הכתבה נכתבה בשיתוף בנק לאומי
תחום ההשקעות והמסחר בשוק ההון הוא עולם עשיר ומלא במושגים שלא תמיד כולם מכירים, עם מגוון רב של מוצרים ואפשרויות השקעה. כדי להנגיש את התחום המורכב, הקימו בבנק לאומי במסגרת "מוקד בפעם הראשונה", גם מוקד ייעודי: "צוות בורסה". זאת, במטרה להעניק ללקוחות הבנק ליווי אישי ומקצועי גם בצעדיהם הראשונים בשוק ההון.
"אנחנו נותנים ייעוץ בתהליך המסחר בשוק ההון וכלים לשימוש ארוך טווח", מסביר יוסי טל, מנהל מוקד צוות בורסה במוקד בפעם הראשונה של בנק לאומי. "זה נושא שמעורר המון שאלות, כשהפונים אלינו נעים על מנעד רחב: לקוחות מבוגרים לצד קהל צעיר, אלו שמעולם לא עסקו בנושא, לצד לקוחות מתוחכמים עם שאלות יותר מורכבות".
כולנו מוצפים במידע על מושגים מתוך עולם ההשקעות: מניות, אגרות חוב, קרנות, תעודות סל, מדדים ועוד, ולפי טל, "שפע המידע וקצב האירועים האחרונים לפעמים מבלבל". לדבריו, "לפעמים צריך את הגורם המקצועי שיעשה לך סדר ויוליך אותך באופן אחראי לתוך העולם הזה".
עוד הוא מוסיף: "אנחנו מסייעים גם ללקוחות מנוסים שפעילים בשוק ההון, אך רוצים להעמיק את השקעותיהם ולהיכנס לאפיקים חדשים ומעוניינים בהכוונה וליווי צמוד יותר שלנו".
איך באמת עושים סדר בעולם כל כך מורכב?
טל מסביר: "אנחנו הולכים צעד-צעד עם הלקוחות. קודם שואלים אותם - ממה תרצו להתחיל? מה מעניין אותך? ואז מסבירים להם על כל דבר שמעניין אותם – מהם מדדים? מהן אגרות חוב? איך זה עובד? כיצד רוכשים ניירות ערך בפועל? אנחנו מעניקים להם הדרכה מלאה על הפעולה המבוקשת בפלטפורמת המסחר הדיגיטלית שלנו, ומשם אנחנו דואגים שיוכלו להמשיך לבד. והתגובות – לא פחות ממדהימות".
"השוק התעורר בשנים האחרונות", מעידה מיה מרדו, מנהלת מרכז ייעוץ בהשקעות באזור הצפון של בנק לאומי. "אנחנו רואים שהישראלים מתעניינים והם רוצים להשקיע ולהרוויח. בתחום ההשקעות אפשר להתחיל כבר מסכום קטן – אפילו מסכום של אלף שקלים בחודש - אבל צריך להבין את התמונה המלאה לפני שצוללים פנימה".
"ללקוחות שמעוניינים להיכנס לתחום ההשקעות יש מגוון רחב מאוד של מוצרים", מסבירה מרדו: "המוצר הנפוץ ביותר הוא קרן נאמנות, שמאפשרת השקעה משותפת בניירות ערך כמו מניות ואגרות חוב. מדובר במוצר פשוט למסחר, נגיש, שקוף ומפוקח. כמובן שניתן להשקיע גם באופן ישיר במניות ואגרות חוב. יש גם מוצרים נוספים כמו מוצרים שקליים, מוצרים דולריים, מוצרים מבוססי מדדים (למשל מדד ה- S&P 500), ועוד. במסגרת הליווי והייעוץ שניתן ללקוח, כמובן שיש לקחת בחשבון את הצורך שלו בכסף זמין במהלך תקופת ההשקעה, כמו גם, את תיאבון הסיכון שלו".
לדבריה של מרדו, "הבנקאים המנוסים שלנו עושים סדר בשפע של המוצרים הקיימים: הם יודעים להדריך את הלקוח כיצד לסחור במוצרים שמתאימים לו, ואם הלקוח מעוניין להעמיק את התהליך ולקבל המלצות לגבי המוצרים השונים, מחברים אותו ליועץ השקעות אישי של לאומי". בנוסף היא אומרת, "לקוחות שמעוניינים בכך יכולים לעשות הכול גם באופן עצמאי, בלחיצת כפתור ומהבית, באמצעות אפליקציית מסחר בשוק ההון 'לאומי טרייד'". לאחרונה השיק בנק לאומי את אפליקציית לאומי טרייד החדשה, שמשלבת כלים טכנולוגיים מתקדמים, כמו צ'אט אישי מבוסס AI, לצד ייעוץ אישי ממומחי ההשקעות של הבנק.
למוקד בפעם הראשונה יש חלק משמעותי בשירות, בליווי ובתמיכה ללקוחות. "חשוב שהלקוח יבין במה הוא משקיע", מבהיר טל. "הוא חייב להבין מה עומד מאחורי המוצר או המניה ולנתח את הסיכונים לצד ההזדמנויות. ידע הוא כוח, והאפשרות שלנו לחשוף לקוחות חדשים שחוששים להיכנס לעולם ההשקעות והמסחר בשוק ההון, להיות הראשונים לעשות זאת ולתת להם את הכלים המתאימים לכך - היא זכות גדולה".
3 כללי זהב למשקיע המתחיל:
1. להבין את הסיכונים הכרוכים בהשקעה: בעולם ההשקעות קיים מנעד רחב של סיכון. לפני שנתחיל להשקיע, כדאי להבין את רמת הסיכון (או אי הסיכון) של ההשקעה.
2. הבסיס - סבלנות: גם כשנכנסים לעולם ההשקעות עושים את זה בהדרגה. צריך להבין שהשווקים גם יורדים מעת לעת - ושאי אפשר לתזמן את השוק. חייבים להיאזר בסבלנות ולבין שמדובר בהשקעה לטווח ארוך.
3. איך להתחיל: כדאי להתחיל להתנסות בתחומי השקעה שונים, גם אם סולידיים: מהוראת קבע קטנה מהיתרה של חשבון העו"ש או השקעה במדדים.
הכתבה נכתבה בשיתוף בנק לאומי