הבצק מהקערה אל נייר האפייה. בעזרת קלף וקימוח קל מקפלים את הבצק מכל כיוון ומעצבים את הבצק לכיכר אחידה עד כמה שאפשר.
3. בינתיים מחממים את התנור לחום גבוה של 220 מעלות. מכניסים לתוכו את סיר הברזל עם המכסה ומחממים במשך חצי שעה.
4. מוציאים את הסיר בזהירות מהתנור. פותחים את המכסה, מחזיקים את קצוות נייר האפייה שעליו עיצבנו את כיכר הלחם ומרימים הכל ישר אל תוך הסיר הלוהט. בעזרת מספריים גוזרים את נייר האפייה המיותר.
5. נוטלים סכין חדה, יוצרים חתך לאורך כיכר הבצק הנתונה בסיר הברזל. מברישים קלות צד אחד של הכיכר במים ובוזקים עליה את הזעתר. מפדרים את הצד השני של הכיכר בקמח. מכסים את הסיר במכסה ומחזירים אל התנור. אופים בסיר מכוסה כחצי שעה.
6. מסירים את המכסה, מורידים את טמפרטורת התנור ל־200 מעלות ואופים עוד 20־25 דקות, עד להשחמה והזהבה אחידה של כיכר הלחם. מוציאים ומעבירים לרשת ברזל, לצינון.