אני נמנית עם אותם אנשים אשר חייבים לאכול משהו מתוק כאשר הם לוגמים כוס קפה. כשביקשתי המלצות על תזונה נכונה, התבקשתי לוותר על העוגות והעוגיות עם המשקה החם ולהסתפק בתמר מג'הול, אשר יעשה את העבודה ללא ייסורי מצפון וקלוריות מיותרות.

לתמרים יש מקום חשוב במטבח. כמעט בכל מנה שתכינו אפשר יהיה לשלב אותם. בין שבמנות בשריות, בשילוב עם בשר בקר או עוף, ובין שכתוספת לחמין, שצובעת את הסיר כולו בצבע ענברי מזמין ויפה. הם משתלבים נהדר בתוספות צמחוניות וכמובן בעוגות ובעוגיות (כממרח רך ועשיר או בחתיכות), או עם אגוזים, ואל לנו לשכוח את החרוסת על שלל גווניה, שם התמרים הם מרכיב חשוב. אומנם ט"ו בשבט כבר מאחורינו, אך אני בטוחה שיש לכם בבית כמות נכבדת של תמרים. ואם לא, כדאי שתהיה לכם קופסה במקרר כדי להשתמש בה לתבשילים או סתם כפינוק, ממולאים באגוזים או בשקדים.

מתכונים נוספים - באתר הקולינרי של פסקל פרץ רובין

גידול תמרים הוא אחד מענפי החקלאות הגדולים בארץ ואחד מהגידולים העיקריים בערבה התיכונה. האהוב ביותר בין הזנים השונים, וגם זה שנחשב ליוקרתי ביותר הוא המג'הול. גם בעיניי זה הזן הטעים ביותר.

למג'הול נותנים מקום של כבוד כמזון־על, סופר־פוד, וזאת בזכות עושרו התזונתי: התמר מכיל שישה ויטמינים מסוג B, אשלגן, מגנזיום, ברזל, סידן, והוא מהווה תחליף בריא לממתקים. את התמרים הגדלים בארץ מייבשים באופן טבעי על העצים ולא בתהליכי ייבוש מתועשים ובחומרים משמרים.

ברפואה העממית, בעדות ישראל ובתרבויות שונות ידוע תמר המג'הול כתרופה לאין־אונות, לאנמיה, למחלות קיבה, לבולמוס אכילה רגשית, למחלות מין, למחלות לב, לפצעים, לדיכאון, כסגולה לפוריות ועוד.

באדיבות אנשי מושבי הערבה התיכונה, אשר מגדלים ואוהבים את תמר המג'הול ומכינים ממנו מטעמים רבים, אני מביאה לפניכם שלושה מתכונים. הראשון הוא למנה עיקרית של פרגית צרובה עם תמרים, בזיליקום תאילנדי וקליפת תפוז מגוררת. המתכון השני הוא לעוגת תמרים עשירה, ללא גלוטן וסוכר. מערבבים את כל המצרכים בקערה - שולחים לתנור ומקבלים עוגת כיכר טעימה. המתכון השלישי הוא לעוגת פאי תמרים, אגוזים ושוקולד, שכל בני המשפחה ייהנו מכל ביס ממנה. אל תוותרו, קחו לכם תמרים ותחגגו בטעם ובצבע את האנרגיה המתוקה מהטבע. 

פרגית צרובה עם תמרים,  בזיליקום ותפוז // קייטרינג שף ינון בארי, מושב פארן
החומרים (ל־4 מנות): 


• 2 ירכי עוף (כולל העור)

• 1 כפית כמון טחון

• 1 כפית זרעי כוסברה טחונים

• קורט אגוז מוסקט מגורר

• מלח ופלפל שחור גרוס

• 8־6 כפות שמן זית

• מעט צ'ילי אדום טרי פרוס

• 10 תמרים מגולענים

• 2 כפות קפה גרוס איכותי

• ½ כוס ציר עוף או מים

• 2־1 כפות מיץ לימון

לתיבול:

• שמן זית

• 1 חופן בזיליקום תאילנדי קצוץ

• קליפה מגוררת מחצי תפוז

עוף בתמרים וקפה (צילום: קייטרינג ינון בארי)
עוף בתמרים וקפה (צילום: קייטרינג ינון בארי)

אופן ההכנה:

מסירים מירכי העוף את עודפי השומן, ומפלטים בלי להסיר את העור. אם אתם מתקשים, אפשר לבקש מהקצב לעשות זאת. מתבלים את הנתחים בכמון, זרעי כוסברה, אגוז מוסקט, פלפל גרוס ומלח גס. מחממים 3 כפות שמן זית במחבת רחבה ומטגנים את הנתחים על צד העור עד להשחמה אחידה. אפשר לכסות את המחבת במהלך הטיגון. הופכים ומטגנים את הצד השני עד להשחמה אחידה. 

מעבירים את הנתחים לתבנית חסינת אש ומכניסים לתנור שחומם מראש לחום גבוה (200־210 מעלות) בזמן שמכינים את הרוטב. מחממים את יתר שמן הזית בסיר קטן, מוסיפים את הצ'ילי האדום, התמרים והקפה ומטגנים יחד כמה שניות. מוסיפים ציר עוף או מים, מתבלים במלח, פלפל ומיץ לימון. מערבבים ומבשלים על להבה בינונית עד שהתמרים מתמוססים חלקית. 

טועמים ומתקנים תיבול. כשהרוטב מספיק מתקתק, חמצמץ ומאוזן, מסירים מהלהבה, מסננים את הנוזלים ומחזירים למחבת. בשלב זה הרוטב צריך להיות סמיך יחסית. מוציאים את הפרגיות מהתנור. חורצים פרגית באמצעות סכין חדה ובודקים אם היא מבושלת. אם כן, מעבירים את נתחי הפרגית לרוטב המבעבע.

מזלפים מעט שמן ומוסיפים את הבזיליקום התאילנדי. מערבבים, מסדרים על צלחת הגשה ומפזרים מעל קליפת תפוז מגוררת. רצוי להגיש לצד פירה מתפוחי אדמה דזירה אדומים. 

דרגת הקושי: בינונית

משך ההכנה: כשעה

סוג המנה: בשרית

עוגת תמרים עשירה, ללא גלוטן וסוכר // רונית אלעזרי, "גן ירק", מושב צופר
החומרים (ל־2 תבניות אינגליש קייק):


• 400 גרם תמרי מג'הול מגולענים

• 1½ כוסות קמח ללא גלוטן מעורבב עם כפית שטוחה של אבקת סודה לשתייה

• 100 גרם אגוזי מלך גרוסים

• 4 ביצים בגודל L

• ½ כוס סילאן 100% טבעי

• 1 כוס שמן קנולה

עוגת תמרים עשירה ללא גלוטן וללא סוכר (צילום: רונית אלעזרי מגן ירוק בנשמה)
עוגת תמרים עשירה ללא גלוטן וללא סוכר (צילום: רונית אלעזרי מגן ירוק בנשמה)

אופן ההכנה:

מכניסים למעבד מזון את התמרים המגולענים ומוסיפים רבע כוס קמח למניעת הידבקות. קוצצים ומעבירים לקערה. מוסיפים את האגוזים הגרוסים. מקציפים את הביצים בקערת מערבל חשמלי עם בלון הקצפה תוך הזלפה אטית של הסילאן, עד לקבלת קציפה בהירה ויציבה. 

מוסיפים את השמן לקציפה בהזלפה אטית ועוצרים. מוסיפים את הקמח, תוך כדי ניפוי, בתנועות עטיפה בעזרת מרית. מבליעים במספר פעמים את האגוזים והתמרים בקציפה, עד לקבלת עיסה אחידה. 

מעבירים את הבלילה לשתי תבניות אינגליש קייק מרופדות בנייר אפייה. בתנור שחומם מראש לחום בינוני־נמוך (170 מעלות) אופים במשך כ־30 דקות. מצננים.

דרגת הקושי: קלה

משך ההכנה: כשעה

סוג המנה: פרווה

פאי תמרים, אגוזים ושוקולד  // חגית שחם, קונדיטורית, מושב עין יהב
החומרים (לתבנית פאי בקוטר 24 ס"מ):


לבצק:

• 150 גרם קמח מנופה

• 50 גרם קורנפלור

• 50 גרם אבקת סוכר

• 50 גרם אגוזי פקאן טחונים דק

• 100 גרם חמאה

• 1 ביצה בגודל L

למלית:

• 100 גרם אגוזי פקאן שבורים גס

• 50 גרם נטיפי שוקולד צ'יפס מריר

•8 (כ־150 גרם) תמרי מג'הול מגולענים וחתוכים לרבעים לאורך

• 50 גרם חמאה מומסת

• 1 כפית תמצית וניל משובחת

• 3 ביצים בגודל L

• 250 גרם מייפל (אפשר גם סירופ בטעם מייפל)

פאי תמרים אגוזים ושוקולד של חגית שחם מהערבה התיכונה (צילום: ירין אלון)
פאי תמרים אגוזים ושוקולד של חגית שחם מהערבה התיכונה (צילום: ירין אלון)

אופן ההכנה:

שמים בקערת מעבד מזון את כל חומרי הבצק למעט הביצה ומפעילים עד לקבלת פירורי בצק דמויי חול לח. מוסיפים את הביצה ומפעילים בפולסים רק עד קבלת גושי בצק. אוספים את הבצק לכדור, משטחים לצורת פיתה שמנמנה, עוטפים בניילון נצמד ומאחסנים במקרר למשך כ–30 דקות.

מרדדים את הבצק על משטח מקומח קלות לעובי של 4 מ"מ. מרפדים בעזרתו תבנית פאי, כולל הדפנות. חותכים את שאריות הבצק ומכניסים את התבנית למקפיא ל־15 דקות.מחממים את התנור ל־180 מעלות בתוכנית טורבו. אחרי 15 דקות מוציאים את הבצק הקפוא ומכסים את כולו ברדיד אלומיניום, מהדקים היטב ומכניסים לתנור. 

אופים את הבצק 15 דקות כשהוא מכוסה. מסירים את רדיד האלומיניום ואופים עוד 5 דקות או עד שהבצק מזהיב. מוציאים מהתנור ומצננים קלות. מורידים את טמפרטורת התנור ל־170 מעלות. מפזרים על הקלתית האפויה אגוזי פקאן ונטיפי שוקולד. עורכים מעליהם את רבעי התמרים במעגלים יפים, ובמרווחים קטנים.

בקערה מערבבים היטב את החמאה המומסת, הווניל, הביצים והמייפל, עד לקבלת בלילה אחידה (אפשר להיעזר בבלנדר מוט). יוצקים את הבלילה מעל הקלתית. אופים את הפאי במשך 35־30 דקות עד שהמלית משחימה ומתייצבת. מוציאים ומצננים לגמרי. שומרים במקרר ומגישים קר.

דרגת הקושי: בינונית

משך ההכנה: כשעה

סוג המנה: חלבית